Két műegyetemi kutató is a Magyar Tudományos Akadémia elismerésében részesült

Akadémiai Díjban és Eötvös József-koszorúban részesültek a BME oktatói az MTA 194. rendes közgyűlésén.

Idén 13 kutató részesült Akadémiai Díjban a kiváló tudományos munkásságuk elismeréseként.

A díjazottak között két műegyetemi szakember is van:

 

Kiss Rita Mária, az MTA doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar (GPK) Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszékének (MOGI) vezetője, egyetemi tanára, a GPK Biomechatronikai Kooperációs Kutatóközpont igazgatója kiemelkedő iskolateremtő oktatási, hazai és nemzetközi kutatási tevékenysége, valamint az orvosi és a műszaki tudományok közötti interdiszciplináris együttműködésben játszott kimagasló szerepe elismeréseként részesült Akadémiai Díjban.

Az Akadémiai Díjat 1960-ban alapította a Magyar Tudományos Akadémia, az elismerést a testület Elnöksége adományozza évente 10-12 kiemelkedő tudományos tevékenységet végző, természetes személy kutatónak vagy kutatócsoportnak az utolsó öt évben elért, már értékelhető kutatási eredményei, szakkönyvei, publikációi és közleményei elismerésére. Az MTA Elnökség tagjai titkos szavazással döntenek a díjazottakról, akik minden évben a májusi ünnepi közgyűlésen vehetik át a díszoklevéllel, éremmel és pénzjutalommal járó elismerést.

Eötvös József-koszorú

 

2020-ban a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos életműve elismeréseként Eötvös József-koszorúval tüntette ki Hegedűs Istvánt, a műszaki tudomány doktorát, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar (ÉMK) Hidak és Szerkezetek Tanszékének professor emeritusát a vasbeton tartószerkezetek analízise, tervezése és szakértése témakörében kifejtett iskolateremtő munkássága, a doktoranduszi és posztdoktori kutatást támogató, illetve nevelőmunkája, továbbá példamutatóan sikeres kutatói-oktatói életpályája elismeréseként.

 

Akadémiai Újságírói Díj

 

A tudomány népszerűsítése érdekében kifejtett eredményes újságírói tevékenysége elismeréseként Akadémiai Újságírói Díjat nyert Kocsis-M. Brigitta, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának (GTK) korábbi hallgatója, a Műhely című lap Közéleti rovatának korábbi vezetője és újságírója, az M5 televízió Novum című tudományos magazinjának szerkesztő-műsorvezetője magas színvonalú, a fiatalokat célzó kommunikációs csatornákon is végzett újságírói és ismeretterjesztői munkája, valamint széles körű és kimagasló közszolgálati tevékenysége elismeréseként.

 

A Magyar Tudományos Akadémia 194. közgyűlésének és tudományos osztályainak programjában oktatók-kutatók, köztünk intézményünk szakemberei tartanak előadást legújabb tudományos eredményeikről és következtetéseikről.

A részletes programfüzet az előadók neveivel és a bemutatott témákkal elérhető az MTA honlapján.

 

(Az előadások online megtekinthetők az MTA YouTube csatornáján vagy Zoom alkalmazáson keresztül. Az egyes előadásokhoz tartozó internetes elérhetőségeket a programfüzetet tartalmazza.)

 

TZS-HA

Fotó: mta.hu