Közel 200 új nemzeti kiválóság a Műegyetemen

Az ÚNKP 2021. évi pályázatain mintegy kétezer nyertes részesül ösztöndíjban közel 4 milliárd forint értékben, a támogatott pályázatok közel 10%-a a BME-ről érkezett.

Az ITM szakmai támogatásával hatodik alkalommal megvalósuló program legfőbb célja, hogy az egyéni kiválóság támogatásával erősítse az egyetemek tudományos-alkotói teljesítményét, ösztönözze a kutatás-fejlesztés és az innováció új generációjának kinevelését (további információk a program a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közleményében olvashatók).

2021-ben összesen 182 műegyetemi ösztöndíjas kezdheti meg munkáját, a BME-ről elnyert támogatási összeg meghaladja a 378 millió forintot.

Az ÚNKP ösztöndíjak teljes pályázati rendszere az egyetemi tanulmányok kezdeti időszakától a doktori tanulmányokon át egészen a Bolyai+ ösztöndíjig ösztönzi a támogatásban részesülteket a kutatói kiválóságra. A 2021/2022. tanévben 19 műegyetemi ösztöndíjas a középiskolai teljesítménye alapján, valamint az egyetemi alapképzések hallgatójaként kapott támogatást. További 41 hallgató részesült mesterképzéses ösztöndíjban. 54 doktori hallgató és 20 doktorvárományos, illetve posztdoktor kutatásai zajlanak le az idei tanévben ÚNKP ösztöndíjas támogatással a Műegyetemen. A program fontos eleme a Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj, amelynek 48 támogatottja a BME kutatói közösségének új tagja.

Az ösztöndíjasok a 2022. május 25-én megrendezésre kerülő konferencián számolnak be munkájukról és a 2022. évi pályázati felhívások megjelenése 2022 tavaszán várható.

A BME Youtube oldalán megtekinthető a 2020/21 tanévi ÚNKP konferencia előadásaiból, 22 ösztöndíjas pályázó filmje, karonkénti válogatásban.

A kutatók, a rövid videóösszefoglalókben,  az eredményeik bemutatása mellett, arra is választ adnak, hogy miért érdemes BSc, MSc vagy PhD hallgatóként az Új Nemzeti Kiválósági Program (ÚNKP) a „Tudománnyal fel!”, valamint a Bolyai+ ösztöndíjakra pályázni. A pályázatok benyújtására ösztönző két rövid összeállítás itt és itt nézhető meg. A 2020/21. tanévi ÚNKP rendezvény "A jövő Te vagy!" - ÚNKP-s kutatások és kiválóságok a Műegyetemen címmel május 19.-én 10 és 16 óra között online zajlott, amelyen a kutatók az ösztöndíjas periódusuk során elért eredményeiket mutatták be nyilvánosan.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport