Egy nap a jövőről a Műegyetemen - A 6G és a tactile internet világhírű szakembere a BME-n

A mesterséges intelligencia, az 5G és a 6G technológia témáiról hallhatunk a BME kutatói és kiemelkedő ipari partnerei tolmácsolásában a BME június 9-ei Innovációs Napján.

Különleges szakmai programmal készül a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) az új technológiai vívmányok és találmányok iránt érdeklődők számára a 2021. június 9-én megrendezendő Innovációs Napon, mely egyben a FIEK projekt zárórendezvénye is. Az esemény résztvevői megismerhetik a Műegyetemen zajló legjelentősebb nagyvállalati kutatás-fejlesztési projekteket és azok legújabb eredményeit, valamint bepillantást nyerhetnek napjaink innovációs trendjeibe, az ipari és akadémiai szakembereket lázban tartó kutatási témákba.

A rendezvényen köszöntőt mond Józsa János, a BME rektora, Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) vállalati innovációs elnökhelyettese, valamint Levendovszky János, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese. Az Innovációs Nap végén beszédet mond Kotán Attila, a BME kancellárja.

Az Innovációs Napon megszólalnak a műegyetemi ökoszisztéma legfontosabb szereplői, köztük: a Siemens Zrt., a Rolls-Royce Hungary Kft., a Nokia Solutions and Networks Kft., a Magyar Villamos Művek Zrt. és a Richter Gedeon Nyrt. szakértői, akik az ipari-egyetemi projektek innovációs jelentőségét ismertetik meg a közönséggel vállalati szemszögből.

A rendezvény egyik kiemelt előadója Frank H. P. Fitzek professzor, a Drezdai Műszaki Egyetem kommunikációs hálózatok tanszéke és az 5G Lab Németország vezetője. Az elismert szakember, aki egyben a Műegyetem díszdoktora is, a digitális kommunikáció egyik vezető innovátora, a Wandelbots nevű startup társalapítója. A professzor a kutatótársaival egy robotok tanítására használható rendszer kifejlesztésén munkálkodik. Egy ilyen rendszer várhatóan sikerrel bevethető lesz közepes méretű vállalkozásoknak, például egy pékség számára elérhetővé teszi a gépi tanulást egy érzékelőkkel felszerelt „intelligens ruha” segítségével, amely az emberi mozgásokat egyfajta technikai hídként továbbítja a robot számára. A professzor angol nyelvű előadásának fókuszában az 5G, a 6G és a „tactile internet” (tapintható internet) áll majd.

A BME FIEK szervezésében megvalósuló esemény célja, hogy a nagyközönség számára konkrét projekteredményeken keresztül mutassa be az intézményben rejlő, nemzetgazdasági szinten is jelentős innovációs potenciált. Ehhez a Műegyetemen rendelkezésre áll egy 21 fős, az új technológiák iránt nyitott oktatói-hallgatói közösség által képviselt tudás, közel 30 ezer négyzetméteren kiépített laboratóriumi háttér, valamint az állami, vállalati és nonprofit kapcsolatrendszerből származó tőke, amelyek összessége hatékony innovációs platformmá teszi az intézményt. A BME kutatás-fejlesztési kapacitása folyamatosan bővül új laborok létesítésével, ahol izgalmas és úttörő felfedezésekkel kecsegtető projektlehetőségek várják a mérnöki fejlesztések iránt nyitott fiatalokat, kutatókat, ipari szakembereket és vállalatokat. A június 9-ei Innovációs Nap e sokszínű kutatás-fejlesztési paletta bemutatására nyújt lehetőséget.

A rendezvény háziasszonya Joós Andrea, a közkedvelt Inno Sapiens podcast sorozat műsorvezetője lesz, aki tudománykommunikációs szakemberként már több tréninget és produkciót is vezetett az évek során.

Az esemény második felében a műegyetemi nagy innovációs projektek jövőjéről tudhatnak meg információkat a résztvevők. Merre tart például a mesterséges intelligencia, az autonóm járművek és a kvantumszámítógépek fejlesztése. Szó lesz az egyetem tudástranszfer-tevékenységéről, és bemutatkozik a Hungarian Startup University Program (HSUP) és Magyarország egyik első egyetemi startup inkubátora is. A BME Z10 startup inkubációs központ évente két alkalommal indítja el akcelerátor programját, amelyben hallgatói startupokat segítenek a piacra lépésben. 2021. májusig közel 200 vállalkozási ötlettel jelentkeztek az innováció iránt érdeklődő fiatalok, és már 15 startup kapott 1,5 Mrd Ft összértékű befektetést.

A BME a fiatal generáció innovációra ösztönzése mellett fontosnak tartja azt is, hogy megvédje az általuk létrehozott szellemi tulajdont. Az Innovációs Nap programjának részeként szó lesz az iparjogvédelem fontosságáról, és arról a gyakorlati segítségről, amelyet a Műegyetem BRIDGE irodája nyújt a szabadalmazásban és jogvédelemben még kevésbé jártas ifjú innovátorok számára.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. Regisztrációt követően lehet csatlakozni az online streamelt előadásokhoz 2021. június 9-én 10:00 órától.

További információ és regisztráció az alábbi fórumokon:

 

TZS-HA

Illusztráció forrása: BME FIEK