"Terjesszék intézményünk jó hírnevét, bárhová is vezérelje Önöket az élet!"

255 fő végzett idén a BME angol nyelvű képzési programjain: első alkalommal a GTK hallgatói is átvehették oklevelüket a virtuális ünnepségen.

"Egyetemünk új vezetésének is egyértelmű célja, hogy növelje a BME angol nyelvű képzési programjain tanulók részarányát. Jelenleg a Műegyetem hallgatóinak 14%-a iratkozik be a 8 kar által kínált angol nyelvű programok valamelyikére. Célunk, hogy ezt a számot a következő három évben 18%-ra növeljük. Kérjük Önöket, hogy egyetemünk nagyköveteként lépjenek fel: terjesszék intézményünk jó hírnevét, bárhová is vezérelje Önöket az élet hazájukban vagy máshol a világon!" – emelte ki köszöntőjében Koczkáné Csiszár Emília nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes asszony az angol nyelvű képzés diplomaátadóján, amelyen a karok vezetői, valamint a végzősök egy-egy képviselője vett részt, emellett lehetőség volt az esemény online követésére is.

A rektorhelyettes gratulált a végzősöknek a Közép-Európa egyik legrangosabb egyeteme által kiállított oklevelek megszerzéséhez. „Megérdemelt diplomáik igazolják és megerősítik mérnöki, közgazdászi és menedzseri készségeiket. Örömmel tartjuk Önökkel a kapcsolatot a jövőben is, hallani szeretnénk tapasztalataikról és eredményeikről, és megosztani a szakmai sikert, amelyet a BME közreműködésével értek el" – búcsúzott Koczkáné Csiszár Emília.

A Gaudeamus Igitur dallamára bevonuló elnökség tagjai: Koczkáné Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes, Lovas Tamás dékánhelyettes (Építőmérnöki Kar), Hős Csaba dékánhelyettes (Gépészmérnöki Kar), Vidovszky István dékánhelyettes (Építészmérnöki Kar), Hell Zoltán egyetemi tanár (Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar), az angol nyelvű képzés szakmai vezetője, Gerhátné Udvary Eszter egyetemi docens (Villamosmérnöki és Informatikai Kar), az angol nyelvű képzés szakmai vezetője, Török Ádám dékánhelyettes (Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar), Prok István dékánhelyettes (Természettudományi Kar), Lógó Emma dékánhelyettes (Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar), valamint Vígh László Gergely, az Idegen Nyelvű Oktatási Igazgatóság vezetője. A diplomaosztó levezető elnöke ezúttal is Horváth György Ádám, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Környezetgazdaságtan Tanszékének adjunktusa volt.

"A BME közössége törődik tagjaival, eléri szakmai céljait, teret biztosít az innovációnak és megosztja a felelősséget a társadalmi kihívásokban. A Műegyetem közösségének Önök mindig tagjai lesznek! A diploma szakmai értéke mellett ez tesz minket különlegessé: e kötelék soha nem fog eltűnni" – osztotta meg gondolatait Vígh László Gergely, az Idegen Nyelvű Oktatási Igazgatóság vezetője, majd hozzátette „köszönet illeti a Stipendium Hungaricum, valamint az Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak magyarországi támogatásait, amiért számos hallgatónk számára kiváló lehetőséget biztosítottak tanulmányaik befejezésére”.

„A járvány arra kényszerített bennünket, hogy még életmódunk alapjait is gondoljuk át. Alig két évvel ezelőtt a ’koronavírus’ szót csak néhány kutató ismerte, és a ’lezárás’ vagy a ’létfontosságú dolgozók’ kifejezések egyszerűen nem léteztek. Sajnos mára e szavak használatát meg kellett szoknunk, sokan pedig elvesztették szeretteiket” – emelte ki Horváth György Ádám, az ünnepség levezető elnöke, hozzáfűzve, úgy tűnik, most látjuk a fényt az alagút végén, de az előttünk álló út még mindig kihívásokkal teli: e feladathoz szükséges a frissen végzett mérnökök és közgazdászok elhivatott tudása. Louis Pasteur szavait idézte: „A tudomány nem ismer országot, mivel a tudás az emberiségé, és ez a fáklya, amelyik megvilágítja a világot.”

„Az elmúlt években a legfontosabb célunk az volt, hogy minél könnyebbé tegyük az itt tartózkodásotokat a bürokratikus terhek egy részének átvételével” – emelte ki a hallgatókat segítő mentorcsapat nevében Pirityi Dávid. Hozzátette, az elmúlt év sajnos nem tette lehetővé számukra, hogy személyesen segíthessék a diákokat. A mentor gratulált a friss diplomásoknak és reményét fejezte ki, hogy a tanulmányok küzdelmes évei során sok életre szóló barátság született a hallgatók között, amelyek ápolása soha nem volt annyira könnyű, mint a modern kommunikációs eszközök korában.

A végzős hallgatók képviseletében karonként egy-egy fiatal vette át a diplomát a Műegyetem központi épületének aulájában.

Iulia Cojocari az Építőmérnöki Kar BSc-szakos hallgatói nevében búcsúzott, felidézve az első napok nehéz és olykor mulatságos pillanatait. „Maradjatok igazak, szerezzetek barátokat, higgyetek önmagatokban és erőtökben, legyetek saját magatok legnagyobb támogatói és kritikusai, és kövessétek az utatokat, bárhová is vigyen!” – búcsúzott a moldovai építőmérnök hallgató.

„A csodálatos diákévek ma véget érnek. A mai nap mindannyiunk számára különleges esemény: számot adunk a kétéves mesterképzés eredményeiről” – szólította meg az ünneplőket az Építőmérnöki Kar MSc-szakos hallgatói nevében a kirgiz Atai Anarbek Uulu. Hangsúlyozta, a magyarországi tanulmányok életük legfényesebb időszaka marad. A Magyarországon, különösen a BME-n megismert, és a világ különböző pontjairól származó barátok pedig örökre megmaradnak.

„A járványtól való félelemmel telt elmúlt évek nehéz időket hoztak, de most mindannyian itt vagyunk, hogy megünnepeljük eredményeinket és az utat, amely elvezet minket a jövő céljai felé. Megtanultuk, hogyan váljunk fegyelmezetté, rugalmasabbá és még keményebb munkássá” – emelte ki a Gépészmérnöki Kar végzősei nevében búcsúzó Asem Abd-Alrahem egyiptomi hallgató, aki köszönetet mondott az oktatóknak, a támogató háttért jelentő szüleinek, valamint a számára biztosított ösztöndíj-lehetőségért is.

„Egy kicsit sem csalódtam abban, hogy a BME-t választottam, hanem meglepődtem azon is, hogy mennyi tudást és inspirációt szerezhetek itt, és hogy a jövőre vonatkozó terveim milyen drámai módon változhatnak annak köszönhetően, amit ez az egyetem biztosított számomra” – mondta az orosz Valentina Fesenko, az Építészmérnöki Kar végzőseinek nevében búcsúzó MSc-szakos hallgató. Köszönetet mondott az oktatóknak és a magyar kormánynak a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram megszervezéséért.

A vietnami Dang Tran Bao Trinh a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar diplomázója a BSc- és az MSc-tanulmányait is a BME-n végezte. Visszaemlékezett egyetemi évei kezdetére, amikor az oktatás még személyes formában zajlott, többnyire naponta látogatta a kurzusokat; a kommunikáció pedig közvetlen és hatékony volt. Számos tanórán kívüli tevékenységben, hallgatói klubokban, sportnapon és nemzetközi kulturális fesztiválon vehettek részt társaival együtt. A járvány alatt azonban az élet nagyon megváltozott. „Úgy gondolom, hogy a legtöbb külföldi hallgató mindent megtett annak érdekében, hogy az egész félév során erős maradjon. Kellemetlen utazás volt, ám megőriztük optimizmusunkat és bátorságunkat az élet akadályainak leküzdésére” – összegezte az elmúlt év tanulságait a friss MSc-diplomás, aki az oktatókon és az ösztöndíj-lehetőségen kívül köszönetet mondott szüleinek, akik támogatása nélkül nem tanulhatott volna távol hazájától.

„Az elmúlt három évben a BME rengeteg felbecsülhetetlen értékű tapasztalattal gazdagított. Betekinthettem a leghíresebb magyar matematikusok által létrehozott, és a leglelkesebb professzorok által továbbadott ismeretek világába, amelyek nem nélkülözhetők további karrieremben” – emelte ki a Természettudományi Kar végzősei nevében búcsúzó vietnámi Nguyen Vinh Hung BSc-szakos hallgató.

 

„Karunk angol nyelvű programjainak első diplomásai vagyunk: biztos vagyok abban, hogy ez kihívást jelentő feladat volt a professzoraink számára, és abban is biztos vagyok, hogy mindannyian kiválóan teljesítettünk” – szólította meg az ünnepség résztvevőit Saruul Delgerbayar mongol hallgató, aki a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar mesterszakos végzősei nevében búcsúzott. Hangsúlyozta, a regionális és környezeti közgazdaságtan tanulmányai rendkívül tanulságos, szemet nyitó élménnyé váltak a széleskörű ismereteket átadni képes oktatók révén. „Nem tudom eléggé megköszönni nekik, hogy megosztották szaktudásukat és segítséget nyújtottak nekünk a két év során a felmerülő kihívások mellett” – fogalmazott a friss diplomás közgazdász, aki Regionális és környezeti gazdaságtan MA szakon végzett.

„Rendkívüli az a törekvés, hogy a Covid-19 járvány okozta minden bizonytalanság ellenére időben teljesítettük a tanulmányi tervben foglaltakat. Köszönetemet szeretném kifejezni az oktatóknak és a támogató személyzetnek minden erőfeszítésükért, és arra kérem a diplomázókat, hogy csatlakozzanak hozzám és tapsoljuk meg tanárainkat” – kérte társait az iraki Daddo Dani Dawood Backus építőmérnök hallgató, aki a keresztény fiatalok számára létrehozott ösztöndíjprogram segítségével folytathatta tanulmányait a Műegyetemen.

„Évek hosszú munkája térül meg abban, hogy mára minden kar saját angol nyelvű, teljes diplomás képzéssel rendelkezik” – emelte ki a bme.hu kérdésére Balogh Valéria, az Idegen Nyelvű Oktatási Igazgatóság ügyvivő szakértője. Hozzátette, az utóbbi években a BME TTK-n sikerült elindítani a képzéseket, ebben a félévben pedig a BME GTK angol nyelvű MSc-programjában a Management and Leadership, a Finance, valamint a Regional and Environmental Economics szakjain végeztek hallgatók. A GTK oktatói évek óta részt vettek az angol nyelvű képzésben, emellett a többi kar Erasmus részképzésen vagy önfinanszírozó, illetve ösztöndíjas diplomás képzésen résztvevő hallgatóit tanították, két évvel ezelőtt pedig karuk önálló programjait is összeállították. „Nagy siker a GTK számára, hogy már az első kifutó végzőseinek száma az összes angol nyelven végzett hallgatók létszámának 15%-a. Sok sikert kívánunk nekik és reméljük, évről évre egyre több hallgató fog ezen a karon is tanulni!” – összegezte az ügyvivő szakértő, aki aktív szerepet vállalt a szakok iránti érdeklődők felvilágosításában és a jelentkezésekkel kapcsolatos ügyintézés lebonyolításában.

A BME 39 szakon kínál alap-, mesterképzési és doktori képzési programokat angol nyelven a Magyarországon tanuló nemzetközi hallgatóknak. Az első idegen nyelvű szak 1984-ben indult a Műegyetemen, amelynek mára 58 ország csaknem 240 felsőoktatási intézményével van együttműködési megállapodása közös képzésekre. A külföldi hallgatók magyarországi beilleszkedését és eredményes tanulmányait a BME országos szinten is kiemelkedő teljesítményű mentorhálózatának tagjai támogatják.

A különböző angol nyelvű szakokra évről évre több mint 70 országból érkeznek diákok, és évente csaknem 2500-an tanulnak részképzésen vagy idegen nyelvű alap-, mester- és doktori képzésen. A 2020/2021-es tanévet lezáró virtuális diplomaátadó ünnepségen 255 végzős hallgató kapott diplomát. A végzősök közül 77 fő kiváló eredménnyel – azaz 4,5 átlag felett –, közülük 43-an pedig kitüntetéssel fejezték be tanulmányaikat. Az újdonsült diplomások mintegy kétharmada Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgató volt, a többiek önfinanszírozó rendszerben folytatták tanulmányaikat.

Az e félévben végzett diákok 46 ország tagjai, jelentős részük Azerbajdzsánból, Brazíliából, Indiából, Irakból, Jordániából, Kínából, Mongóliából, Szíriából érkezett, de albán, algériai, argentin, bangladesi, ecuadori, egyiptomi, etióp, Fülöp-szigeteki, francia, grúz, ghánai, indonéz, iráni, izraeli, japán, jemeni, kazah, kenyai, kirgiz, kolumbiai, laoszi, libanoni, líbiai, macedón, marokkói, mauritiusi, mexikói, moldáviai, nigériai, orosz, palesztin, pakisztáni, szíriai, török, türkmén, üzbég, tunéziai és vietnámi is van közöttük. Számos magyar hallgatója is volt az angol nyelvű képzéseknek.

Az Építőmérnöki Karon 39, a Gépészmérnöki Karon 27, az Építészmérnöki Karon 32, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karon 21, a Villamosmérnöki és Informatikai Karon 59, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karon 34, a Természettudományi Karon 10, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon 33 hallgató kapott oklevelet 2021 júliusában.

Az angol nyelvű képzésen ugyanazokat a kurzusokat látogatják az önköltséges rendszerben, valamint az Erasmus és Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal tanuló diákok. Utóbbiak jórészt ugyanazokból az országokból jönnek, mint az önfinanszírozók.

A BME a nemzetközi hallgatók oktatását – a magyar diákokkal megegyezően – távolléti formában biztosította 2021 tavaszi félévében, így a megkezdett szemeszter befejezésére mindenkinek lehetősége volt.

 

HA-TZS

Fotó: Geberle B.