Informatikai fejlesztések a Műegyetemen

Új, nagyteljesítményű tűzfalak beszerzése és a kollégiumi eszközpark bővítése.

Új, nagyteljesítményű tűzfalak beszerzése

Korunk egyik legnagyobb informatikai üzemeltetői kihívása az ártó szándékú hálózati támadások kockázatának csökkentése, továbbá a Műegyetem hálózatának minél szélesebb körű védelme. A jelenleg használt heterogén eszközpark homogenizálása céljából a Műegyetem emelt szintű védelmet biztosító hálózati berendezések, következő-generációs tűzfalak beszerzése mellett döntött.

A K és az R épületekben elhelyezett FortiGate 1800F típusú tűzfalak földrajzilag tartalékolva, nagy rendelkezésreállás mellett képesek magasabb szintű, intelligens működésre is. Észlelni tudják például a nemkívánatos web tartalmakat, azok kategóriája, illetve biztonsági kockázati szintje alapján. Alkalmas felhasználókon, felhasználói csoportokon alapuló hálózatvédelmi stratégiák kialakítására, valamint a külső behatolási kísérletek azonnali észlelésének és elhárításának biztonságát nyújtják.

A nagyteljesítményű eszközök több kisebb, jelenleg 40 darab "virtuális tűzfallá" alakíthatók, ami - a tanszéki, kari hálózati rendszergazdák munkájára építve -
a jelenleg használt heterogén eszközpark teljes lecserélését és homogenizálását teszi lehetővé. Az új tűzfalak privát hálózatok építésére is alkalmasak,  és segítségükkel  az egyetem hálózati szegmenseibe is bárhonnan biztonságosan léphetünk be.

A tűzfalak telepítése még a nyár folyamán lezajlik, így előreláthatóan szeptembertől már élesben üzemelhetnek.

Kollégiumi eszközpark bővítés

Közel másfél éves tervezés, fejlesztés, illetve beszerzési folyamat eredményeként idén májusban megérkeztek a kollégiumok informatikai fejlesztésére szolgáló eszközök.
A szerverek, switch-ek, routerek, szünetmentes áramforrások célja a BME kollégiumaiban található informatikai infrastruktúra jelentős korszerűsítése, a hálózati lefedettség növelése, illetve a fokozott adatbiztonság megteremtése. A szervereken hálózati, illetve adattárolási szolgáltatások kialakítására kerül sor, a szünetmentes tápegységek felváltják a korábbi kisebb kapacitású megoldásokat, a hálózati eszközök pedig a sávszélesség jelentős növelését teszik lehetővé. Ezzel párhuzamosan a kollégiumok drótnélküli hálózatának bővítése, és ezen belül a nyár folyamán az ehhez szükséges kábelezési munkák kivitelezése zajlik. A teljes fejlesztési folyamat várhatóan a következő tanév kezdetéig lezárul.

   

 

SP, KK
fotók: HSZI