Újabb három ígéretes ötletből válhat piaci termék a BME Z10 Akcelerátor eredményeként

Az öthetes kurzus legjobb elképzelései mutatkoztak be az online Demo Day-en.

A fémek felületmegmunkálásának új módszere, egy vízfogyasztást csökkentő rendszer, valamint a vendéglátóhelyeken a sorban állást helyettesítő applikáció versengett a BME Z10 Akcelerátor programját záró Demo Day-en.

2021 tavaszán – a járványügyi korlátozások miatt online formában – hatodik alkalommal rendezték meg az ígéretes startupok bemutatkozását, a BME Z10 Demo Dayt. A BME Z10 és a Hiventures közös inkubációs programjában az elmúlt évek során tizennégy csapat kapott több millió forintos befektetési ajánlatot, már akár egy jól kidolgozott ötletért. A program szervezői teljes körű vállalkozásfejlesztési képzést és egyéni mentorációt biztosítottak, hogy felkészítsék a hallgatókat a Demo Day-re, ahol a befektetők és a nagyközönség előtt egy piacképes koncepciót prezentáltak.

Az öthetes akcelerátor záróeseményén a megmérettetésre jelentkező három csapat egyenként 15 milliós forrást is elnyerhetett a bemutatott pitch, valamint a befektetési bizottság kérdéseire nyújtott válaszai alapján.

Az ötleteket elbíráló befektetési bizottság tagjai a Hiventures Zrt. részéről Varga-Tarr Sándor inkubációs befektetési igazgató, Ackermann Mária inkubációs befektetési igazgatóhelyettes, Pájer Donát inkubációs befektetési igazgató, Hradszki László vezérigazgatói tanácsadó, valamint Moldován Csaba a Hiventures partnere.

A képzési program során mentori tevékenységet végzett Kékesi Zsuzsa, Selmeci Péter, Pásztor Dániel, valamint a Hiventures-től Várhelyi Veszna, és Horváth Ádám befektetési menedzserek.

Az iparjogvédelmi kérdésekről a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) részéről Legeza Dénes tartott előadást.

A képzést a BME Z10 munkatársai: Gémesi Zsolt és Rusz Bertalan szervezték és tartották.

Speciális problémára keres megoldást a Scraping Robotics. Az innováció lényege a kézi hántolás robotizálása. A kézi hántolás sok tapasztalatot igénylő, kézzel végzett munka, mellyel csapágyak siklófelületein képeznek mikron nagyságrendű, kenést biztosító felületi bemarásokat. A szakember-utánpótlás nem megoldott. Erre a problémára adott megoldást a startup, CNC gépekhez fejlesztenek vezérlőprogramot és így robotizáljak az eljárást.

A Farvand nevű projekt fejlesztői a környezettudatos turizmus fellendítését tűzték ki célul víztakarékos rendszerük kigondolásával, amelyet főként szállodák számára terveztek. Többféle elem segíti az elképzelések megvalósulását: a mechanikai megtakarítás mellett egy szenzor ad visszajelzést a vendég vízfogyasztásának mértékéről. A csapat gamifikációs, azaz játékos motivációs eszközökkel ösztönzi a használót a tudatos vízmegtakarításra.

A One Pill csapat azért jött létre, hogy megreformálják a vendéglátást: a pultnál való sorban állás helyettesítésére kínálnak innovatív megoldást, elsősorban a középméretű vendéglátóhelyeknek, sörözőknek.

Az ajánlott mobilapplikációs keretrendszer gyors rendelésfelvételt és forgalomnövekedést biztosít a partnereiknek, ugyanakkor higiénikus is, ami a pandémiás helyzetben különösen fontossá vált.

A pitch-eket a zsűri kérdései követték: az egyes ötletek kimunkálásának erős és gyenge pontjait térképezték fel, amelyek segítettek a csapatoknak továbbgondolni a fejlesztések következő lépéseit.

„Bár ötletgazdákat keresünk, ám soha nem pusztán egy ötletbe, hanem csapatokba fektetünk” – emelte ki értékelésében Varga-Tarr Sándor, hozzátéve, jól lemérhető a program és a mentori erőráfordítás eredményessége a formációk kiváló bemutatkozásán.

A szakember a bíráló bizottság nevében megköszönte a csapatok és a mentorok nyújtotta munkát: a zsűri döntése értelmében mindhárom társaság elnyerte az ötlet továbbfejlesztésének következő állomásához szükséges támogatást.

 

HA-TZS