Kihirdették a „BME, WOW! – hallgatói ötletpályázat” eredményét

Számos érdekes és értékes gondolat fogalmazódott meg a Műegyetem 240. jubileumi tanéve alkalmából megnyíló Látogatóközpont kialakítására.

„A műegyetemi diploma a legértékesebb a munkaerőpiacon: az ipari szereplők ugyanakkor újra és újra felhívják a figyelmet, hogy a projektfeladatok elvégzésében még szükség van a különböző szakterületekről érkező friss diplomások együttműködési készségének fejlődésére. A Látogatóközpont pályázati feltételei között ezért szerepelt a különböző tanulmányi hátterű pályázók együttgondolkodásának, egymás megértésének és az együttmunkálkodásnak az igénye” – fogalmazott köszöntőjében a „WOW, BME! – Összhallgatói ötletpályázat” eredményhirdetésén Czigány Tibor rektor. Hozzátette, a pályázat pilot projekt volt, számos tanulsággal és érdekes ötletekkel szolgált a kiíró fél számára is.

Vasáros Zsolt egyetemi tanár, a BME Építészmérnöki Kar (ÉPK) Exploratív Építészeti Tanszék vezetője, a „WOW, BME!” Bíráló Bizottság elnöke értékelésében elmondta, a beérkezett pályaművek átnézése után egyhangúan úgy döntöttek, hogy első díjat nem adnak ki, azonban minden pályamunkát díjazásra érdemesnek találtak. Kiemelte, valamennyi pályázat egy-egy sajátos válasz volt a kiírásban megfogalmazott kérdésekre, és számos értékes támpontot adott a Látogatóközpont funkciójával, küldetésével kapcsolatban. Hozzáfűzte, az egyetem vezetésének eltökélt szándéka, hogy jövő májusra átadják a központot: a tervezésben az ÉPK kollektívája is szerepet kap: törekednek arra, hogy a megvalósítás során minden olyan szempont érvényesüljön, amit a pályázatban résztvevők megfogalmaztak.

Az ünnepélyes átadón a csapatok képviselői vették át az okleveleket. Máthé Dóra, a BME Építészmérnöki Kar (ÉPK) Lakóépülettervezés Tanszék tudományos segédmunkatársa, a Bíráló Bizottság titkára röviden ismertette a pályaművek értékelését.

Megosztott harmadik díjat és 100 000 forintos ösztöndíjat kapott a Kurucsai András (VIK), Purev Ochir Ori-Ujin (ÉPK), Zacher Márton (ÉPK), Illés Veronika (ÉPK) alkotta csapat. A zsűri nagyra értékelte a sokféleképpen használható moduláris bútorrendszer tervét, és a látogatótéren kívüli virtuális kiállítás ötletét.

Szintén megosztott harmadik díjat és 100 000 forintos ösztöndíjat nyert el a Pasker Ingrid (ÉPK), Benedek Ágnes (ÉPK), Pillmann Dorina (GTK), Tóth Lilla Natália (GTK), Sári Dorottya Boglárka (ÉPK) alkotta formáció. A bírálók a terv erősségeként értékelték, hogy a pályázók az aulát újszerűen használták, kávéház jellegű bútorozással, sok növénnyel hoztak létre hangulatos oktatói-hallgatói közösségi teret.

Megosztott második díjat és 150 000 forintos ösztöndíjat kapott az Ábrahám-Fúrús András (ÉPK), Czékus Fülöp (ÉPK), Macsek Kata (ÉPK), Merkei Dóra (GTK), Szabó Dániel (ÉPK) alkotta csapat. A zsűri nagyra értékelte a K0 elnevezés identitásképző hatását és eredeti ötletnek tartja az üvegfalat, ami intenzívebb kapcsolatot tesz lehetővé a látogatótér és az aula között.

Szintén megosztott második díjat és 150 000 forintos ösztöndíjat nyert el a Havasi Gergely (TTK), Kuklis Tibor (ÉPK), Máté Manda (ÉPK), Trócsányi Péter (TTK) alkotta csoport. A Bizottság a koncepció erősségeként értékelte, hogy a fiatalok kimozdultak az aula és a látogatótér környezetéből és az egész campusra kiterjedő túrát, az aulába pedig egy könnyed, belógatott installációt terveztek.

Alföldi György, a BME Építészmérnöki Kar (ÉPK) dékánja zárszavában megerősítette, hogy a munka tovább folytatódik; a pályázati kiírás nyitott kérdéseire több érdekes válasz érkezett, ami segíti az egyetemi vezetést a Látogatóközpont funkciójával kapcsolatos további lépésekben.

{c}{c}{c}{c}{c}

A Műegyetem idén szeptemberi, 240. tanévnyitóján bejelentett  látogatóközpont tervezett helye a BME Központi Épületének Aula mögötti, jelenlegi 3-4-5-ös terme. A tervezett látogatóközpont célja, hogy egyszerre kiállítótér, találkozópont, a BME kiemelkedő alkotásainak és személyiségeinek bemutatóhelye legyen, ahol különböző korosztályok és közösségek tájékozódhatnak az egyetemről, és ízelítőt kaphatnak a műegyetemi hangulatból, a múlt, a jelen értékeiből, a jövő vízióiból. 

 

További részleteket a pályázat honlapján olvashatnak. http://wowbme.epitesz.bme.hu

 

HA-TZS

Fotó: Geberle B.