Műegyetemi kutatók az űrszektor élvonalában

A Magyar Űrkutatásért Érdemérmet és Miniszteri Elismerő Okleveleket adtak át a BME tudósainak.

Július 9-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nevében Menczer Tamás államtitkár Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos asszony jelenlétében adott át kitüntetéseket rövid ünnepség keretében a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A díjazottak között több műegyetemi kutató tudományos tevékenységét is elismerték.

A Magyar Űrkutatásért Érdemérmet ítéltek oda – távollétében – Gschwindt Andrásnak, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék címzetes egyetemi docensének, a Műegyetemi Űrkutató Csoport alapítójának és egykori vezetőjének, számos kisműholdas projekt irányítójának. (A díjazottal egy közelmúltbeli elismerés kapcsán a bme.hu interjút készített.)

Dudás Levente, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék adjunktusa, a SMOG műholdprojektek műszaki vezetője szintén a Magyar Űrkutatásért Érdemérem kitüntetésben részesült.

(A díjazott egy korábbi interjúban a később igen sikeres SMOG-1 projekt lehetőségeit vázolta fel.)

A BME világelső SMOG pikoműhold-projektjében közreműködő szakemberek Miniszteri Elismerő Okleveleket vettek át: Horváth Péter, Maróti Miklós, Géczy Gábor, Herman Tibor, Hödl Emil Viktor, Kálmán Tibor, Kristóf Timur, Légrádi Máté, Petróczi Balázs, Szüllő Ádám és Szűcs László.

(Az első zsebműhold működéséről a bme.hu is interjút készített. )

Gratulálunk tudósainknak a magas rangú szakmai kitüntetésekhez és további eredményes munkát kívánunk!

 

 

HA-TZS

Fotó: KKM