Föld Napja: műegyetemi kutatások a fenntarthatóság jegyében

A természet értékeinek megóvásához, valamint a környezeti hatások vizsgálatához is kapcsolódnak tudományos programok a BME-n.

Az április 22-i Föld napja alkalmából az M5 tudományos csatorna Multiverzum című műsora Molnár Mónikával, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar egyetemi docensével, a Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport vezetőjével és Dudás Levente, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar adjunktusával, a SMOG-1 kisműholdat fejlesztő kutatócsoport vezetőjével készített interjút.

A Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoport több mint 25 éve foglalkozik a környezeti kockázat felmérésével és a megoldásul szolgáló technológiák kifejlesztésével. Molnár Mónika kutatócsoportja környezettoxikológiát, talaj - és vízszennyezettség vizsgálatokat végez a károsanyagok hatásának kimutatására. A mérések eredményeiből a környezeti kockázatra következtetnek. A kutatócsoport a szénhidrogén szennyezésekkel, fémszennyeződésekkel, toxikus fémszennyeződésekkel és ezek káros hatásaival foglalkozik. Napjainkban vannak olyan újonnan felismert károsanyag-hatással rendelkező vegyianyagok: nanoanyagok, gyógyszerhatóanyagok, műanyagokban található adalékok, amelyek káros hatást gyakorolnak az ökoszisztémára. A problémák és kockázatok felmérése mellett a kutatócsoport azzal is foglalkozik, hogy ezek a hatások, hogyan mérsékelhetők különböző talaj- és talajvíztisztítási technológiákkal. A műsorból még az is megtudható, hogyan hat az emberi szervezetéből a természetes vizekbe távozó koffein a nagy vízibolhára.

A 2021. március 22-én reggel felbocsátott, majd március 24-én sikeresen pályára állított műegyetemi fejlesztésű SMOG-1 kisműhold elsődleges küldetése a rádiófrekvenciás szmog, a digitális földfelszíni televízióadók frekvencia sávjáról érkező szennyeződés mérése. „A televízióadók világszerte rendkívül nagy teljesítménnyel sugároznak, ezáltal az elektromágneses környezetet rádiójelekkel szennyezik, amely az ionoszférán át kijut a világűrbe és az alacsonypályás műholdak kommunikációs rendszerei számára komoly interferenciatevékenységet okoz, zavarva a kommunikációt a műholdakkal. A SMOG-1 spektrum monitorozó rendszerével, a tv sáv vizsgálata mellett szeretnénk kimutatni az 5G és más rádiófrekvenciás szolgálatok hatásait is – mondta el Dudás Levente az M5 Multiverzum április 18-i adásában. (A kutató a misszió előkészületeit egy korábbi interjúban mutatta be a bme.hu-nak. )

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport