Tervezz versenyautót! Tagfelvétel a BME Formula Racing Team csapatnál

Még lehet jelentkezni Magyarország legjobb formula student racing formációjába, ahol a műegyetemi hallgatók már több mint egy évtizede fejlesztenek prototípus versenyautókat.

Szeptember 22-éig várják a jelentkezőket a BME Formula Racing Team (BME FRT) csapatba, ahol a versenyautó-tervezés és üzleti tervalkotás különböző fázisaiba bekapcsolódók izgalmas és innovatív feladatok megoldásával naprakész gyakorlati ismeretekre szert téve segíthetik a csapatot további sikerek elérésében.

2021-ben az év legjobb magyar formációjának választották a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) elektromos Formula Student versenycsapatát, a BME Formula Racing Teamet (BME FRT). A fiatalok a Formula Student East nemzetközi megmérettetésen a legnagyobb magyar csapatok részvétele mellett megnyerték a Hungaroring és a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. által meghirdetett „Best Hungarian Team of FS East” különdíjat.

A Formula Student Európa legelismertebb konstruktőri versenysorozata, amelyben 30 országból közel 700, egyetemistákból és főiskolásokból álló csapat méri össze tudását versenyautó tervezésében és megépítésében. A megmérettetés a műszaki vonalon túl a gazdasági területen is szakértelmet követel: a hallgatóknak a technológiai megoldásuk mellett prezentálniuk kell üzleti koncepciójuk főbb vonalait, továbbá biztosítani a projekt működéséhez szükséges anyagi hátteret is.

Ebben a szériában indul a BME FRT, melynek tagjai 2002-2012-ig belső égésű motoros (benzines), 2011-től elektromos autók, 2017-től pedig önvezető járművek tervezésével foglalkoznak. A csapat kezdetben 18 fővel indult, ám ma már 50 aktív tag vesz részt a különböző feladatokban a BME több karáról egy közös célért küzdve: a lehető legjobb eredmény elérése a világ legjobb egyetemei között.

A főként nyáron zajló versenyszezon ellenére a hallgatók már az egyetem kezdetekor, szeptemberben megkezdik a szakmai munkát. Az új jármű koncepciójának megálmodása, a végleges design megtervezése, a különböző alkatrészek legyártása, majd összeszerelése, a kész versenyautó felkészítése, továbbá az e mellett zajló háttérmunkálatok is a csapattagok feladatai, így valóban mindenre kiterjedő gyakorlatra és tapasztalatra tehetnek szert azok, akik csatlakoznak BME Formula Racing Teamhez.

A csapat számára a 2021-es szezonra történő felkészülés a normál kerékvágáshoz képest másként alakult: a COVID-19 járvány miatt 2020-ban elmaradtak a versenyek, ám a BME FRT ezt az időszakot is igyekezett hasznosan tölteni. Az egészségügyi óvintézkedések megfelelő betartása mellett rengeteg teszttel adták meg az idei év alapját.

A szorgos munkának meglett a gyümölcse: a fiatalok a 2021. július 25. és 30. között az osztrák Red Bull Ringen megrendezett Formula Student Austria megmérettetés SkidPad versenyszámát (ebben a versenyszámban a csapatok időre versenyeznek egy 8-as alakú pályán, ahol a legjobb átlagidőt elérő formáció nyer) egyéni és elektromos autó kategóriában is megnyerték. A siker egy hazai versenyen folytatódott. 2021. augusztus 6. és 10. között a Hungaroringen rendezték meg a Formula Student East megmérettetést, ahol két kategóriában is pontszerzésért indultak a hallgatók. A dinamikus versenyszámokban a legjobb köridő vagy a legjobb fogyasztás elérése volt a cél a különböző, bójákkal kialakított pályákon. A statikus versenyszámokban elméletibb feladatok is vártak az ifjakra: fiktív üzleti tervet kell bemutatniuk, előadtak az autó tervezési koncepciójáról, és érveltek a költségek, gyártások részletei mellett. E versenyszámokban elért pontszámokból alakult ki a végleges összetett eredmény. A BME FRT saját eddigi pontrekordját megdöntve az elektromos kategória bronzérmese lett.

Most új tagokat keresnek elektromos autó és önvezető jármű tervezésével foglalkozó formációjukba.

Csatlakozz te is az idei év legerősebb magyar Formula Student csapatához, képviseld a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet és Magyarországot világszerte a különböző versenyeken a BME FRT színeiben!

 

Jelentkezni 2021. szeptember 22-éig lehet az alábbi linken.

A BME FRT elérhetőségei a közösségi médiában:

 

Facebook

Instagram

LinkedIn

 

TZS

Fotó: BME FRT