Elsőként duplázott a fitness bajnok mérnökhallgató

Másodszorra is az év női fitness versenyzőjének választották a BME GPK mérnökhallgatóját.

 

Két egymást követő évben, 2019 után 2020-ban újra Ágoston Dorottyát, BME Gépészmérnöki Kar (GPK) mechatronikai mérnök mesterszakos hallgatóját választotta meg a Magyar Testépítő és Fitness Szövetség az év női versenyzőjének. A díjat 2016-ban ítélték oda először, ám a műegyetemi hallgató az egyetlen olyan sportoló, aki kétszer is elnyerte ezt a kitüntetést.

 

„Hihetetlenül nagy elismerés a számomra, hogy a magyar szövetség a legeredményesebb női versenyzőjének választott, immáron másodjára. Ezzel az elismeréssel együtt jár, hogy a Nemzeti Versenysport Szövetség (amely a nem olimpiai sportágakat magában foglaló bizottság) is kitüntetéssel jutalmaz meg. Külön motiváció számomra, hogy egy listán szerepelhettem a többi szakszövetség legjobbjaival, hazánk kiemelkedő sportolóival, olimpikonjaival” – fogalmazott az elismerés átvétele után az elmúlt években világ-, Európa-, és hazai bajnokságokon sikert sikerre halmozó GPK-s hallgató. (Ágoston Dorottya sportsikereiről a bme.hu egy korábbi írásában tudósított – szerk.)

A díj odaítélésekor a bírálatot végző szakmai zsűri a 2020-as év nemzetközi versenyeredményeit és az ott megszerzett pontokat vette figyelembe. A magyar versenyzők közül Dorottya érte el a legtöbb pontot, ugyanis egyedülálló módon 3 nagy nemzetközi versenyen 6 döntős eredménye volt a tavalyi évben: a juniorok között mind az Európa-, mind a világbajnokságon felállhatott a dobogó 3. fokára, a felnőtt Európa-bajnokságon 6. helyen zárt, míg a felnőtt világbajnokságon pedig egy 5. és egy 6. hellyel is büszkélkedhet.

Ágoston Dorottya elárulta, hogy a pandémiás helyzet okozta lebonyolítási bizonytalanságok miatt 2021-ben elsősorban az őszi megmérettetésekre készül, ahol már felnőtt kategóriás versenyszámokban indulhat. Az őszi félév legnagyobb kihívása a franciaországi felnőtt fitness világbajnokság lesz, ám emellett Dorottya szeretne helytállni és minél eredményesebben szerepelni az elkövetkezendő hónapok hazai és nemzetközi fitness próbáin is.

A GPK mechatronikai mérnök mesterszakos hallgatója utolsó évét kezdte meg a BME Gépészmérnöki Karán, jelenleg a diplomamunkája megírására koncentrál. Továbbviszi az alapképzésében alaposan megismert témáját, amelyben sportolók állapotfelmérő műszeres vizsgálatait végzi Motion Capture rendszer segítségével. Tudományos munkájában egyik szakmai mentora Bacskai Katalin, az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) gyógytornásza segíti. „Úgy érzem a biomechanikai mérések és vizsgálatok keretein belül tudom a legjobban ötvözni a műszaki területen tanultakat a sportból szerzett tapasztalataimmal” – zárta a bme.hu-nak adott interjút a díjazott hallgató.

 

TZS-HA

Fotó: Ágoston Dorottya