Műegyetemi sikerek sorozata a 35. OTDK-n

Ígéretes kutatási tervekkel pályáztak a BME-s fiatalok a jelenleg is zajló Országos Tudományos Diákköri Konferenciára, ahol több műegyetemi dobogós helyezés is született.

„A tudományos diákköri (TDK) mozgalom a magyar felsőoktatás legszélesebb bázisú, legátfogóbb tehetséggondozási formája, az önképzés, az elitképzés és a tudóssá nevelés színtere. A mesterek, témavezető tanárok, kutatók körül kialakuló TDK műhelyek ösztönző légkörében születik meg a legtöbb tehetséges diák első tudományos élménye” – olvasható az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT), az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Magyar Tudományos Akadémia fővédnökségével, továbbá a felsőoktatásban érintett minisztériumok és országos hatáskörű intézmények, szervezetek, alapítványok erkölcsi, szakmai, valamint anyagi támogatásával megvalósuló 35. OTDK hallgatói tudományos megmérettetés felhívásában.

A 2019-2021-es intézményi TDK fordulókon a legmagasabb színvonalú, minősített tudományos és művészeti pályamunkák készítői nyertek jogot a 35. OTDK-n való részvételre, ahol pályatársaik és szakterületük legkiválóbb képviselői előtt mutathatták be legújabb eredményeiket 16 tudományterületi szekcióban.

A benyújtott dolgozatokat előzetesen írásban bírálta el a szakmai zsűri, majd a hallgatóknak szóban is be kellett mutatniuk kutatásukat, érvelni a következtetéseik mellett. A jelenlegi pandémiás korlátozások miatt a szóbeli bemutatókra online, a virtuális térben került sor. A tudományos versenysorozat 2021. március 29-én kezdődött az Állatorvostudományi Egyetemen megrendezett Agrártudományi szekcióval, és 2021. május 19-én ér véget az Eötvös Loránd Tudományegyetem rendezésében megtartott Kémiai és Vegyipari szekcióval. (A bme.hu jelenlegi összefoglalójának elkészítésekor a Kémiai és Vegyipari szekció megmérettetéseit még nem rendezték meg – szerk.)

A 35. OTDK-n a műegyetemi hallgatók által elért kiemelkedő eredményeket az alábbi táblázat tartalmazza.

 

TZS-HA