Több mint tízezer látogató az Online Műegyetemi Állásbörzén

A virtuális térben megrendezett rendezvényen állás- és gyakornoki lehetőségekkel, céges előadásokkal és karriertanácsadással várták az érdeklődőket.

„A pandémiás helyzet okozta rendkívüli körülményekhez igazodva már második alkalommal rendeztük meg a Műegyetemi Állásbörzét a virtuális térben. A tavaszi események jellemzően erősebbek az őszieknél, a márciusi rendezvény népszerűsége is meghaladta online elődjét: a kiállítók és az állásajánlatok száma is nagyságrendileg 20%-kal nőtt az őszi állásmustrához képest” – számoltak be a koronavírus-járvány miatt már második alkalommal a virtuális térbe költözött Online Műegyetemi Állásbörze szervezéséért felelős BME Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság (HSZI) munkatársai. „Magyarország egyik legnagyobb online álláskereső börzéjén hallgatóknak, frissdiplomásoknak és már tapasztalattal rendelkezőknek is kínáltunk szakmai gyakorlati és álláslehetőségeket, amelyekről online, biztonságos körülmények között és egyéni időbeosztásukhoz igazodva tájékozódhattak az érdeklődők. A digitális tér biztosította lehetőségeknek köszönhetően várakozás nélkül, egy időben akár több vállalati bemutatóra is becsatlakozhattak” – sorolták az online esemény előnyeit a szervezők. A rendezvény két napján több mint 10.000 egyedi látogató kereste fel a börze honlapját, míg a kampányidőszakban ez a szám meghaladta a 20.000 főt, miközben összesen 100.000 oldalmegtekintés történt. A legnépszerűbb programok a vállalati előadások voltak, amelyekre félezer résztvevő jelentkezett. Az érdeklődők egy része közvetlenül is felvette a kapcsolatot a kiállító cégek képviselőivel, ám e téren még további bátorításra szorul az online közönség.

A megszokott állásbörze kiadványok (Állásbörze Kalauz, Műhely Állásbörze Különszám) álláskeresési tippjei a felkészülést segítették és a kiállítókról is ebből tájékozódhattak az érdeklődők.

Idén először közvetlenül a börze honlapján is lehetett jelentkezni a meghirdetett pozíciókra. Több mint 600-an regisztráltak a portálon, míg 1.200 állásjelentkezés történt. A szervezők tájékoztatása szerint a meghirdetett állások augusztus végéig elérhetők lesznek a honlapon, az aktuális pozíciókat a vállalatok folyamatosan aktualizálják, így a rendezők még további pályázók jelentkezésére is számítanak az elkövetkezendő hónapokban.

„Idén első alkalommal a börzét megelőzően felmérést végeztünk a rendezvényre regisztrálók körében a fiatalok munkakeresési szokásairól, elvárásairól és az álláskeresésnél figyelembe vett döntési szempontjaikról, amelynek eredményét közvetlenül az esemény előtt megosztottuk a kiállító cégekkel, segítve őket abban, hogy a pozíciók kiírásainak megfogalmazásánál az álláskeresők preferenciáit is figyelembe vehessék” – számoltak be az esemény egyik újításáról a HSZI munkatársai. „A rendezvényen jól működött a technika, a kiállítók elégedettek voltak az új fejlesztésekkel, többségük összességében pozitívan értékelte az eseményt. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, a munkáltatók is várják, hogy az egészségügyi vészhelyzet megszűnésével az állásbörze is visszatérjen a normál menetrend szerinti, személyes találkozás lehetőségével egybekötött lebonyolításhoz a K épület impozáns falai közé.”

Tavalyhoz képest nőtt a Felkészítő Szint programjai iránt érdeklődők száma is. A szervezők tapasztalatai szerint a hallgatók sokkal céltudatosabban választottak programokat, több, a szakmai pályájukat érintő elképzeléssel kapcsolatos kérdést tettek fel, különösen az önéletrajzírás témájában. Csak a börze hónapjában 40 és 100 fő között volt az egyes kurzusokra jelentkezők száma. Népszerű volt a valódi beszélgetésekre leginkább emlékeztető, élőben zajló karriertanácsadás szolgáltatás is. Sok esetben ezek nyomán, a pozitív, személyes élmények hatására jelentkeztek más programokra is a tanácsadáson résztvevő fiatalok.

„A koronavírus-járvány gazdasági-társadalmi hatásai már most is érezhetők a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon, és feltételezhetően még jó ideig velünk marad ez a jelenség: a lehetőségek valamelyest beszűkültek, kevesebb a meghirdetett állás és gyakornoki pozíció, a munkaerőpiac lassan tér vissza a néhány évvel ezelőtti dinamikájához. Részben emiatt a rendkívüli helyzet miatt is szerettük volna online formában is fenntartani az Állásbörze kínálta legfontosabb lehetőséget, a munkáltatókkal való közvetlen kapcsolatfelvételt” – összegezték a rendezvény céljáról az esemény életre hívói, akik bíznak abban, hogy a pandémiás helyzet jobbra fordulásával ősszel már a megszokott kerékvágás szerint rendezhetik meg a Műegyetemi Állásbörzét a BME Központi épületében. A második online eseményt követően a szervezők úgy látják, továbbra is érdemes kihasználni a digitális tér előnyeit: a jövőben is lehet majd közvetlenül a börze honlapján jelentkezni a meghirdetett pozíciókra, és a cégek online is bonyolíthatnak interjúkat. A rendezők további egyeztetéseket kezdeményeznek a kiállítók képviselőivel arról, hogy milyen egyéb módszerekkel segíthetik a toborzást és a hallgatók álláskeresését.

 

TZS-HA