BME FIEK cikksorozat - Együttműködés felsőfokon

A hazai ipar és a műszaki felsőoktatás kapcsolatának formálásában meghatározó szerepet betöltő szakemberekkel indított interjúsorozatot a BME FIEK.

Az egyetem és az ipar innovatív, jövőbe mutató kooperációja során már megvalósult, a mindennapi életben is hasznosítható kutatási eredményekről számolnak be intézményi partnerek a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) új kezdeményezésében. Az „Együttműködés felsőfokon – magasabb sebességre kapcsol a BME az ipari együttműködésekben” című cikksorozat célja, hogy bemutassa a Műegyetemen végzett kutatás-fejlesztési munka jelentőségét, és az intézmény mindazon erősségeit, amelyekkel fenntartható és felkelthető a jelenlegi és jövőbeli egyetemi partnerek, nagyvállalatok érdeklődése a BME-vel közös projektekben rejlő lehetőségek iránt. A kezdeményezés további célja, hogy a Műegyetem a felsőoktatási képzési feladatain túl bemutassa az intézményben végzett alapkutatásokat, innovációs törekvéseket, gyakorlati vizsgálatokat és prototípus-készítéssel együtt járó K+F tevékenységeket, amelyek fejlesztése sok esetben ipari partnerek bevonásával történik. Ennek az ipari szemléletű együttműködésnek a részesei a piaci szereplők szakemberei, az egyetemi oktatói gárda, valamint az innovatív kezdeményezések iránt érdeklődő hallgatók, akik már a diploma megszerzése előtt lehetőséget kapnak arra, hogy kutatási tevékenységben vegyenek részt és megismerjék szakterületük ipari szereplőit.

A cikksorozat interjúalanyai a hazai ipar és a felsőoktatás meghatározó szereplői, akik a BME és a piaci szereplők közötti együttműködésben rejlő lehetőségek széleskörű tárházát hangsúlyozzák. A beszélgetések során az egyetemmel már aktív kapcsolatot ápoló szereplők szólalnak meg a Műegyetemen szerzett tapasztalataikról, az intézménnyel kapcsolatos elvárásokról, az egyetemi innovációs ökoszisztémáról, az ipari és felsőoktatási szürkeállomány összekapcsolásának kézzel fogható hasznosulásáról.

 

A sorozat eddig megjelent írásai:

Kotán Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kancellárja

„Az egyetemek így válhatnak a gazdaság integráltabb szereplőivé”

Greiner István, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási igazgatója

„Fontos az egyetem ipari szemléletű hozzáállása”

Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) innovációs elnökhelyettese

„Kulcstényező az értékes tudás piaci hasznosulása”

Szoboszlai Beáta, az MVM Csoport vezető közgazdásza

„A sikeres BME-FIEK együttműködés folytatására készül az MVM”

Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, a BME Díszpolgára

„A FIEK-ben elvetett magból további nagy dolgok születhetnek”

 

A cikksorozat jelenlegi és jövőbeli részei a BME FIEK oldalán olvashatók.

 

A BME FIEK oldalán érhetők el az ismeretterjesztő és tudományt népszerűsítő Inno Sapiens – a Műegyetem jövőformáló podcast sorozat részei is, amelyben a legújabb fejlesztési eredményekről és vállalkozási kezdeményezésekről hallhatók érdekes és naprakész információk többek között a gyógyszeripar, a járműipar, az energiaipar, a távközlés, az intelligens technológiák, az építőipar, a gyártástechnológia, az okos otthonok stb. témáiban.

 

TZS-HA

Fotó: BME FIEK