„A Műegyetem mindig meg tudott újulni az elmúlt 240 évben”

Hagyományteremtő céllal közös vezetői tanévnyitó munkaértekezletet tartott a BME rektora és kancellárja.

A karok, a tanszékek, a Kancellária és egyéb szervezeti egységek mintegy másfélszáz vezetője kapott meghívót a BME rektora és kancellárja által hagyományteremtő céllal szervezett közös tanévnyitó munkaértekezletre, amelyen az új tanév feladatait, az intézmény közeli és távolabbi céljait, valamint aktuális kérdéseit mutatták be, és a kollégák kérdéseire is válaszoltak.

Czigány Tibor rektor és Kotán Attila kancellár közös prezentációban vázolta az aktuális helyzetképet az intézményről, és beszélt a tervekről, a megoldandó feladatokról.

A Rektor hangsúlyozta, a 240. jubileumi tanév méltó megünneplésére számos terv született: aktív sajtókommunikáció fogja támogatni többek között a jubileumi könyvek kiadását, kisfilmek és interjúsorozat készítését, Pecz Samu szobrának felavatását. A BME és az MNB közötti hagyományosan jó együttműködés keretében emlékérme kiadására, valamint több művészeti tematikájú program – például koncertek – szervezésére nyílik lehetőség. Eddig 21 központi és 30 kari rendezvénnyel számolnak a szervezők: a lehetőségeket bővíti számos más műegyetemi vonatkozású kerek évforduló megünneplése is. A K épületben helyet kapó Műegyetemi Látogatóközpont hallgatói ötletpályázat révén születik meg, és előreláthatólag jövő májusban avatják fel.

A Rektor és a Kancellár egyaránt kiemelte, bár a 2021/2022-es tanév őszi szemeszterét teljes körű jelenléti oktatással indítják, a járványveszély nem múlt el: minden kollégát kérnek az oltás felvételére, és mások erre való ösztönzésére.

Czigány Tibor rektor hozzátette, az online távolléti oktatás egyes elemeit a továbbiakban is célszerű használni (például feladatbeadás vagy konzultáció). Hangsúlyozta azt is, hogy az egyetemre most felvett gólyák az elmúlt másfél évben különleges helyzetben voltak kénytelenek tanulni, ezért nagy szükség lesz az oktatók türelmére és segítségére, hogy a fiatalok beleszokjanak a jelenléti oktatás rendjébe.

A Rektor öt fókuszpont köré csoportosította a legfontosabb terveket, amelyeket az új vezetéssel kíván megvalósítani: az oktatási, valamint a K+F+I terén meglévő kiválóság erősítését; a kari együttműködések, a külső és belső kommunikáció fejlesztését; a hálózatosodás és nemzetköziesítés erősítését, valamint a társadalmi és nemzeti küldetés színvonalas ellátását.

Czigány Tibor elmondta, hogy a Műegyetem mindig meg tudott újulni az elmúlt 240 évben. Ehhez csatlakozva Kotán Attila kancellár hangsúlyozta, a BME állami egyetemként is eredményes és versenyképes partnere szeretne lenni a többi intézménynek.

A Kancellár hangsúlyozta, az egységes egyetemvezetés az intézmény hatékony érdekképviseletének záloga. Kotán Attila elmondta, hogy számos újítás bevezetése zajlik az egyetemen. Az E-Egyetem program – amelynek eleme például a digitális aláírás vagy a bankkártyás fizetés – egyes előnyeit az adminisztrációs feladatokat intéző kollégák már megtapasztalhatták. Hozzátette: fontos cél az egyetemi szintű innovációs ökoszisztéma felépítése. Heteken belül elkészül a Balatonfüredi Tudáscentrum és megkezdődik a V2 és a Goldmann menza épületek bontása, amelynek a helyén a BME Science Park részét képező Innovációs és Fejlesztési Központ épül fel. A Kancellár kiemelte az Alumni hálózat erősítésének fontosságát, továbbá az egyetemi kommunikáció és branding megújításának szükségességét is.

A közös prezentáció befejezését követően a karok és a tanszékek vezetői számos feltett kérdésükre kaptak választ: a publikációs díjaktól kezdve, a beszerzéseken át, az F épület helyzetén keresztül az angol nyelvű online kommunikáció szükségességéig.

Zárszavában a Rektor és a Kancellár egyaránt ígéretet tett arra, hogy hasonló egyetemi fórumok lesznek.

HA-TZS

Fotó: Geberle B.