Jövőformáló műegyetemi kutatások indulnak a Kooperatív Doktori Programban

A tudományos szakemberképzés és a vállalatok közötti együttműködést erősítő konstrukcióban nyolc BME doktori iskola húsz hallgatója kutathat ösztöndíjasként.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020-ban hirdetett kutatói utánpótlást támogató ösztöndíjprogramot azoknak a doktori hallgatóknak, akik partnervállalatoknál végzett kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységük során a gyakorlatban is hasznosítható kutatásokat szeretnének végezni. A kezdeményezés elsődlegesen a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai szakterületeken ösztönzi, hogy az egyetemek az ipari igényeket követve, új, felkészült szakemberek bekapcsolódását segítsék elő a partnervállalatok kutatási és fejlesztési projektjeibe.

Kooperatív Doktori Program ösztöndíjára azok a doktori hallgatók nyújthattak be pályázatot, akik hallgatói jogviszonyuk mellett, más (nem felsőoktatási) munkahelyen is végeznek kutatómunkát. A program során intenzíven együttműködik az egyetem és a vállalati partner: a vállalattal közösen történik a kutatási téma kiválasztása és ennek megvalósításában, ipari szakértőt biztosít, illetve munkaviszony keretén belül foglalkoztatja a doktoranduszt. Ugyanakkor az egyetem a témához jól értő tudományos témavezetőt biztosítja.

A Műegyetem több mint félmilliárd forint támogatást kapott nyolc doktori iskola húsz pályázója révén. A Gépészmérnöki Karon működő Pattantyús-Ábrahám Géza Gépészeti Tudományok Doktori Iskola, a Villamosmérnöki és Informatikai Karon működő Villamosmérnöki Tudományok Doktori Iskola és a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karon működő Oláh György Doktori Iskola hallgatói közül 4-4 fő kapott támogatást. Mellettük a Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola, a Fizika Tudományok Doktori Iskola, a Kandó Kálmán Doktori Iskola, az Informatikai Tudományok Doktori Iskola és a Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskola hallgatóinak pályamunkája került be a Kooperatív Doktori Ösztöndíj támogatott programjába.

A 2020 őszén indított programra országszerte összesen 446 darab pályázat érkezett be, amelyből független szakértők értékelése alapján 18 felsőoktatási intézmény 246 pályázója részesül a havi nettó 200.000 és 400.000 Ft közötti ösztöndíjban. A Kooperatív Doktori Programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal útján finanszírozza.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport