A gépész- és matematikaképzésével ismét kiemelkedik a Műegyetem

A BME idén is bekerült a legjobb 1000 egyetemet feltüntető szakterületi rangsoraiba, amelyekben Magyarországról mindössze tíz felsőoktatási intézmény szerepel.

A Global Ranking of Academic Subjects 2021-es szakterületi listáján a BME a mérnöki tudományokon belül, a gépészmérnöki (mechanical engineering) területen évek óta tartja pozícióját a 201-300. helyen, ezzel a legjobb hazai felsőoktatási intézményként szerepel ebben a kategóriában. Ugyanakkor a természettudományok szakterületi rangsora alapján a BME-t a matematika kategóriájában (mathematics) immár a 301-400. legjobb képzés között tartják számon. A tavalyi a 401-500. helyhez képest jelentősen előrelépett a rangsorban ez a műegyetemi képzés.

A világ egyik legjelentősebb felsőoktatási rangsorát, az ARWU-t 2009 óta a ShanghaiRanking nevű szervezet állítja össze. Az ezres lista és az 500-as szakterületi lista tudománymetriai alapja a Web of Science, amelyhez az egyetemek nem szolgáltatnak adatokat, tehát olyan objektív szempontok, mint a minőségi (Q1-es) tudományos publikációk száma, az idézettség, a külföldi társszerzővel közösen kiadott publikációk aránya, a vezető folyóiratokban megjelent vagy kiemelt konferenciákon bemutatott publikációk száma, illetve a jelentős díjakkal elismert kutatók száma alapján állítják össze a rangsort.

A közismert nevén „Shanghai-listára” a magyar egyetemek közül a Műegyetem mellett felkerült az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szent István Egyetem (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem), az Állatorvostudományi Egyetem, a Közép-Európai Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem is.

A lista elkészítéséhez 93 ország 4000 felsőoktatási intézményét vizsgálták és a legjobb 1800-at rangsorolták. Az egyetemeket öt kategóriában – természettudományok, műszaki tudományok, élettudományok, orvostudományok, illetve társadalomtudományok – elemezték, 54 tudományos szakterületen.

A rangsorban idén a Harvard áll az élen, a második helyre pedig a Massachusetts Institute of Technology (MIT) került a legtöbb szakterületen első helyezést elérő egyetemek között.

A szakterületi listák megtekinthetők az  ARWU oldalán.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem további nemzetközi rangsorokban elért helyezéseiről a bme.hu aloldalán olvashatók részletek.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport