„Az innováció nem ismer határokat, csak trendeket”

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Ipar 4.0 szakmai érem” elismerésében részesült a Műegyetem.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem küldetésének tekinti, hogy hazánkban minél több korszerű, a nemzetközi piacon is versenyképes vállalkozás jöjjön létre, amelyek sikerrel alkalmazzák az ipar 4.0 technológiák széleskörű tárházát. E misszió részeként a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) Ipar 4.0 Technológiai Központja szemléletformáló, oktató és támogató tevékenységet folytat azért, hogy minél többen megismerjék ezekben a technológiákban rejlő lehetőségeket.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nevében Kovács László, a BME FIEK Ipar 4.0 Technológiai Központjának vezetője vette át az „Ipar 4.0 szakmai érem” digitális átállást segítő oktatási, képzési programot megvalósító szervezet kategóriájában járó kiemelkedő szakmai elismerést.

Ipar 4.0 szakmai díj

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 2019-ben alapította meg a szakmai elismerést, amelyet négy kategóriában osztanak ki:

  • kis- és közepes vállalkozásoknak,
  • nagyvállalatoknak,
  • oktatási, képzés programot megvalósító szervezeteknek,
  • ipar 4.0 eredetű jelentős kutatást, fejlesztést és innovációt megvalósító szervezeteknek.

 

Az Ipar 4.0 szakmai díj 2021-es díjazottjai:

 

Kis- és közepes vállalkozások kategória: VARINEX Informatikai Zrt.

Nagyvállalatok kategória: FESTO-AM Gyártó Kft.

Oktatási, képzés programot megvalósító szervezetek kategória: BME FIEK Ipar 4.0 Technológiai Központ

Ipar 4.0 eredetű jelentős kutatást, fejlesztést és innovációt megvalósító szervezetek: HEPENIX Műszaki Szolgáltató Kft.

A díjat Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, valamint Monostori László, az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform elnöke nyújtotta át.

Falk György, a VARINEX Informatikai Zrt. stratégiai igazgatója (b2), Fazekas Árpád, a FESTO-AM Gyártó Kft. műszaki igazgatója (b3), Kovács László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipar 4.0 technológiai központjának vezetője (j3) és Petrik Márk, a Hepenix Műszaki Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója (j2), az Ipar 4.0 kitüntetettjei Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára (j) és Monostori László, az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform elnöke (b) társaságában a minisztériumban 2021. május 18-án.

Bódis József köszöntőjében kifejtette, hogy egy olyan folyamat részesei vagyunk, amely Magyarországnak egy progresszívebb, modernebb, nagyobb termelékenységű és humánusabb ipart tud biztosítani. Az államtitkár hangsúlyozta, a kutatás és az innováció nem ismer határokat, csak trendeket. Az ipar 4.0 napjainkról szól, melyben egy digitalizációval összekötött iparosítás zajlik. Minden tudomány, technológia, innováció, mesterséges intelligencia annyit ér, amennyit az emberiség, az emberek fejlődéséhez hozzátesz. Az idei díjazott programok, munkák, emberek e területen értek el kiemelkedő teljesítményt.

 

TZS-HA

Fotó: MTI - Soós Lajos