Szakmai mentorprogram női műegyetemi mérnökhallgatói részvétellel

8 nyertesből 3 BME-s fiatal hallgató is részt vehetett az ABB idei női tehetséggondozó kezdeményezésében, amelyen a lányok a robotprogramozást is kipróbálhatták.

Az ABB (globális mérnöki vállalat, amely elősegíti a társadalom és az ipar átalakulását egy hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében – szerk.) fiatal mérnökhallgató hölgyeknek szóló tehetséggondozó programjának célja, hogy erősítse a nők részvételét és serkentse munkavállalási kedvüket a különböző mérnöki, műszaki területeken. Az idei évfolyamra 8 tehetséges hallgató nyert részvételt, köztük 3 műegyetemi diák, akik már a tanulmányaik során lehetőséget kaptak arra, hogy megismerkedjenek egy nemzetközi cég működésével, szolgáltatásaival és karrierlehetőségeivel. Gyárlátogatásokon és tematikus robotika-napokon vehettek részt, megismerhették a vállalat női vezetőit és a mérnöki, műszaki pálya különböző életpálya-modelljeit. (A bme.hu korábbi tudósítása a nyertesekről – szerk.)

Az „ABB mentorprogram női hallgatóknak” című kezdeményezésre elsősorban az energetika, az automatizálás és mechatronika területéről várták a másod- és harmadéves alapképzéses, valamint negyed- és ötödéves mesterszakos, aktív magyarországi – nappali, esti, levelező - hallgatói jogviszonnyal rendelkezők jelentkezését. A kiválasztásnál fontos szempont volt a motiváltság, a szakmai rátermettség és az angol nyelvtudás, előnyt jelentett a tanulmányi versenyen való sikeres szereplés és a felsőoktatási szakmai tevékenységben való részvétel is. A kezdeményezés keretében a kiíró vállalat HR munkatársai tanácsot nyújtanak a hallgatók munkaerőpiaccal, munkavállalással és pályakezdéssel kapcsolatos kérdéseire, emellett a cég gyakornokaivá is válhatnak. A program 5 hónapja alatt minden sikeres pályázó egy hozzá közel álló szakterület dedikált vállalati mentorával működik együtt, akivel személyesen konzultálhatnak, és gyakorlati példák megismerésén keresztül fejleszthetik a műszaki pályához kapcsolódó képességeiket, készségeiket, valós példákon át tapasztalhatják meg a projektmenedzsment, a vezetés, a Lean Six Sigma és a prezentálás területeit.

A BME-ről sikerrel pályázott a felhívásra a Villamosmérnöki és Informatikai Karról (VIK) Kello Klaudia villamosmérnök és Jenei Kinga mérnökinformatikus BSc-szakos hallgató, valamint a Gépészmérnöki Karról (GPK) Migléczi Luca gépészmérnök BSc-szakos hallgató.

„A területemtől ugyan egy kicsit eltért, azonban nagyon jó kitekintés volt. Érdekes programokon vettem részt, és a legjobb az volt, hogy a végén személyesen is találkozhattunk a lányokkal” – mondta el az ABB-nek Jenei Kinga, aki a tehetséggondozó program végére mérnök-informatikusként diplomázott a Műegyetemen.

„A kezdeményezésnek köszönhetően megismerhettem számos életutat, ezáltal tágítva a látókörömet a saját jövőmmel kapcsolatban. Szerettem volna a program által belelátni egy nemzetközi cég működésébe és megismerni női felsővezetőket, akikre példaként lehet tekinteni. Ezeket a program teljesítette, és választ kaptam minden felmerülő kérdésemre” – mesélt élményeiről az ABB-nek Migléczi Luca (BME GPK, gépészmérnök BSc).

 

 

TZS-HA

Képek forrása: ABB