Műegyetemi elnököt választottak a Magyarországi Drón Koalíció élére

Már közel 100 tagúvá bővült a pilóta nélküli légijárművek és a hozzájuk kapcsolódó technológiák fejlesztését elősegítő koalíció, amelynek elnöke Rohács Dániel (KJK) lett.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Közlekedéstudományi Intézet, a Digitális Jólét Program valamint a HungaroControl Zrt. kezdeményezésére májusban több mint 60 taggal jött létre a Magyarországi Drón Koalíció (MDK), amely júliusban tartotta plenáris ülését. A kezdeményezéshez az elmúlt két hónapban további partnerek csatlakoztak, így a szakmai szervezet mára közel 100 tagú lett. A koalíció elnökének választották Rohács Dánielt, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK) Repüléstudományi és Hajózási Tanszékének tanszékvezető egyetemi docensét. A Műegyetem meghatározó szakmai szerepet tölt be a szervezet életében, ahol a BME munkacsoporti szinten képviselteti majd magát. „Nemzetgazdasági szintű érdekünk, hogy a kutatás-fejlesztés és a technológiai innovációk iránt nyitottak legyünk, és az úttörő előrelépési lehetőségekkel élve a fejlesztések minél korábbi szakaszába bekapcsolódjunk, meghatározó szerepet kivívva az iparágban szakembereink tudása révén” – hangsúlyozta az innovációra ösztönzés fontosságáról a BME KJK tanszékvezetője.

„A koalíció egy hazai iparági és egyéb érdekelteket magába tömörítő együttműködési platform, fórum, ahol az alapítók és a tagok közösen együttműködve dolgoznak egyebek mellett egy támogató és biztonságot garantáló jogszabályi keretrendszer kidolgozásán. A szervezet közreműködik a magyarországi drónstratégia megalkotásában, támogatni szeretné a pilóta nélküli légijárművek terén, az ehhez kapcsolódó technológiák alkalmazásában és gyártásában érdekelt vállalatokat a nemzetgazdasági szintű versenyképesség növelésében, hozzájárulva ahhoz, hogy Magyarországot a drón iparág meghatározó szereplői között tartsák számon” – fogalmazta meg a nagy összefogással létrejött koalíció céljairól Rohács Dániel elnök, aki szerint a magyarországi drónrepülések számának növekedésére vonatkozó előrejelzések is indokolttá tették egy szervezett keretek között működő, célirányos szakmai koalíciós fórum létrehozását.

Az MDK létrejöttének májusi sajtótájékoztatóján Palkovics László a drónokkal összefüggő gazdasági lehetőségekkel indokolta a koalíció létrehozását: az Európai Bizottság 20 év múlva több mint 100 ezer ember drónokkal összefüggő területeken való foglalkoztatását prognosztizálja megközelítőleg 10 milliárd euró értékben. Magyarország ehhez a kecsegtető gazdasági lehetőségekkel rendelkező területhez szeretne előkelő helyen csatlakozni az alkalmazás, a kutatás-fejlesztés és a gyártás terén egyaránt. Arra is számítani lehet, hogy a vezető nélküli, autonóm módon közlekedő vagy távvezérléssel működtetett járművek felhasználási köre egyre szélesebb lesz: a légi és szárazföldi járművek mellett víz alatti alkalmazás is várható idehaza például különböző víz- és talajminőségi, -változási vizsgálatok, elemzések kapcsán.

Rohács Dániel a bme.hu-nak elmondta, a koalíció alapértékei és saját etikai kódexe alapján végzi majd működését, meghatározva azokat az alapelveket, irányokat és értékeket, amelyeket szervezeti szinten képvisel. A szakmai munka plenáris üléseken, az elnökség, a munkacsoportok és az MDK iroda támogatásával zajlik. „A közeljövő fontos feladata a biztonságot garantáló, támogató szabályozás, a közlekedési rendszerekbe történő integrálás, a csatlakozó koncepciókkal (pl. DroneMotive, ZalaZONE) közlekedési, autonóm közlekedési ágazatokkal történő szinergiák kiépítése, pontos feltételeinek kidolgozása, emellett egy olyan egységes stratégia megalkotása, amely kijelöli azt az irányt, amely mentén a következő néhány esztendő intézkedései megtervezhetők, segíti a döntéshozatalt, és amely a munkacsoport szintű szakmai feladatvégzés alapjául szolgál” – fűzte hozzá az elnökké megválasztott műegyetemi szakember.

Az MDK elnökségi tagjai közé választották még Szalay Zsoltot, a BME KJK Gépjárműtechnológia Tanszékének tanszékvezető egyetemi docensét.

 

TZS-HA

Kép forrása: MDK