HVG rangsor: idén is őrzi 2. helyét a BME

A hallgatói és oktatói kiválóság alapján ismét országosan második helyezett a Műegyetem az összetett képzési rangsorban.

Az oktatók kiválósága terültén 2 helyet is javított az intézmény a 2020-as 7. helyezést követően idén az 5. lett a listán a BME. A hallgatók kiválósága tekintetében a legfrissebb rangsorban a Műegyetem a harmadik helyen szerepel. A BME diákjainak erősségét jelzi, hogy a műszaki képzésterület hallgatói kiválóság alapján készült rangsorában az első öt helyen BME-s karok állnak.

„A Műegyetemre Magyarország legjobb diákjai jönnek, ezt bizonyítják az elmúlt évek HVG-rangsorai is” hangsúlyozta Czigány Tibor, a Műegyetem rektora a HVG Diplomának adott interjúban. Hozzátette: „Mi olyan diákokat képzünk, akik tíz-húsz év múlva is alkalmasak az új problémák megoldására.”

A Műegyetem felfelé menetelése évek óta megfigyelhető: míg  a 2018-ban megjelent rangsorban 6., 2019-ben 4., 2020-ban 3., addig a 2021-ben közöltben és idén is a 2. helyen végzett.  Tavaly a HVG felmérésének történetében minden addiginál kedvezőbb pozíciót szerzett a BME az intézmények összesített listáján, amelyet idén is megőrzött.

Élen a műszaki alapszakok rangsoraiban

A műszaki képzési területen belül négy alapszak esetében külön intézményi rangsort állított fel a HVG. Ezek mindegyikét a BME képzései vezetik.

Építészmérnöki alapszakos rangsor

BME ÉPK

1.

Gépészmérnöki alapszakos rangsor

BME GPK

1.

Mechatronikai mérnöki alapszakos rangsor

BME GPK

1.

Villamosmérnöki alapszakos rangsor

BME VIK

1.

Az elsőhelyes jelentkezők száma, a felvételt nyertek pontátlaga, a nyelvvizsgával felvettek aránya és a középiskolai tanulmányi versenyen helyezést elérők száma alapján listázták a szakokat.

Vezető helyen a képzésterületi rangsorokban

A képzésterületi rangsorokban is élen szerepelnek a BME képzései. A műszaki területen a hallgatók kiválóságában élen jár az Építészmérnöki Kar, közvetlen mögötte második helyen szerepel a Gépészmérnöki Kar, 3. helyen pedig a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar áll. A Villamosmérnöki és Informatikai Kar és a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar is előkelő helyen szerepel a 4. és az 5. helyen.

Képzésterületi rangsorok

Hallgatók kiválósága

Oktatók kiválósága

Gazdaságtudományi

 

 

GTK

4.

13.

Informatikai

 

 

VIK

2.

4.

Műszaki

 

 

ÉPK

1.

11.

GPK

2.

7.

VBK

3.

10.

VIK

4.

4.

KJK

5.

18.

ÉMK

7.

3.

GTK

12.

13.

Társadalomtudományi

 

 

GTK

3.

-

Természettudományi

 

 

TTK

2.

4.

A BME a vizsgált karok összesített rangsorában

Az összesített képzési rangsorban a 148 helyezettből a Műegyetem minden kara az első 60 helyezett között szerepel, 6 kar is benne van az első 20-ban.

A Gépészmérnöki Kar megőrizte a tavalyi 6. helyezését, a Természettudományi Kar pedig 3 helyet javítva a 13. helyen áll.  Jelentős az előrelépés az Építészmérnöki Kar esetében, a tavalyihoz képest 7 helyezést javítva, idén a 18. helyre került a rangsorban. A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar 3 helyezést javítva most a 33., a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar 5 helyet lépve előre az 54. a rangsorban. A Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (17.), a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (13.) és az Építőmérnöki Kar (20.) továbbra is az előkelő első 20 között szerepel.

A HVG Diploma 2022 kiadványában közölt összesített és intézményi kari rangsor összeállításánál figyelembe veszik egyebek mellett az elsőhelyes jelentkezők számát (BME: 4358 fő),  a felvételt nyertek pontátlagát (BME: 420), a nyelvvizsgával felvettek arányát (BME: 90,31%), a középiskolai tanulmányi versenyen helyezést elérőket (BME: 84 fő), a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát, az egy (tudományos fokozattal rendelkező) oktatóra jutó hallgatók arányát, valamint az MTA-fokozattal rendelkező tanárok számát.

Az összeállítás a hazai alap- és osztatlan képzési szakok rangsorának, a felsőoktatás aktuális állapotának alapján, az Oktatási Hivatal (OH) adatainak felhasználásával készül, bemutatva a jelenlegi felvételi követelményeket és képzésjellemzőket egyaránt.

 

(az adatok forrása: HVG Diploma 2022)

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport