Újra személyesen kaphatnak inspirációt a mérnöki tudományok iránt érdeklődő lányok

Ebben az évben is izgalmas és innovatív programokkal várja a műszaki és mérnöki életpálya iránt érdeklődő ifjú hölgyeket a BME a Lányok Napján.

A Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) 2021. október 21-én 10. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb, lányoknak szóló, pályaválasztási döntésüket támogató rendezvényét, a Lányok Napját, amelyen a legkiválóbb felsőoktatási intézmények – köztük a Műegyetem –, valamint a legjobb hazai vállalatok és kutatóintézetek engednek bepillantást közvetlen módon szakmai tevékenységükbe.

A pályaorientációs napon, amelyet a felső tagozatos általános és középiskolás diáklányok számára szerveznek, az érdeklődők interaktív programokon nyerhetnek betekintést a tudomány, a technológia és az informatika színes és kihívásokkal teli világába gyakorló szakemberek tolmácsolásában. E mellett megismerkedhetnek a műszaki és a természettudományos karrier nyújtotta lehetőségekkel és kipróbálhatják magukat a különféle szakmákban is.

A műegyetemi programokra olyan fiatal lányokat várnak, akik még nem biztosak a továbbtanulásukat illetően, ám szívesen belesnének egy tekintélyes egyetem műhelytitkaiba, meghallgatnának kutatókat, mérnököket, természettudósokat, informatikusokat a munkájukról, a mindennapjaikról és azokról a lehetőségekről, amelyekre számítani lehet a munkaerőpiacon.

A 2021. évi Lányok Napjára készült kiadványban a Műegyetemen tanuló vagy frissen végzett hallgatókkal, tudományos kutatói vagy oktatói karrierjüket megkezdett, illetve iskolát teremtő tanáraival készült interjúk olvashatók.

Az idei eseményen a Műegyetem hat kara kínál délelőtt, illetve délután programokat , így egy teljes napot is eltölthetnek az egyetemen az érdeklődő középiskolások és tanáraik.

 

A BME Építőmérnöki Kar programja:

Mérnöklányok földön, vízen, levegőben

Időpont: 2021. 10. 21.  10:00-14:30

Kíváncsi vagy, hogyan lehet a számítástechnika eszközeit a környezetvédelem szolgálatába állítani? Érdekel, hogy milyen építőmérnöki alkalmazási lehetőségek rejlenek a drónokban? Tudni szeretnéd, hogyan lehet megkülönböztetni a természetes vizet a csapvíztől?

Csatlakozz az Építőmérnöki Kar Lányok Napja programjához, ismerkedj meg a nálunk folyó oktatással, az általunk használt legkorszerűbb mérési és modellezési eszközökkel, tedd próbára a kreativitásodat és a kézügyességedet!

 

Mérnöklányok földön és vízen

Időpont: 2021.10.21. 12:30-14:30

Ha szívesen megismerkednél a Műegyetem Építőmérnöki Karának néhány kutatási témájával, de erre csak rövidebb időt tudsz szánni, akkor jelentkezz a délutáni programunkra!

A BME történelmi kampuszán sétálva gyönyörködhetsz mérnök elődeink tudásában és kreativitásában, majd a legkorszerűbb építőanyagokkal és vízvizsgálati módszerekkel találkozhatsz a laborjainkban.

 

 

A BME Gépészmérnöki Kar programja:

Hogyan lehet bearanyozni a hajszálunkat? És mi folyik itt a GPK-n?

Időpont: 2021. 10. 21.  10:30-11:45

Az érdekfeszítő program a 3D nyomtatásról, hidrodinamikai kérdésekről, valamint az energetikai mérnökök tevékenységéről szól.

 

Hogyan készül? - a kompozit hajóktól a LEGO-kockákig. Mitől lesz komfortos a belső levegő?

Időpont: 2021. 10. 21.  15:30-17:15

Ezen a programon egy polimertechnikai félüzemi labor működését, a szellőzéstechnika rejtelmeit, valamint a zene és a tüzeléstechnika kapcsolatát ismerhetik meg az érdeklődő lányok.

 

Hogyan egyensúlyozunk? - Termék- és formatervezés - Mi szél hozott?

Időpont: 2021. 10. 21.  13:15-15:15

Az érdeklődők megtudhatják, hogyan modellezhető a központi idegrendszer működése mérnöki szemmel, mivel foglalkozik egy terméktervező, valamint bemutatkozik az Áramlástani Laboratórium is.

 

 

A BME Építészmérnöki Kar programja:

A ma lányai, a holnap építészei - Építész látványelőadás középiskolás lányoknak

Időpont: 2021. 10. 21.  09:00-12:00

A BME Építészmérnöki Kar építészeti látványelőadást rendez középiskolás lányok számára. A programra elsősorban azokat várják, akik érdeklődnek az építészet iránt, és akik izgalmas, élményközpontú, kreatív és játékos feladatok segítségével szívesen megismerkednének az építészet sokszínűségével.

 

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar programja:

Ha szereted a matekot, az informatikát, a logikus gondolkodást, ha új, ma még nem ismert szakmákra is szívesen felkészülsz, vár a BME VIK Lányok Napja rendezvény jelenléti és online formában is! Villamosmérnökök, informatikusok, egészségügyi mérnökök és kutatók mesélnek tanulmányaikról, szakmájukról, a karrier és a család összhangjáról.

A BME VIK 2021. október 21-én 9:00-19:00 között változatos programokkal készül minden érdeklődőnek:

Ha bepillantanál a BME VIK high-tech laborjaiba, és érdekel, hogyan lehet kivédeni egy kibertámadást az elektromos hálózatunk ellen, akkor találkozzunk a Lányok Napján a BME VIK-en!

A robotok már intelligensebbek, mint gondolnánk, és a magyar műholdak már az űrben vannak! Avagy mégis mennyire nehéz (vagy éppen könnyű?) műholdat juttatni az űrbe a BME-ről? És mindeközben milyen elektronikai megoldásokra van szükség a földi járművekben?

Szedtél már szét mobiltelefont? Tudod, mit jelent az FFP a maszkokon? És hogy fér el egy egész labor egy chipen?! Többek között ilyen témákkal készülnek nektek egyetemünk oktatói, kutatói és hallgatói online előadássorozatunkon – nézd meg, kérdezz, tarts velünk!

A tévhittel ellentétben a VIK-re nem csak fiúk járnak! Online beszélgetésünkben a Karra járó lányok és fiúk mesélnek egyetemi tapasztalataikról, a közösségi életről, kollégiumi körökről, ösztöndíjakról, mentorálásról, mindarról, ami felejthetetlenné teszi a VIK-en töltött éveket. Minden kérdésedre választ kaphatsz! Légy bárhol az országban, ülj a gép elé, kattints a linkre és beszélgess velünk!

 

Programblokkok:

9.00-12.30 jelenléti bemutatók

13.00- 16.30 jelenléti bemutatók

11.00-18.00 online bemutatók

18.00-19.00 online beszélgessünk egy IoT!

Részletes program és regisztráció a BME VIK Lányok Napja kari honlapján!

 

A BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar programja:

Hogyan irányítjuk a vasúti forgalmat? Próbáld ki szimulátoron!

Időpont: 2021. 10. 21.  09:00-09:45

Most kipróbálhatod egy vasúti forgalom irányítására kifejlesztett szimulátoron, hogy milyen műszaki lehetőségek állnak rendelkezésre a tévedések, rossz döntések megelőzésére.

 

Jövő városi tereinek újratervezése

Időpont: 2021. 10. 21.  10:00-11:45

A foglalkozáson olyan megoldásokat mutatunk be, amelyek segítenek élhetőbbé tenni a várost, ilyen például a kerékpározás, a megosztott elektromos autó és az önvezető kisbusz. Sőt, egy városi teret is újratervezhetsz!

 

Önvezető járművek a gyakorlatban

Időpont: 2021. 10. 21.  10:00-10:45

Önvezető modellautó és elektromos gokart? Ezek már nem csak a filmekben léteznek!

A foglalkozás során bemutatjuk, hogyan építették meg ezeket a járműmechatronika szakirányos hallgatóink.

 

Vonattal - Naná! A vasút jövője, a jövő vasútja

Időpont: 2021.10.21. 10:15-11:00

Naponta átlagosan 37 percet töltünk dugóban, amíg eljutunk az iskolába vagy a munkahelyre. De hogy segíthet ezen a vasút?

 

Balesetfeldolgozási eljárások a drónfelvételektől a szimulációs elemzésig

Időpont: 2021.10.21. 10:00-11:00

A kiscsoportos foglalkozás keretében bemutatjuk egy „baleseti helyszín” feldolgozását drón segítségével, mely alapján 3D környezetet hozunk létre. Az így rögzített felvételeket alapul véve járműmozgás szimulációs program segítségével rekonstruáljuk a „balesetet”.

 

A légiforgalmi irányítás jelene és jövője

Időpont: 2021.10.21. 11:00-11:45

Mit csinál egy légiforgalomi irányító? A HungaroControl Zrt. támogatásával létrehozott laboratóriumban a légiforgalmi irányításhoz kapcsolódó oktatási és kutatási tevékenységeket mutatjuk be.

 

Mérnöklányok szemtől szemben

Időpont: 2021.10.21. 11:00-12:00

Ismerd meg hallgatóinkat, akik beavatnak a műegyetemista mérnöklányok mindennapjaiba.

Mi inspirálta őket, hogy a mérnöki pályát válasszák? Milyen lányként a Műegyetemen? Milyen lehetőségeik vannak diploma után? Miért éri meg a Közlekkarra jelentkezni?

 

A BME Természettudományi Kar programja

 

A radioaktivitás barátunk, vagy ellenségünk? Reaktorlátogatás

Időpont: 2021.10.21. 10:00-11:30

Csatlakozz vezetett látogatásunkhoz a BME Oktatóreaktorában - a térségünkben kifejezetten egyedülálló létesítményben! Betekintést kaphattok a reaktor működésébe, megismerkedhettek a történetével, na meg a különleges kísérleti berendezésekkel.

 

Stabil házasságok” Ez matematikai probléma?

Időpont: 2021.10.21. 13:30-14:30

Vajon ki lehet számolni, kik lesznek az ideális párok? Egy matematikai levezetés választ tud adni ilyen kérdésekre is? Mégis hogyan kapcsolódnak az emberi tényezők és a matematika? Márpedig bizony igaz, hogy mindenhol megtalálhatóak ezek az összefüggések! A tudományok az élet minden egyes kis részletében ott vannak - és ez a matematikával sincs másképp!

Tarts velünk a Lányok Napján, ahol mélyebb betekintést adunk számotokra a gráfelmélet, az optimalizálás és a kombinatorika területére, mindezt persze rengeteg gyakorlati alkalmazással alátámasztva és bemutatva!

 

Titkosítás közelről. Kriptográfiai játékok

Időpont: 2021.10.21. 16:00-17:30

A kriptográfia, avagy a titkosírás jelen van a mindennapjainkban. És egyre nagyobb szerepe lesz a jövőben is! Tartsatok velünk és ismerkedjetek meg ti is a titkosítással játékokon és izgalmas feladatmegoldásokon keresztül!

 

Kísérletek a ridikülből

Időpont: 2021.10.21. 12:00 - 13:00 (1. csoport)

Időpont: 2021.10.21. 13:00 - 14:00 (2. csoport)

Mi történik, ha okos lányokat ötvözünk egy női táska rejtelmeivel? Gyertek és tartsatok velünk, hiszen a Lányok Napján a Wigner Jenő Szakkollégium lányai olyan érdekes kísérleteket mutatnak majd be, amelyeket otthon vagy a ridikülből előkapva bárhol, bárki utánuk csinálhat.

 

Kísérletezz velünk laborjainkban! Mérési módszerektől a gépi tanulásig; ismerkedj spektroszkópiai technikákkal.

Időpont: 2021.10.21. 10:00-11:00 (1. csoport)

Időpont: 2021.10.21. 11:00-12:00 (2. csoport)

Időpont: 2021.10.21. 12:00-13:00 (3. csoport)

 

A Komplex Mágneses Szerkezetek Kutatócsoport laborjába látogatók megismerkedhetnek a mágneses, ferroelektromos és multiferroikus anyagok vizsgálatára is alkalmas spektroszkópiai technikákkal, mint például az idő-felbontott THz vagy a magneto-optikai Kerr effektus spektroszkópia. A laboratóriumban rendelkezésre álló kriosztátokban ezen méréseket szobahőmérséklettől 4 K-ig, illetve szupravezető szolenoidok segítségével maximum 9 T mágneses térig lehet elvégezni.

Az Atomi és Molekuláris Elektronika Kutatócsoport laborjában atomi és molekuláris kontaktusok vizsgálatával foglalkozunk. A Lányok Napján megmutatjuk az erre használt kísérleti módszereket, illetve betekintést engedünk kutatócsoportunk munkájának sokszínűségébe is, a mérési módszerektől egészen a gépi tanulásig.

 

Minden érdeklődőt várunk szeretettel!

A programok látogatásának feltételei az egyes részprogramoknál olvashatók.

 

A Lányok Napján résztvevő középiskolások a részvételről emléklapot kapnak.

 

Találkozzunk a Műegyetemen október 21-én!

 

HA-TZS