„Élmény alapú tanulás és tudásszerzés első kézből”

5. alkalommal rendezték meg a Science Camp egy hetes, ingyenes, teljes ellátást biztosító bentlakásos tábort a természettudományok iránt érdeklődő pályaválasztás előtt álló fiataloknak.

„Idén ismét óriási volt az érdeklődés az esemény iránt, 130 jelentkezőből 40 fiatalt tudtunk fogadni táborunkba, ahol a természettudományok élményközpontú, gyakorlati bemutatása, érdeklődésük és ismereteik elmélyítése volt a cél” – árulta el az 5. alkalommal megrendezett BME TTK Science Camp táborról a szervezők nevében Lángné Lázi Márta, a BME Természettudományi Kar (TTK) Matematika Intézet Analízis Tanszékének egyetemi docense. A kezdeményezés a fizika és a matematika sokszínűségét, továbbá más tudományterületekhez (például kémia, orvostudomány, műszaki tudományok, közgazdaságtudomány) való kapcsolódását mutatja be. „Olyan hazai és határon túli, fővárosi és vidéki, 10-11. osztályt végzett középiskolásokat vártunk az eseményre, akik érdeklődnek a természettudományok iránt, ám még bizonytalanok abban, hol tanuljanak tovább és milyen pályát válasszanak” – osztotta meg a tábor célközönségéről a műegyetemi oktatónő. A résztvevő gimnazistákat 16 műegyetemi hallgató mentorként kísérte a tábor során segítve a programok megvalósulását, a helyszínre jutást, elmagyarázták az egyes bemutatókon látottak természettudományi hátterét és szabadidős tevékenységeket is szerveztek a táborozóknak. A pandémiás helyzetre tekintettel a szervezők idén kisebb létszámban fogadtak látogatókat, akik védettségi igazolvány bemutatásával vehettek részt a bentlakásos rendezvény programjain.

A TTK Science Camp tábor célja a kar mottójával összhangban: „A ma tudománya, a jövő technológiája”. A tábor diákjai olyan előadásokon, laborlátogatásokon, vállalati és üzembejárásokon vettek részt, ahol közvetlenül megtapasztalhatták, hogyan dolgozik együtt, egy csapatban például egy gépészmérnök, fizikus, matematikus vagy informatikus, és bemutatták számukra a legújabb természettudományos eredményeket és azok jövőbeli felhasználásának lehetséges módjait.

A szakmai bemutatókon többek között olyan témákat érintettek, mint kriptográfia, atomi és molekurális elektronika, agykutatás, kvantumelektronika vagy magnetooptika. Ellátogattak a Paksi Atomerőműbe, az Atomenergetikai Múzeumba, a Semilab Zrt-hez, valamint az Agyi Képalkotó Központba és az Enzimológiai Intézetbe, míg a Morgan Stanley elemző munkatársai a táborban mutatták be a cég szakmai tevékenységét. Ezen túl a diákok megismerhették a TTK nyújtotta képzési lehetőségeket és a Wigner Jenő Szakkollégiumot is. A Gépészmérnöki Kar (GPK) laborjaiban sakkozhattak egy robottal, megismerkedhettek a fröccsöntéssel, a 3D nyomtatással és megtekintették a műegyetemi szélcsatornát is.

A szakmai ismeretek mellett a táborban nagy hangsúlyt kapott a soft-skill készségek (pl. csapatmunka, kommunikáció, problémamegoldás stb.) fejlesztése. A programkínálatból nem maradhatott ki a sport és kultúra sem: a diákok többféle sportot kipróbálhattak a BME Sportközpontban, míg a Szkéné Színházban a Rakpart3 csoport biztosított fejthetetlen színházi élményt.

A résztvevő fiatalok az idei évben is jó visszajelzést adtak a tábor egészéről: 5-ös osztályozási skálán (ahol 5 jelenti az adható legjobb értéket) 4,8-re értékelték a tábor egészét, 4,54-re az ellátást és a körülményeket, míg a segítő hallgatók munkája 4,94-es pontszámot kapott. A programelemek mindegyike szerepelt a kedvencek között, ám az összes közül a Paksi Atomerőműben tett látogatás volt a legnagyobb hatással az ifjakra.

„A TTK Science Camp keretében olyan témákat és programelemeket mutatunk be, amelyekkel a fiatalok a középiskolákban nagy valószínűséggel még nem találkoznak, ám azok az aktív pályafutásuk kapcsán meghatározóak lehetnek. Egy-egy ilyen tábor alkalmával lehetőségünk nyílik meggyőzni a vidéki diákokat arról is, hogy nem kell tartaniuk a főváros nyüzsgésétől és zsúfoltságától, sokkal inkább a szerteágazó lehetőségek tárházát tartogatja számukra az ország szíve” – fogalmazott Lángné Lázi Márta a szervezés során figyelembe vett szempontokról. Bízik abban, hogy idén is sikerült elmélyíteni a fiatalok érdeklődését a természettudományok iránt. „Az elméleti kutatások eredményeinek hasznosulása mára nagyon felgyorsult, emellett a matematika és a fizika terén végzett elemzések számos izgalmas, még megfejtetlen kihívással kecsegtetnek a jövő szakemberei számára.”

A résztvevők ünnepélyes keretek között, ám családias hangulatban zárták a tábort, amelyen jelen volt és köszöntötte a pályaválasztás előtt állókat Czigány Tibor rektor is. A táborozók oklevelet és emléklapot vihettek haza, és immáron ők is csatlakozhatnak a TTK Science Camp Alumni Klubhoz. „Korábbi táborozóink közül már több mint 100 diák folytatja tanulmányait a Műegyetem valamely karán. Reméljük, hogy az idei program résztvevői közül is sokan hasonlóan döntenek majd” – zárta a bme.hu-nak adott interjút Lángné Lázi Márta.

A BME TTK Science Camp idei szervezői: Lángné Lázi Márta (TTK), Simon Ferenc (TTK),  Péterné Kovács Anikó (TTK), Magyar Boglárka hallgató (TTK).

 

TZS-HA

Fotók forrása: BME TTK Science Camp