Dr. Czigány Tibor lesz a Műegyetem új rektora

Áder János köztársasági elnök Czigány Tibor akadémikust, egyetemi tanárt nevezte ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektorává július 1-i hatállyal.

Átvette rektori megbízólevelét Czigány Tibor a Sándor-palotában Áder János köztársasági elnöktől.  A BME új rektorának megbízatása 2021. július 1-jén kezdődik és három évre szól.

Czigány Tibor Széchenyi-díjas és Gábor Dénes-díjas gépészmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 2012. és 2019. között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar dékánja volt. Kutatási területe az anyagvizsgálat, a gépészet, az anyagtudomány és a hozzá kapcsolódó technológia, a kompozitok és a polimer szerkezeti anyagok. Czigány Tibor rektori célkitűzéseiről hamarosan megjelenő interjúban számol be a bme.hu, a pályafutásáról 2020-ban készült interjú itt olvasható.

Budapest, 2021. május 26. Áder János köztársasági elnök (j) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektorává nevezi ki a Czigány Tibor Pál egyetemi tanárt a Sándor-palotában 2021. május 26-án. A háttérben Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára és Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója. MTI/Bruzák Noémi

 

Józsa János Gábor Dénes-díjas vízépítő mérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a második mandátuma lejártával köszön le a rektori tisztségből (az Nftv. szerint adott felsőoktatási intézményben ugyanazon személy összesen legfeljebb két alkalommal kaphat rektori megbízást). Józsa János 2015. július 1-től volt a BME rektora, melyet megelőzően a BME Építőmérnöki Karának tudományos dékánhelyetteseként dolgozott.  

Czigány Tibor újonnan kinevezett rektor Áder János köztársasági elnökkel és Józsa János leköszönő rektorral, a rendezvényen a Magyar Rektori Konferenciát képviselő tiszteletbeli elnökkel. (Fotó forrása: MTI/Bruzák Noémi)

 

A Műegyetem Szenátusa 2021. február 22-i ülésén szavazott a rektori pályázatokról. A posztra Czigány Tibor mellett, Dunai László akadémikus, BME Építőmérnöki Kar jelenlegi dékánja nyújtott be pályázatot. Az Egyetem legfőbb döntéshozó szerve, a Szenátus titkos szavazáson Czigány Tibor pályázatát támogatta.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport