Harmadik alkalommal tartottak Innovációs Napot a ZalaZONE tesztpályán

Változatos programok mutatták be a szakma és a nagyközönség számára is az autonóm közlekedés és a drónok kutatás-fejlesztésének eredményeit és legújabb irányait.

2021. október 1-jén a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán megrendezett III. ZalaZONE Innovációs Napon az autonóm közlekedés és a drónok kutatás-fejlesztésének eredményei és legújabb irányai kerültek előtérbe, amit a szakmai konferencia mellett önvezető légi és földi járművek bel-és kültéri bemutatójával színesítettek. A rendezvény délutáni részében az agráriumot érintő oktatási és kutatás-fejlesztési megállapodást írtak alá.

Az Innovációs Napra érkezett közel 250 szakmai vendéget házigazdaként Szalay Zsolt, a ZalaZONE kutatási és innovációs igazgatója köszöntötte, aki a programra utalva elmondta: a zalaegerszegi tesztpálya digitális infrastruktúrája és rendkívül korszerű kommunikációs hálózata segítségével immár az önvezető földi és légi járművek együttműködését is képesek vizsgálni.

Fotó forrása: Seres Péter

A rendezvény díszvendége, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter megnyitó köszöntőjében a tesztpálya mellett kialakítandó tudáskörnyezetről beszélt. A pálya közvetlen szomszédságában egyetemi kutatóépületek létesülnek, és modern vállalkozások építkeznek. A miniszter elmondta, hogy a pálya közvetlen környezetében készülnek 2023-tól a legmodernebbnek számító Lynx harcjárművek, amelyhez saját tesztkörnyezetet is kialakítottak már, amely a mezőgazdasági járművek vizsgálatára is alkalmas. A közeljövőben kifejezetten fontos szerepet kap a drónokkal együttműködő rendszerek fejlesztése és tesztelése.

A rendezvény első részében az érdeklődők a közelmúltban megalakult Magyarországi Drón Koalíció Szakmai Napja keretében a pilóta nélküli légi járművekről szóló előadásokat hallgathattak meg. A rendezvény további elemeként bemutatták a SZTAKI, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a ZalaZONE együttműködésében, az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium és a Tématerületi Kiválósági Program (TKP 2020 ZalaZONE) keretében eddig elért kutatási eredményeket is.

Az előadásokat követően a vendégek a Konferenciaközpont aulájában és galériáján a partnerek által előkészített beltéri demonstrációkat tekinthettek meg. Nagy sikert aratott a BME Automated Drive Laboratóriumának „Central Perception” elnevezésű demója, melynek során a teremben egy szenzorokkal felügyelt zebrát építtettek, ahol a VR-szemüveget viselő gyalogos kelt át az úton a csak általa látott virtuális autó elé lelépve. A veszélyhelyzetet érzékelő számítógépes rendszer pedig beavatkozott és a járművet még időben lefékezte.

Fotó forrása: Seres Péter

A délutáni órákban a tesztpálya Dinamikai felületén szervezett kültéri bemutató keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatói és a CollMot Robotics Kft együttműködésében Autonóm drónraj és autonóm driftelő autó közös koreográfiáját tekinthette meg a közönség.

Fotó forrása: Seres Péter

A külső pályaelemeken zajló demonstrációkkal párhuzamosan a konferenciateremben a mezőgazdaság technológiai fejlődését elősegítő oktatási és kutatás-fejlesztési keretszerződést írtak alá a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), a MouldTech Systems Kft. és az Autóipari Próbapálya Zala Kft. képviselői. Az aláírt szerződés megteremti a közös kutatás lehetőségét többek között a drónok mezőgazdasági alkalmazása, illetve az autonóm terepi járműirányítási rendszer kutatása terén.

A ZalaZONE Járműipari Tesztpályán szervezett Innovációs Nap programja évről évre bővül, és egyre több látogatót vonz. Az elsősorban szakmai eseményen a színvonalas előadások mellett komoly kutatási eredményeket ismerhetnek meg az érdeklődők, a program azonban a szélesebb közönség számára is szórakozást nyújt. A rendezvény megvalósításával a szervezők szándéka a fiatal generáció figyelmének felkeltése, a jövő mérnökeinek ZalaZONE-ra vonzása, akikből később műszaki egyetemi hallgatók, gyakornokok majd munkatársak lehetnek.

Fotó forrása: Antal Lívia

 

BME FIEK - HA

Fotó: Antal Lívia, Seres Péter