Tudományos és technológiai konferencia a Műegyetemen

A BME adott otthont a tudományos és technológiai szakdiplomaták éves tanácskozásának.

A TéT attasék július 5-i találkozóját és konferenciáját Czigány Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektorának köszöntője nyitotta meg. A Műegyetem rektora a szeptemberben 240. tanévét kezdő intézmény kutatásfejlesztési és innovációs teljesítményét, valamint egyre növekvő számú külföldi hallgatót vonzó képzéseit kiemelve megköszönte az eddigi együttműködést, és arra kérte a szakdiplomatákat, hogy a jövőben is legyenek a Műegyetem nagykövetei a világban. A rendezvényen részt vett Kotán Attila kancellár, Koczkáné Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes, valamint Lengyel László, a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ igazgatója.

A találkozón számos előadásból tájékozódhattak a megjelentek a hazai kutatásfejlesztési és innovációs rendszer eredményeiről és stratégiai célkitűzéseiről. A konferencia plenáris szekciójában köszöntőt mondott Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár (Külgazdasági és Külügyminisztérium), Gulyás Tibor innovációért felelős helyettes államtitkár (Innovációs és Technológiai Minisztérium), valamint Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora. Az eseményen előadást tartott Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos (Külgazdasági és Külügyminisztérium), Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, valamint Sümeghy Gyula, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat nemzetközi kabinetvezetője.

A délutáni szekcióban az innovációs megoldások külgazdasági hasznosíthatóságának témaköréről műegyetemi szakértők és kutatók részvételével zajlott kerekasztal-beszélgetés. Jókúti András, a Felsőoktatási és Ipari  Együttműködési Központ iparjogvédelmi szakértője a BME szabadalmi és iparjogvédelmi tevékenységéről beszélt. Imre Sándor, a BME VIK Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének vezetője, valamint Zaránd Gergely, a BME Fizikai Intézetének igazgatója pedig a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratóriumban zajló műegyetemi közreműködést ismertették. A beszélgetést Doncsev András TéT szakdiplomata vezette.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport

Fotók forrása: Külgazdasági és Külügyminisztérium