Kétszeres maratoni kenus Európa-bajnokot ünnepelhet a Műegyetem

Rövid és hosszú távon is a dobogó legfelső fokára állhatott a moszkvai maratoni kajak-kenu Európa-bajnokságon Kisbán Zsófia, a VIK mérnökinformatikus hallgatója.

„Különleges volt számomra ez a mostani győzelem, mert életemben először nemzetközi versenyen nekem szólt a magyar Himnusz. Ennél az élménynél nincs is csodálatosabb egy élsportoló számára. Itt éreztem igazán, hogy a sok befektetett idő, energia, a félretett szabadidő, a sport iránti elkötelezettség és önmagam határainak meghaladása megérte a fáradtságot” – mesélte a bme.hu-nak adott interjúban Kisbán Zsófia, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) végzős mérnökinformatikus BSc-szakos hallgatója. (Kisbán Zsófiával a bme.hu egy korábbi alkalommal készített portréinterjút – szerk.)

Zsófia kenu egyéni rövid körös (3,4 km-es táv) és hosszú körös (15,4 km-es táv) versenyszámok legjobbjaként a dobogó legfelső fokára állhatott Moszkában, a maratoni kajak-kenu felnőtt Európa-bajnokságon. A tavaszi maraton Magyar Bajnokság nyerteseként mindkét számban ő képviselte Magyarországot Moszkvában, és méltón helyt állt a mezőnyben.

„Nagyon sokat készültem a megmérettetésre edzőmmel, Guj Attilával és a csapatommal a Lágymányosi Spari egyesületben. Nagyon boldog voltam az eredmény láttán, csodálatos érzés volt kétszer is elsőként átlépni a célvonalat” – hatódott meg a kétszeres Európa-bajnok műegyetemi hallgató, akinek felkészülését nagyban megnehezítette a tavaszi pandémiás helyzet és a sport terén bevezetett korlátozások, óvintézkedési előírások.

„Szinte már ’beletanultunk’ abba, hogyan lehet még ebben a vírushelyzetben is a lehető leghatékonyabban edzeni. Figyeltünk a folyamatos fertőtlenítésre, ami a téli időszakban a zárt konditermi edzéseken jelentett leginkább kihívást és többletmunkát. A tavasz és a jobb idő beköszöntével már újra a Dunán folytathattam a felkészülést, ahol már a megszokott körülmények között zajlottak a foglalkozások” – idézte fel a tavaszi tréningek nehézségeiről Kisbán Zsófia. Az Európa-bajnok kenus jelenleg a következő, augusztusi VB válogató versenyére készül, és egy további Magyar Bajnokságra, ami egyben a felnőtt VB-hez szükséges kvalifikációt is jelenti számára. Bízik benne, hogy mindkét megmérettetésen hozza a formáját, jó helyezést ér el, amivel elnyeri a jogot a szeptemberi világversenyen való részvételre.

Kisbán Zsófia a sportversenyekre való felkészüléssel párhuzamosan végezte mérnökinformatikus tanulmányait a BME-n. Igyekezett megtalálni az egyensúlyt a sport iránti elhivatottság és a műegyetemi kötelezettségei között. „Jó pár nehéz és küzdelmes félév van mögöttem. Nagyon boldog vagyok, hogy az élsport mellett piacképes tudásra tettem szert a Műegyetemen és megszereztem a mérnöki diplomát, amelyet hamarosan kézhez vehetek” – árulta el a bme.hu kérdésére Kisbán Zsófia.

 

TZS-HA

Képek forrása: Russian Canoe Federation, Magyar Kajak Kenu Szövetség, Kisbán Zsófia