Befejezéséhez közeledik a BME 5G teszthálózatának építése

A BME FIEK koordinálásával, ipari és egyetemi partnerek hozzájárulásával születik meg Magyarország legfejlettebb 5G campus hálózata.

A BME-Nokia 5G Kutatási és Innovációs Hálózat tervezése és építése az egyetemen a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által támogatott Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) projekt IKT alprogramja keretében kezdődött el, melyben az egyetem együttműködő partnere a Nokia Solutions and Networks Kft. (Nokia). A beltéri 5G campus hálózat létrehozásához a Vodafone Magyarország azzal járul hozzá, hogy frekvenciát biztosít annak működéséhez. A Nokia Digital Automation Cloud (NDAC) privát 5G platformra épülő teszthálózat eszközeit a Nokia szállította, amely kiterjedését tekintve egyedülálló Európában az akadémiai szektorban. A 6 egyetemi épületben (I, Q, V1, CH, L, Z) felszerelt 52 darab 5G rádió a legkorszerűbb mobil szolgáltatásokhoz nyújt hozzáférést a kutatóknak egyetemi laboratóriumokban, előadótermekben és közösségi terekben. Az 5G hálózat lefedettséget biztosít a FIEK projektben felállított olyan korszerű K+F infrastruktúrák részére is, mint a Pharmatech Laboratórium, a Hajtás Laboratórium, a Smart Power Laboratórium, valamint a Logisztikai Laboratórium, de lesz 5G szolgáltatás a BME Z10 startup inkubátorában is.

Az 5G hálózat építését a BME FIEK koordinálta, melyben jelentős része volt a BME Létesítménygazdálkodási és Üzemeltetési Igazgatóság, és az Informatikai Igazgatóság szakembereinek, mivel az 5G hálózat befogadásához az egyetem meglévő informatikai hálózatát is fejleszteni kellett. Az 5G rádiók felszerelését és a kapcsolódó vezetékes hálózat építését a nyár folyamán külső cég végezte az egyetemi szakemberek felügyelete mellett. A hálózat működését biztosító berendezések telepítését és a hálózat bekapcsolását a Nokia szakemberei végzik.

Az egyetemi 5G hálózat vezérlő egysége és 5G rádió az I. épületben

A BME-Nokia 5G hálózat képességei meghaladják a jelenlegi nyilvános 5G szolgáltatásokat, mivel ez egy teljesen önálló 5G platform (5G NR/SA), és a működéséhez nem szükséges 4G hálózat mint a kereskedelmi 5G hálózatokban. Az egyetemi kísérleti hálózat további előnye, hogy a kutatások és mérések igényei szerint konfigurálható, ami alapvető az 5G alapú ipari megoldások teszteléséhez.

A BME-Nokia 5G Kutatási és Innovációs hálózat része a BME 5G Laboratórium, amely alkalmazásfejlesztési és demonstrációs célokat szolgál, és helyszíne a BME Q épületének QB 236. sz. laboratóriuma. Az 5G Lab-ban és környezetében elérhető az egyetemi 5G hálózat beltéri privát és a Vodafone kültéri nyilvános 5G szolgáltatása egyaránt. Az 5G Lab K+F céljai megvalósítása érdekében a BME FIEK projekt támogatásával jelentős infrastrukturális fejlesztést hajtott végre az elmúlt évben, és számos, az 5G alkalmazások (use case) fejlesztéséhez szükséges korszerű IT és egyéb kutatási eszközt beszerzett, pl.: hálózati spektrum analizátor, drón, nagyfelbontású digitális média eszközök, robotkar, modellautó, 5G routerek és okostelefonok, VR/AR eszközök, stb.

Eszközök az 5G Lab-ban: modellautó és robotkar

Az 5G Lab-ban már ebben az évben olyan 5G fejlesztések indultak el,  melyek azt a célt szolgálják, hogy demonstrálják az 5G mobil kommunikáció előnyeit, mint pl. a nagy sávszélesség és az alacsony késleltetés:

  • Intelligens járművek 5G alapú távfelügyelete
  • Jármű nyomkövetés és konvoj funkciók 5G hálózaton
  • Mixed Reality és virtuális 3D ping-pong 5G hálózaton
  • Video konferencia 5G hálózaton
  • 5G-s videóátvitel repülő járművön

Az 5G alapú fejlesztésekről rövid videófelvétel készült, melyek megtekinthetők az Inno sapiens internetes oldalon. Az 5G Lab kutatói a demonstrációk egy részét bemutatták az 5G Koalíció  és a Mesterséges Intelligencia Koalíció 2021. júniusában tartott rendezvényein.

 

 

BME FIEK-HA

Fotó: BME FIEK