Ma nyílik az Online Műegyetemi Állásbörze

Több száz álláslehetőség közül választhatnak a kétnapos karriermustra résztvevői, amelyet újra a virtuális térben rendeznek meg 2021. március 17-18-án.

„A Műegyetemi Állásbörze az elmúlt évtizedekben rendkívül fontos színhelye volt a karrierépítésnek, nemcsak a BME hallgatói, hanem az egyetem falain kívülről érkező közönség számára is. A járványhelyzet okozta kihívások nemcsak az aktív álláskeresők és a frissdiplomások életét nehezítik meg, hanem a gyakornoki helyet vagy a szakdolgozati témát kereső diákokét is. Fontosnak tartottuk, hogy a rendezvény megszervezésével őket is támogassuk céljaik elérésében” – nyilatkozták a 2021. március 17-18-án megvalósuló Online Műegyetemi Állásbörze szervezői, a BME Hallgatói és Szolgáltatási Igazgatóság (BME HSZI) képviselői, akik a továbbra is fennálló rendkívüli egészségügyi vészhelyzetre tekintettel az őszi eseményhez hasonlóan online formában rendezik meg az egyik legnépszerűbb karriereseményt.

A tavalyi, online rendezvényhez képest 20%-kal nőtt a kiállítók száma. Jelenleg 602 álláshirdetés érhető el az esemény honlapján, amelyek közül 243 pozíció a hallgatóknak, 247 hirdetés a pályakezdőknek, 320 kiírás a már tapasztalattal rendelkező munkavállalóknak szól.

A karrierépítés iránt érdeklődő hallgatók és diplomások egy egyszerű, pár perces regisztrációt követően saját profiljukkal böngészhetnek a több száz állásajánlat és gyakornoki lehetőség között, jelentkezhetnek interjúidőpontokra és online előadásokon is részt vehetnek. A cégek képviselőivel kötetlen beszélgetésekre is van mód a Microsoft Teams csatornákon keresztül. Több, mint 700 interjúidőpontot adtak meg a kiállítók, amelyekre várják az érdeklődők jelentkezését. „Egy előzetesen, jól átgondolt és összeállított ütemtervvel annyi interjún vehetnek részt az álláskeresők két nap alatt, amennyi több hónap alatt sem lenne kivitelezhető egy általános kiválasztási folyamat során. A jelenlegi vírushelyzetben ez az egyik leghatékonyabb módja az álláskeresésnek: a pozíciókat kínáló portálokkal szemben az Online Műegyetemi Állásbörzén biztosítjuk a közvetlen interakciót a keresleti és kínálati oldal képviselőinek, a vállalatok két napon keresztül folyamatosan elérhetőek, és a jelöltek több körös kiválasztási folyamat helyett már szinte rögtön eljuthatnak az első interjúig” – sorolták a virtuális esemény előnyeit a HSZI képviselői. „Ezekre a beszélgetésekre célszerű valós névvel és élőképes kameraképpel bejelentkezni, ami a pályázó nyíltságát, őszinteségét bizonyítja a pozíciót kínáló vállalat képviselőjének, amelyből az álláskereső előnyt is kovácsolhat” – javasolják a börze szervezői a látogatóknak, akik a regisztráció során vagy akár utólagosan is feltölthetik az önéletrajzukat, amelyet a kiállítókkal folytatott beszélgetések, interjúk alkalmával is átküldhetnek a munkáltatóknak. A szervezők azt tanácsolják az álláskeresőknek, hogy a programokat követően jelentkezésüket, CV-jüket egy kísérő e-mail csatolmányaként is juttassák el a kiválasztott cégnek.

A szervezők folyamatosan tesztelik az Állásbörze online rendszerét: „az őszi rendezvényen is jó tapasztalataink voltak a Teams virtuális felületével, amelyen napi 3000-6000 látogató is megfordult. Az elmúlt hónapokban további fejlesztéseket hajtottunk végre a felületen és a háttérben működő rendszereken egyaránt, amellyel reményeink szerint az online kapcsolat még stabilabb lesz.”

A Felkészítő Szint virtuális programjai már március elsejétől elérhetők a regisztrált érdeklődők számára: itt a HSZI szakembereinek segítségével készülhetnek fel az álláskeresők az online interjúkra, valamint segítséget kapnak az önéletrajzuk elkészítésében és karriercéljaik megfogalmazásában. A Felkészítő Szint szolgáltatásai az Állásbörze idején is elérhetők. A HSZI szakemberei ezen felül karriertanácsadás és az önéletrajzírás témáiban is készítettek programajánló videókat, amellyel a személyes találkozások fájó hiányát szeretnék pótolni.

A HSZI tavasszal a személyes részvételen alapuló, készségfejlesztő tréningek helyett álláskeresési kompetenciákra fókuszáló online, interaktív kurzusokat tart személyiségtipológiák, önismeret, stresszkezelés és pályafejlődés témakörökben. „Ezek ugyan nem nyújtanak olyan közösségi élményt, mint egy normál menetrend szerinti kurzus, ám előnyük, hogy a hallgatók saját ritmusuk és időbeosztásuk szerint végezhetik el azokat, a felmerült kérdéseket kommentként, hozzászólásként tehetik fel.” (Az online kurzusok listája és a jelentkezés linkje a Felkészítő Szint weboldalán érhető el.)

Változatos témákkal készülnek a kiállítók a céges előadásokra, amelyek egy része később visszanézhető lesz, ám egy részük csak az online közvetítés idejére hallható. Érdemes mielőbb regisztrálni a korlátozott befogadóképességgel rendelkező, Teams felületén tartott előadásokra, ahol a résztvevők közvetlenül is feltehetik kérdéseiket a cég képviselőinek.

Az idei esemény újdonságaként a szervezők az Állásbörzét megelőző hetekben rövid felmérést végeztek a rendezvényre regisztráló hallgatók körében a fiatalok munkakeresési szokásairól és elvárásairól, amelynek eredményét közvetlenül az esemény előtt megosztották a kiállító cégekkel. „Bízunk benne, hogy e friss eredmények birtokában hatékonyabban alakulhat a kapcsolatfelvétel a cégek és a leendő munkavállalók, gyakornokok között” – osztották meg várakozásaikról az Online Műegyetemi Állásbörze életre hívói. Arra buzdítják az álláskeresőket, hogy a jelenlegi helyzet rendkívüliségéhez alkalmazkodva ragadják meg az Online Műegyetemi Állásbörzén adódó lehetőségeket, vegyék fel közvetlenül a kapcsolatot a munkáltatókkal, kérdezzenek és kezdeményezzenek párbeszédet, kommunikációt és legyenek saját karrierútjuk aktív formálói, alakítói.

A felkészülést segítő, álláskeresési tippeket és kiállítói információkat tartalmazó megszokott állásbörze-kiadványok, így pl. az Állásbörze Kalauz és a Műhely Állásbörze Különszám idén újra online formában elérhetők.

 

TZS-HA