„Ismét a Műegyetemé volt a legnagyobb álláskereső rendezvény”

A virtuális tér mellett újra személyes jelenléttel várta az álláskeresőket a jubileumi 50. Műegyetemi Állásbörze.

„Az esemény két évig online térbe szorult, de idén ősszel az 50. jubileumi alkalomhoz illően sikerült elérnünk, hogy a Műegyetemi Állásbörze lett hazánk legnagyobb álláskereső rendezvénye. A hibrid, azaz a személyes jelenlét mellett online álláskeresési lehetőségeket is biztosító programon 106 kiállító vett részt, az érdeklődők pedig több ezer nyitott álláspozíció és szakmai gyakorlati lehetőség közül válogathattak” – mondta Nagy Gábor, a Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság (HSZI) igazgatója.

„A pandémiás helyzet javulásával, a kezdeti kivárás után új lendületet kapott a munkaerőpiac keresleti oldala, bár tapasztalatunk szerint a fiatal, jól képzett és ráadásként gyakorlati ismeretekkel is rendelkező műegyetemistákat, pályakezdőket folyamatosan keresik a cégek. A vírushelyzet lecsengését követően a toborzás intenzitása szektoronként változó, ám továbbra is a villamosmérnökök, az informatikusok és a gépészmérnökök iránt a legnagyobb a kereslet. Őket követik a közgazdasági, a pénzügyi végzettségűek és a műszaki menedzserek, de a nagy beruházásoknak és ingatlanfejlesztéseknek köszönhetően az építő- és építészmérnökök iránt is nagy az érdeklődés. Logisztikai, közlekedés- és járműmérnöki végzettséggel is számos ajánlat közül válogathattak a BME rendezvényén állást vagy szakmai gyakorlatot keresők” – osztotta meg az aktuális munkaerőpiaci tapasztalatokat és a börze kínálatának részleteit Orbán Balázs, az esemény kivitelezéséért felelős Műegyetemi Hallgatói Kft. ügyvezetője.

A hibrid rendezvénynek köszönhetően minden korábbi infrastrukturális fejlesztést megtartottak a szervezők: a Műegyetem Központi épületében személyesen várták a kiállítók a látogatókat, ám néhány vállalat a virtuális teret választotta álláskínálatai és szakmai előadásai bemutatására. A rendezők minden várakozását felülmúlták a látogatóktól és a kiállítóktól kapott pozitív visszajelzések. A börze honlapját kampányidőszakban több mint 12 ezren keresték fel. Az állásmustra első napján 3100, míg a második napon 2700 felett volt a regisztrált látogatók száma. A szervezők 3000 üdvözlőcsomagot osztottak ki, míg a legforgalmasabb órákban közel 4000 fő tartózkodott a Központi épületben. A helyszíni tájékozódást a jól megszokott, online is elérhető kiadványok biztosították: a kiállítók nevét, profilját és standjuk pontos elhelyezkedését mutatta be az Állásbörze Kalauz, továbbá állásbörze-melléklettel és karrier témájú szakmai cikkekkel a Műhely aktuális száma  is.

A virtuális térben online előadásokkal, míg a börzén személyesen megjelenőket standokkal és különböző programokkal várták az állást kínáló cégek. Népszerűek voltak a VR szemüveges aktivitások, a vállalati szerencsekerekek, a helyszínen kitölthető személyiség- és szakmai tesztek, feladványok. Sok érdeklődött vonzottak a kiállított robotok és autók, illetve a rendezvény különlegességének számító rabszállító autó is. Különleges promóciókkal is készültek a vállalati partnerek: a Knorr-Bremse R&D Center popKnorrt pattogtatott a Sóhajok hídjánál, a Nescafé jóvoltából ízletes kávékat fogyaszthattak el a hallgatók, az épületen belül Red Bullt kínáltak a hostessek, a TE Connectivity standján pedig süteménnyel várták az érdeklődőket. A szervezők helyszíni pecsétgyűjtési akcióval ösztönözték a látogatókat a standok felkeresésére, a nyereményjátékkal párosuló online kérdőív pedig még október 26-ig elérhető. A helyes válaszokat adók között kiállítói csomagokat, és a COLAS Hungary Zrt. jóvoltából főnyereményként egy elektromos rollert sorsolnak ki.

„Fontosnak tartottuk, hogy az állásajánlatokon túl más lehetőségek is eljussanak az érdeklődőkhöz, így szakkollégiumok, hallgatói testületek és nemzetközi versenyeken résztvevő, sokszorosan díjazott versenycsapatok is jelen voltak az állásbörzén” – tudtuk meg Nagy Gábor HSZI igazgatótól. A műegyetemi szervezeti egység idei standja a korábbi évekhez képest nagyobb területen, jóval nagyobb hallgatói érdeklődés mellett, a börze teljes idejében nyitva tartott. A szakmai tanácsadási programok mellett a HSZI munkatársai egy új szórakoztató aktivitással is készültek: a standnál kiállított „karrierfán” minden hallgató megjelölhette, éppen hol tart a karrierépítésben. Népszerűek voltak a HSZI Tanácsadási Osztálya által szervezett programok is. A kínálat jobb áttekinthetősége érdekében a Tanácsadások” menüpont alatt érhették el az érdeklődők a felkészítő programokat és a börze ideje alatt zajló tanácsadási foglalkozásokat, például a karrier-coachingot és konzultációt. A várakozásoknak megfelelően közkedveltek maradtak az otthonról elvégezhető online kurzusok is. A börzét megelőző hetekben közel 150 jelentkezést regisztráltak, melyek nagy része az önéletrajzírás és stresszkezelés kurzusokra érkezett, ám sokakat érdekelt a hatékony tanulás és a pályafejlődés is.

A szervezők azt tapasztalták, hogy a külföldi hallgatók aktivitása a standoknál és a karriertanácsadási foglalkozásokon is megemelkedett. A külhoni hallgatók zöme nagy érdeklődést mutatott a még diákként, majd pályakezdőként elérhető szakmai lehetőségek iránt, amelyeket egy, a választott szakon diplomát szerzett fiatal számára a magyar, esetleg külföldi munkaerőpiac kínál.

A jubileumi 50. Műegyetemi Állásbörzét egy sikeres, a virtuális térben és személyes jelenléttel is elérhető, a vártnál is több érdeklődőt vonzó eseményként értékelték a rendezvény szervezői. A börze ugyan véget ért, de a meghirdetett nyitott pozíciók továbbra is elérhetők az állásmustra honlapján, és továbbiak pedig a HSZI aktuális állásokat, gyakornoki pozíciókat hirdető felületén.

 

TZS

Fotók: Műegyetemi Állásbörze facebook