Újra a műegyetemisták az ország legjobb logisztikai mérnökei

BME-s hallgatói csapat nyerte az országos logisztikai verseny döntőjét.

„Tavaly bronzérmesként zártuk a versenyt, és még a finálé napján eldöntöttük, hogy idén ugyanebben a formációban megméretjük magunkat. Sok tehetséges fiatallal találkoztunk, akik nagyon érdekes és ígéretes megoldással rukkoltak elő, így különösen büszkék vagyunk arra, hogy a szakmai zsűri a mi elgondolásainkat vélte a legjobbnak” – nyilatkoztak az „All-Lean” csapat tagjai, akik első helyezést értek el a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja által meghirdetett „Logisztikai Csapatbajnokság a jövő logisztikusainak” című országos hallgatói megmérettetés fináléjában, Biatorbágyon.

A verseny célja a tehetséggondozás: a megmérettetésre olyan motivált nappali tagozatos, BSc- és MSc-szakos, illetve felsőoktatási szakképzésben résztvevő hallgatók nevezését várták, akik életkihívásként tekintenek a logisztika szakterületére, bővíteni szeretnék szakmai ismereteiket, nyitottak az újdonságokra és megméretnék tudásukat pályatársaikkal. Idén 25 csapat indult el a versenyen. Az első két online fordulóban tesztek során mérték fel a fiatalok tudását, a harmadik fordulóban már egy esettanulmány kidolgozása és egy bemutatkozó videó készítése is a hallgatókra várt. A döntőbe a legjobb 5 formáció jutott be: a fináléban már a szakmai zsűri előtt kellett prezentálni az esettanulmányt angol nyelven, és további szakmai feladatok megoldása során bizonyíthattak a versenyzők. „A helyszíni feladványok megoldásánál nagy hasznát vettük csapatunk összetartásának, az egyetemen korábban megszerzett tudásunknak és annak is, hogy egy jól együttműködő és már összeszokott formációként álltunk ki a döntőben. A fináléban az elgondolkodtató feladatok mellett több ügyességi megmérettetésben is helyt álltunk, például targonca szimulátorral adott időkorlátok között kellett ügyességi műveleteket végrehajtanunk. Több körben is az élmezőnyben végeztünk, jól sikerült a prezentálásunk, ami nagy örömünkre idén már elég volt az első helyhez” – összegezték a győztes formáció hallgatói, akik rengeteget készültek az idei versenyre, amelyen újra a legjobb tudásukról szerettek volna tanúbizonyságot tenni.

„All-Lean” csapat – 1. helyezés, Logisztikai Csapatbajnokság a jövő logisztikusainak

Domaniczki Viktória (BME KJK, logisztikai mérnök MSc)

Galamb Emese (BME KJK, logisztikai mérnök MSc)

Font István (BME KJK, logisztikai mérnök MSc)

Kövér István Bence (BME KJK, végzett logisztikai mérnök MSc)

Nagy Bertalan (BME KJK, logisztikai mérnök BSc)

A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja (NLVK) idén már 8. alkalommal rendezte meg a hazai és határontúli logisztikai mérnökhallgatóknak szóló országos megmérettetést.

A pandémia nagymértékben megnehezítette a fiatalok helyzetét, akik a veszélyhelyzet miatti korlátozások okán javarészt online tartották a kapcsolatot a felkészülés során. A versenyre kiadott esettanulmányt úgy kellett megoldaniuk, hogy nem kaptak lehetőséget a feladatban szereplő vállalat személyes felkeresésére vagy gyárlátogatásra. A biatorbágyi döntőn további óvintézkedések okán például kötelező volt a maszkviselés és a távolságtartás a versenyfeladatok megoldásakor. „Az utolsó fordulóban az idő is szorított minket: gyorsan kellett döntenünk a feladatok egymás közötti felosztásáról. Jó volt köztünk a kommunikáció, sikeresen tudtunk együttműködni, ami a szakmai ismereteken túl a sikerünk kulcsa.”

„Büszke vagyok a hallgatóimra, jó érzés látni, hogy amit az iskolapadban megtanultak, azt nagyon hamar már a gyakorlatban is kamatoztatni tudták” – árulta el tanítványairól az All-Lean csapat mentora, Sárdi Dávid, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK) Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszékének (ALRT) doktorandusza, aki korábban diákként szintén indult a versenyen, és csapattársaival 2018-ban megnyerték az országos döntőt. „A hallgatók mindkét versenyen a logisztika témája iránti elkötelezettségükről tettek tanúbizonyságot, tanulmányaik mellett vállalták a felkészülést, ezenkívül szívesen részt vesznek tanszéki kutatásokban, demonstrátorként pedig az oktatási feladatokat is támogatják. Egy nagyon lelkes és proaktív társaság, akik nyitottak az újdonságokra, az új ismeretekre. Ilyen elhivatottság és a szakma iránti érdeklődés mellett biztosan megtalálják számításaikat a logisztika területén” – méltatta a hallgatókat Sárdi Dávid.

„A globálisan tapasztalható hallgatói létszámcsökkenés ellenére még mindig a BME logisztikai mérnök képzése a legnépszerűbb a továbbtanuló fiatalok körében. A szakon komplex oktató-nevelő, illetve kutató-fejlesztő munka folyik, ahol célunk országosan a legjobb logisztikai szakemberek képzése” – fejtette ki a hallgatók kiváló eredményének értékelésekor Bóna Krisztián, a KJK Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszékének (ALRT) tanszékvezető egyetemi docense. A bme.hu-nak adott interjúban beszámolt arról, hogy hamarosan elkészül a tanszék legújabb laboratóriuma: az épületrész felújítása után jelenleg infrastruktúra fejlesztés zajlik a helyszínen. „A leendő laborban új, innovatív eszközöket és technológiákat telepítünk a tanszék ipari partnereivel együttműködésben, amelyből egy integrált anyagáramlási rendszert szeretnénk fejleszteni” – árulta el a tanszéken éppen zajló fejlesztési munkálatokról Bóna Krisztián. Hozzáfűzte: „az utóbbi időben ’szárnyra kaptak’ a tanszéken a dróntechnológiai fejlesztések és az autonóm logisztikai eszközök fejlesztésével foglalkozó területek is. Bízunk benne, hogy minél több hallgató csatlakozik majd ezekhez az ígéretes, jövőbemutató projektekhez”.

Az All-Lean csapat az első helyezettnek járó fél millió forintos pénzjutalmon túl felkérést kapott arra, hogy esettanulmányát bemutassa a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek 15. Konferenciáján, Visegrádon. A fiatalok itt veszik majd át az első helyezésért járó díjat is.

 

 

TZS-HA

Fotók forrása: All-Lean csapat, BME KJK ALRT