Saját baktérium-koktéljukkal kínálnak forradalmi megoldást

Műegyetemi mérnökök fejlesztésével csökkenthető az egyszer használatos műanyag hulladékok által okozott szennyezés mértéke.

„Úgy éreztük, nekünk is tennünk kell valamit azért, hogy bolygónkat megőrizzük a következő generációk számára” – fogalmazták meg küldetésüket a Poliloop tagjai, akik a BME-n végeztek. Köztük Madaras Liz és Lévay Krisztina, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karon (VBK) gyógyszervegyészként, valamint Antal Gábor, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK) közlekedésmérnökként diplomáztak. A csapat a világon egyedülálló baktériumkoktélt hozott létre, amely minden előzetes kémiai kezelés vagy alapos tisztítás mellőzésével, káros melléktermék keletkezése nélkül lebontja a hagyományos, könnyű szerkezetű, egyszer használatos műanyag csomagolási hulladékot. A folyamat végeredményeként 6-8 hét alatt a baktériumok anyagcseréjében hasznosuló, természetazonos anyagok, szerves iszap, komposzt jön létre. A fiatalok a felsőoktatásban és magánszférában elsajátított ismereteket használták fel fejlesztésükhöz.

„A rendkívül komplex szerkezetű szintetikus anyagok esetében csak a pontos és jól meghatározott baktériumkoktél érhet el pozitív változásokat, végeredményként a műanyagok lebontását” – számoltak be a csaknem két évig tartó kísérletsorozat révbe éréséről a fiatalok. A könnyű szerkezetű műanyagok a bolygó legnagyobb szennyezőinek számítanak, nagy részük az óceánokban halmozódik föl, ráadásul a Poliloop csapat fejlesztése ezek újrahasznosításában is egy forradalmi alternatíva, ugyanis a lebomláskor létrejött végterméket talajjavító készítéséhez is alkalmazhatják előválogatás és tisztítás nélkül.

A fejlesztés eredetileg hobbiprojektként indult, a fiatalok még hallgatóként kezdtek foglalkozni a témával, saját forrásból béreltek laboratóriumot, és szabadidejükben, hétvégén szakítottak időt a saját szakállukra végzett kísérletekre. „Az ideális baktériumkoktél receptjének megtalálása olyan volt, mintha patikamérleggel kerestük volna egy vegyület arányának helyességét. Nem hittünk a szemünknek, amikor meglettek az első sikeres eredmények. Idővel javult a degradációs (bomlási) idő, finomra hangoltuk a körülményeket, majd újra és újra elvégeztük vizsgálatainkat, mire megbizonyosodtunk róla, hogy tényleg valami forradalminak a küszöbén állunk” – idézték fel technológiájukhoz kapcsolódó kezdeti sikereiket a csapattagok, akik több százszor is meggyőződtek eredményük hatékonyságáról. Tudomásuk szerint egyébként cégük az egyetlen a világon, amely az egyszer használatos műanyagok lebontására ennyire innovatív technológiát fejlesztett vagy ilyen mértékű áttörő eredményt ért el.

A Poliloop számos együttműködést kezdeményezett megalapítása óta: „több jelöltet is meghallgattunk, mert olyan partnert kerestünk, akire az anyagi támogatás mellett szakmai és üzleti tanácsadóként is számíthatunk, és végigkíséri a pályánkat”. A csapat jelenlegi magyar befektetője a Vespucci Partners, továbbá a fiatalok bő egy évvel ezelőtt bekerültek a Techstars Accelator programba. Ennek részeként három hónapot Abu Dhabiban töltöttek, ahol újabb szponzorokat sikerült szerezniük. A csapat célja most a méretnövelés, azaz minél nagyobb mennyiségű műanyag egyszeri lebontása, illetve az üzleti kapcsolatok szélesítése.

Az ifjú innovátorok a szellemi jogok levédésének tisztázását követően többféle üzleti alternatívával is készülnek a jövőre. Céljuk, hogy a technológiai tudásbázis Magyarországon maradjon, ám nyitnak a külföldi piac: az európai és a tengeren túli felhasználók irányába is. „Ideális működési modell lenne, ha a baktériumgyártás Magyarországon maradna, ám a know-how licenszt is elképzelhetőnek tartjuk. Egyelőre az eljárás ipari alkalmazásával számolunk, amelynek feltétele a jelenlegi kísérletek sikere. A háztartásokban történő műanyagbontásnak egy biztonságos és gördülékeny folyamatnak kell lennie, ennek elősegítésére már van gépészeti elképzelésünk, ám egyelőre inkább a nagyobb volumenben gondolkodunk” – osztották meg a tehetséges fiatalok.

Az egykori műegyetemi hallgatók örömmel munkálkodnak saját ötletük megvalósításán, multinacionális cég helyett szívesebben dolgoznak saját alapítású vállalatuknál. „Szeretjük a kihívásokat, ezért a kitaposott ösvény helyett a járatlan utat választottuk, amely sok felfedezésre váró ismeretlennel kecsegtet és generációk életét meghatározó környezetvédelmi jelentőséggel bír” – vallják az élhetőbb Földért dolgozó Poliloop csapat tagjai, hozzátéve: „barátságunk, az egymás közötti kohézió és mindannyiunk téma iránti elhivatottsága segített át a mélypontokon”. Jövőképük részeként a baktériumkoktélban rejlő portfólióbővítés lehetőségét is számba veszik, ám ezek a tervek egyelőre még rejtve maradnak a nyilvánosság előtt.

 

TZS-HA

Fotó: Poliloop