Felhőszolgáltatásokkal tehetők hatékonyabbá a műegyetemi kutatások

A BME az Oracle felhőszolgáltatásával erősíti kutatástámogatási rendszerét elősegítve a karok projektjeihez szükséges nagy teljesítményű számítási kapacitást.

„Nemzetközi színvonalú műszaki oktatás és kutatás nem képzelhető el korszerű infrastruktúra nélkül. Napjainkban az informatikai szolgáltatások és a számítási kapacitás ennek az infrastruktúrának a meghatározó elemei. A BME kutatási területeinek változatos informatikai igényeihez jól illeszkedő megoldásokat kínál az Oracle felhőszolgáltatása, legyen szó hálózatkutatásról, képfeldolgozásról, beszédszintézisről vagy gyógyszermolekula-modellezésről” - mondta el Balogh József, a BME Informatikai Igazgatóságának igazgatója az Oracle-nek adott nyilatkozatában.

A BME karai rugalmasan juthatnak hozzá a tudományos tevékenységükhöz, kutatásaikhoz szükséges számítási kapacitásokhoz az Oracle felhőjével támogatott műegyetemi kutatási környezetben. A BME a hazai műszaki felsőoktatás egyik vezető kutatás-fejlesztéseket is megvalósító intézményeként széles portfólióban folytat úttörő kutatásokat, amelyeknél sikerrel használja az olyan speciális felhőalapú szolgáltatásokat, mint a nagy teljesítményű számítástechnika (High Performance Computing, HPC), virtuális gépek és GPU erőforrások.

 

 

Manapság a nagy számítási igényű feladatok elvégzésére, támogatására egyre inkább elterjedt megoldásnak bizonyulnak a felhőalapú szolgáltatások, amelyre egy évtizeddel ezelőtt sokkal szűkebb lehetőségek álltak rendelkezésre: a kutatóknak általában saját adatközpontot kellett kiépíteniük e feladatok támogatására. A felhőalapú szolgáltatások ezzel szemben megfelelő számítási kapacitást biztosítanak oly módon, hogy az egyenetlen terhelési igények kényelmes és költséghatékony kiszolgálását is lehetővé teszik. A nyilvános felhőalapú szolgáltatásokban elérhetők a legújabb és legerősebb CPU és grafikus feldolgozó chipek, így az egyetemi kutatók számára is rendelkezésre állnak a legfrissebb technológiák további eszközök beszerzésével járó költségek mellőzésével. Az egyetem számára rendelkezésre álló keretből az intézmény rugalmasan biztosíthat számítástechnikai erőforrást az egyes karok kutatási projektjeihez, tudományos feladatai elvégzéséhez.

 

A BME az alábbi kutatási területen alkalmazza az Oracle felhőszolgáltatásait:

  • mély neurális hálózatok tanítása,
  • deep learning alapú beszédszintézis,
  • fehérjeszintézis,
  • neurális hálók tesztelése önvezető járművekhez, autonóm robotokhoz,
  • biokémiai kutatások.

„A rendelkezésre álló szinte korlátlan számítási kapacitás, és a párhuzamosan futtatott kutatások jelentősen felgyorsítják a tudományos eredmények megszületését. Olyan technológiák, mint a felhőből elérhető nagy számítási teljesítmény, a gépi tanulás és az autonóm rendszerek egyre jelentősebb szerepet játszanak a tudományos világban. Nagyon örülök neki, hogy a világ számos jelentős egyeteme mellett Magyarország első számú műszaki felsőoktatási intézménye is igénybe veszi az Oracle felhőszolgáltatásait, tovább erősítve ezzel vezető kutatóegyetemi pozícióját is” – tette hozzá Reményi Csaba, az Oracle Hungary cégvezetője a cég honlapján közzétett hírben.

 

 

TZS

Oracle Magyarország Hírek nyomán