Minden karról várjuk a hallgatók ötleteit a Műegyetemi Látogatóközpont tervéhez!

2021. október 18-ig nyújthatják be pályázatukat a különböző karok diákjaiból álló csapatok. Október 5-én helyszínbejáráson vehetnek részt  az érdeklődők.

„A bme wow pályázatra valamennyi kar hallgatóinak ötleteit várjuk, nemcsak a tér, hanem a látogatói élmény megteremtéséhez” – emelte ki Máthé Dóra építész, a Műegyetemi Látogatóközpont megtervezésére benyújtott pályaműveket bíráló bizottság titkára a felhívást népszerűsítő kisfilmben. A titkár, valamint Vasáros Zsolt tanszékvezető egyetemi tanár (BME Építészmérnöki Kar), a Bírálóbizottság elnöke, valamint Alföldi György, a BME Építészmérnöki Kar dékánja e kisfilmmel hívja fel a figyelmet az egyedülálló tervezési lehetőségre, egyúttal motiválja a jelentkezőket elgondolásaik kidolgozására.

A Műegyetem idén szeptemberben indította 240. tanévét: a kerek évforduló alkalmából az intézmény számos programot szervez. A hallgatók aktív részvételére számítanak a Műegyetemi Látogatóközpont megtervezésére kiírt pályázaton.

A felhívás egyik feltétele, hogy a minimum három főből álló hallgatói csapatok legalább két különböző műegyetemi karról érkezzenek.

A tervezett látogatóközpont célja, hogy egyszerre kiállítótér, találkozópont, a BME kiemelkedő alkotásainak és személyiségeinek bemutatóhelye legyen, ahol különböző korosztályok és közösségek tájékozódhatnak az egyetemről, és ízelítőt kaphatnak a műegyetemi hangulatból, a múlt, a jelen értékeiből, a jövő vízióiból.

A pályázati induláshoz az ingyenes regisztrációra 2021. október 15-ig van lehetőség. A pályaművek benyújtási határideje 2021. október 18. 12 óra. A pályázat eredményét 2021. október 29-én hirdeti ki a bírálóbizottság.

A részletes pályázati feltételek itt tekinthetők meg.

A Látogatóközpont a K épület aulája mögötti területen, a jelenlegi 3-4-5-ös termek helyén valósul meg, ám Vasáros Zsolt kérte, bátran szárnyaljon a fiatalok fantáziája: „a pályázat túllép e néhány terem falain. Kifejezetten javasoljuk, hogy a pályázók foglalkozzanak az aula egészével és a közlekedőterületekkel egyaránt!”

A Bírálóbizottság elnöke javasolta a pályázóknak a már máshol megvalósult múzeumok, látogatóközpontok tanulmányozását is: kiváló példákat lehet találni arra, hogy a kortárs építészet, a csúcstechnika remekül harmonizál a történeti terekkel. Kiemelte azt is, a pályázat nagyszerű lehetőséget nyújt a karok közötti új típusú együttműködések létrejöttére is.

„A tér kialakításáról az építész, az építőmérnök és a terméktervező hallgatóknak valószínűleg határozottabb elképzelésük lesz, azonban a látogatói élmény komplexitása miatt akár a kommunikációt vagy programozást tanuló diákok fejéből pattanhatnak ki a legjobb ötletek” – erősítette meg Máthé Dóra, a zsűri titkára.

„Fontos, hogy az egyetem közösségének tagjai egymásra leljenek, találjanak egy pontot, ahol mindenki otthon érzi magát, egyben büszkeséget jelentsen az itt élőknek és a jövőbe mutasson” – fogalmazta meg gondolatait a Látogatóközpontról Alföldi György dékán.

A Látogatóközpont szimbolikus alapkőletétele a jubileumi tanévnyitón történt a vendégkönyv megnyitásával. A könyv első bejegyzője Habsburg György főherceg, nagykövet, a Műegyetem díszpolgára volt: a kisfilmet erről itt tekinthetik meg.

 

HA-TZS

Fotó: BME Kármán Stúdió