Látványos szakaszba lépett a BME Innovációs és Fejlesztési Központ beruházás

A V2 és a Goldmann épületek bontásával látványosabb szakaszához érkezett a BME Science Park Programjának legnagyobb fejlesztése, a BME Innovációs és Fejlesztési Központ beruházás.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Kotán Attila a BME kancellárja társaságában, 2021. november 8-án egy izgalmas helyszíni bejáráson tekintette meg a bontási munkálatokat. A Miniszter részletes tájékoztatást kapott a munkavégzés folyamatáról a bontásért felelős KIVING Kft. ügyvezetőjétől, majd a BME kancellárjával a Science Program aktuális feladatait tekintették át.

A munkaterületet 2021. szeptemberében adta át az MNV Zrt. a kivitelező cég részére,  a munkálatok pedig várhatóan fél évig tartanak majd, több ütemre bontva.

Az előkészítő és organizációs munkák elvégzését követően megkezdődtek a Goldmann menza épület, valamint a V2 épület magasságcsökkentő bontási munkálatai. Az Egry József utca felőli konzolos homlokfal állványozására is sor került, jelenleg a tetőszint felől kisgépes bontási technológiával történik a homlokfal, illetve az utcafront felőli 1,5 raszter bontása.

A BME évek óta használaton kívüli korszerűtlen panelépületei helyén a tervek szerint egy 21. századi követelményeknek megfelelő 30.000 m2 bruttó összterületű épület komplexum jön majd létre.

A új Központban kapnak majd helyet az Egyetem innovációs, startup tevékenységgel, fejlesztésekkel foglalkozó szervezetei, továbbá más kutatás-fejlesztéssel, innovációval foglalkozó intézmények, mint pl. az SZTNH, az NKFIH, illetve a Bay Zoltán hálózat egységei. A fejlesztés célja egy olyan flexibilis, multifunkciós tér kialakítása, amely minden felhasználó számára ideális környezetet biztosít.

A bontást követően a BME Innovációs és Fejlesztési Központ megvalósításával egy olyan miliő jöhet létre, amely a műszaki innováció fővárosi központjává válhat.

A BME Science Park Program fő kutatási területei: csúcstechnológiás anyagok és rendszerek, mesterséges intelligencia, 5G, Ipar4.0, adattudomány. A program keretében már megvalósult a BME Z10 inkubátorház, és októberben átadásra került a BME Balatonfüredi Tudáscentruma.

DSZ

Fotó:Geberle B.