Egy hétig a műegyetemi hallgatók bőrébe bújhattak a BME Gyerekegyetem résztvevői

Hatodik alkalommal szervezte meg a BME és a Pro Progressio Alapítvány az általános iskolásoknak szóló öt napos tudományos tábort.

Játékos tanulás és élménygazdag programok várták a BME Gyerekegyetem résztvevőit. Idén 307 gyermek (60%-uk fiú, 40%-uk lány) vett részt a Műegyetem öt napos nyári táborában augusztus 23. és 27. között 7-7 csoportban, alsó és felső tagozatos bontásban. A járványügyi intézkedések miatt 2020-ban elmaradt tábort a szervezők idén az egészségügyi óvintézkedések betartásával pótolták, így hatodik alkalommal rendezték meg a 2015-ben indított programot. A nagyszabású rendezvény sikerének bizonyítéka, hogy évek óta sokszoros a túljelentkezés, a helyek már egy évvel korábban elfogynak.

A kezdeményezés célja, hogy megismertesse és megszerettesse a gyerekekkel a reál tárgyakat, és minél előbb, már általános iskolás korban felkeltse a diákok figyelmét a természettudományi és műszaki pályákban rejlő lehetőségekre.

A Gyerekegyetem órarendje 10 különböző előadásból és 21 szemináriumból állt össze. Az előadásokon és a szemináriumokon többek között olyan témákról esett szó, mint az önvezető autók, a diákműholdak, az állatok mozgása, az okostelefonok világa, az Ipar 4.0 fogalma vagy a sztereotípiák működése.

A BME Gyerekegyetem 2021. évi nyári előadásainak témái és prezentálói:

Härtlein Károly: Kísérletezzünk! – 1. és 2. turnus

Géczy Attila: Hogyan készül az okostelefonunk?

Dudás Levente: Zsebműholdak

Kiss Rita: Az állatok mozgása

Rapi Zsolt: Látványos kémiai kísérletek

Bárány Balázs: Fraktálok és káosz, avagy mi köze a páfránylevélnek a tengerparthoz?

Augusztinovicz Fülöp: Hangjaink világa, világunk hangjai

Papp Zsolt: Az energia színe

Szalay Zsolt: Kell-e autót vezetnünk az önvezető járművek korában?

 

A BME Gyerekegyetem 2021. évi nyári szemináriumi foglalkozásai:

Áramkörépítés

Ipar 4.0 – Modern ipari technológiák

Bioérzékelők

Vegyvadászat

Bagolyvári kalandok

Karikastruktúrák

Robot-Sport

Villámok közelről

Ez titkos!

Játékprogramozás

Ördöglakatok

Játékos matematikai kísérletek

Ipar 4.0 – A negyedik ipari forradalom építőkövei

Térjátékok

Kémiai kísérletek

Ne ítélj elsőre! - Sztereotípiák és ami mögöttük van

Hogyan működik az emlékezet?

Vannak még titkaink? Élet és adat a kibertérben

Energiagazdálkodással a klímaváltozás ellen

Sakkozz egy robottal!

Játékos informatika történet

A BME Gyerekegyetem moderátora Orosz László, a BME Természettudományi Kar (TTK) Fizika Intézet Fizika Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense volt, aki a rendezvény szimbólumává vált „Bagoly” szerepében végig kísérte a rendezvény során az ifjúságot. A szervezésben és lebonyolításban a Műegyetem valamennyi kara részt vett, a résztvevő gyerekeket 50 BME-s hallgató felügyelte.

A szervezők a tanév során további előadásokat kínálnak a BME táborának résztvevői számára a Gyerekegyetem Plusz rendezvények keretében. Az évente több alkalommal megrendezett előadásokon a hazai tudományos és innovációs élet elismert alakjai interaktív, gyerekek által is jól érthető módon számolnak be a legújabb fejlesztésekről, tudományos eredményekről, sikerekről. Bár a táborban a gyerekek nem kapnak jegyeket és nincs végső értékelés, de a BME 2017-től pontrendszert vezetett be a diákok motivációjának fenntartása érdekében, amibe beletartoznak az évközi programok is. A krediteket a diákok a Gyerekegyetem nyári táborain és az évközi rendezvényeken való részvétellel gyűjthetik, hogy megszerezzék a jelképes Bagoly diplomát arany vagy ezüst minősítéssel. 2015 óta több mint 3000 általános iskolás vett részt a nyári táborokban. Az idei eseményen  egy hét alatt a tízórai péksütemény mellett 4000 db müzli szeletet és 300 kg gyümölcsöt fogyasztottak el a diákok.

A BME Gyerekegyetem idei eseményeinek kiemelt támogatója volt a Magyar Nemzeti Bank, további támogatók pedig a Morgan Stanley és a Nokia.

A BME Gyerekegyetem szervezői voltak: Dallos Györgyi, Farkas László, Hornyánszky Gábor, Lázi Márta, Lukács Mónika

 

TZS-HA

Fotó: Balla Enikő

További fotók: SPOT