A Műegyetemen tett látogatást az angolai oktatási miniszter

A délnyugat-afrikai ország és Magyarország elkötelezett a kétoldalú tudományos és felsőoktatási kapcsolatok további erősítése mellett.

2021. november 2-án hivatalos látogatást tett a BME-n Maria do Rosário Teixeira de Alva Sequeira Bragança Sambo, Angola felsőoktatási, kutatási, tudományos és innovációs területekért felelős minisztere. Az angolai küldöttség magyarországi látogatásának elsődleges célja az angolai-magyar kapcsolatok felsőoktatás és tudományos kutatás terén történő erősítése volt, amihez a BME kiemelt jelentőséggel bír oktatási, tudományos és technológiai eredményei alapján. A 15 fős angolai delegáció tagja volt az afrikai ország hazánkba akkreditált nagykövete is. A vendégeket Koczkáné Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes fogadta. A rektorhelyettes asszony rövid prezentációban mutatta be a vendégeknek a BME-t és az itt tanuló hallgatók előtt álló lehetőségeket.

Az angolai miniszter asszony két területet emelt ki, ahol lehetőséget lát az együttműködés erősítésére: egyrészről a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében érkező angolai hallgatók számának növelését (jelenleg nyolc angolai hallgató tanul egyetemünkön), másrészről pedig a BME és angolai egyetemek közötti együttműködés erősítését. A miniszter asszony hangsúlyozta, hogy a BME megérdemelten viseli a kutatóegyetem címet, illetve a széleskörű ipari együttműködés a mai modern egyetemek egyik kiemelkedő ismérve, ami az iparágakkal fennálló valós és szoros kapcsolat bizonyítéka. Örömét fejezte ki, hogy olyan témák, mint a mesterséges intelligencia, a fenntartható fejlődés vagy az okos városok az egyetem kiemelt kutatási területei közé tartoznak. A találkozót a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar két laboratóriumának (Pharmatech Modell Laboratórium, Biotech Modell Laboratórium) megtekintése zárta.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs csoport

Fotó: Hegedűs Bence