Műegyetemi sikerek a Techtogether versenyen

Ismét a BME Formula Racing Team csapata nyerte az idei Techtogether Automotive Hungary versenyt.

„Rengeteg időt és energiát fektettünk a feladatok megoldásába és az eseményen való megjelenésünk szervezésébe is. A felkészülés utolsó hete nagy hajrában zajlott, meg kellett osztanunk az erőforrásainkat. A verseny harmadik napjának reggelén már a második helyen álltunk, ami mindannyiunknak nagy löketet adott a fináléra” – nyilatkozta a BME Formula Racing Team (BME FRT)  csapat az idei Techtogether Automotive Hungary mérnökhallgatói megmérettetés győzteseként. Második helyen végzett a BME Motorsport csapata. 8. alkalommal rendezték meg a versenyt, amelyre idén 14 hallgatói formáció nevezett.

2014 óta minden évben az Automotive Hungary kiállítással egy időben rendezik meg a Techtogether járműépítő csapatok szakmai versenyét, amelyen a fiatalok próbára tehetik tudásukat a mérnöki, a gazdasági, a pénzügyi, a projektmenedzsment, a kommunikáció, a prezentációs készségek és egyéb soft skill képességek terén. A rendezvény célja többek között a műszaki karrierlehetőségek bemutatása és népszerűsítése, inspiráció a kreatív mérnöki alkotómunkára, továbbá az is, hogy szorosabb kapcsolatot teremtsen a műszaki felsőoktatásban tanulók és a járműipari cégek között. A versenyen résztvevő hallgatóknak lehetőségük van arra is, hogy ipari szereplők előtt bemutatkozva új szponzori partnerekre tegyenek szert, és közvetlenül találkozhatnak olyan cégekkel, amelyek fiatal mérnököket és gazdasági szakembereket is foglalkoztatnak gyakornokként és diplomájuk megszerzését követően is.

A 2021-es Techtogether Automotive Hungary verseny eredményei

1. helyezett Formula Racing Team (BME)

2. helyezett BME Motorsport (BME)

3. helyezett Szombathelyi Gépész (Eötvös Loránd Tudományegyetem)

Különdíjak:

Pannon Egyetem különdíja (összetett adatelemzési feladat) – BME Formula Racing Team

Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. és a Miskolci Egyetem különdíja (alumíniumöntöde jövőképének megalkotása) – BME Formula Racing Team

HUMDA különdíja - BME Formula Racing Team és BME Motorsport

A hallgatói megmérettetés szakmai feladatai 3 kvízből (pl. magyar és angol nyelvű járműipari, valamint gyártástechnológiai témák), 2 pitchingből és 15 vállalat vagy intézmény által kiírt feladatsorból álltak. A feladványok egy részét a felkészülés során, másik felét a Hungexpón megrendezett döntő folyamán, helyben kellett megoldaniuk a diákoknak (pl. az egyik megoldandó gyakorlat egy váltó modelljének felépítése volt).

„Négy vállalati feladatnál és egy kvíznél is a mezőny legjobbjai voltunk. A Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. feladványában egy olyan 3D nyomtatott vagy egyéb, tetszőleges technológiával gyártott egyedi járművet kellett megépítenünk, amely képes volt a verseny helyszínén előírt feladatok végrehajtására. Közel 80%-osra teljesítettük ezt a részt. A Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. a Miskolci Egyetemmel közösen egy járműipari öntészeti vízió elkészítését várta egy alumíniumöntöde szemszögéből, itt összesen 83,5 pontot értünk el 100-ból. A harmadik és egyben szerintünk a legnehezebb külsős feladatot a Pannon Egyetem írta ki, melyben termelő megmunkálógépek eseménynaplóinak vizsgálatát kérték. Itt a folyamatbányászat eszköztárát alkalmaztuk, feltérképeztük a legnagyobb veszteségeket és javaslatot tettünk a termelőrendszer lehetséges javítására is. 100-ból 97 pontot ért a megoldásunk, miközben a 14 résztvevő csapatból 8-nak nem sikerült 40%-nál magasabb eredményt elérni. E fordulók első helyei mellett a HUMDA még egy további különdíjra is érdemesnek vélte az egyik feladatsorra adott megoldási javaslatunkat. Végül a kvízek közül a járműipari magyar nyelvű kérdéseknél, az előadások esetében pedig a Pitching II-nél sikerült a legjobb eredményt elérnünk” – részletezte a versenyen elért eredményekről a győztes BME FRT csapat.

A hallgatók az elektromobilitás témájáról vizuális segédanyagok nélkül, önállóan tartottak rövid pitch beszédet. Előadásukban szem előtt kellett tartaniuk a beszállítói és a tömegközlekedési szempontokat, ráadásként reflektálniuk kellett az előző napi prezentációra is. A döntő során nehezítette a csapat munkáját, hogy az online és az offline feladatok, kvízek megoldását össze kellett hangolniuk a távolról bejelentkező, csak virtuálisan jelen lévő tagokkal is.

A BME FRT csapat jövő év elején kezdi meg új járműve alkatrészeinek gyártását, majd az új versenyautó építését is. Olyan előzetes kvízfeladatokon is dolgoznak, amelyek megoldásával a nyári futamokra kvalifikálhatják magukat. „Nagyon feszes ütemtervvel számolunk jövőre, amelyet a pandémia tovább nehezít. A jelenlegi vírushelyzetben újra online egyeztetésekre állunk át, kevesebb személyes egyeztetést tartunk. Az alkatrészek és alapanyagok terén globálisan tapasztalható beszerzési akadozásokat mi is érezzük, emellett számolunk azzal is, hogy a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva lesznek olyan szponzorok, akik a közeljövőben nem tudnak minket támogatni. A csapat vezetősége és szponzorációs csoportja folyamatosan tárgyal lehetséges partnerekkel, szerencsére több vállalattal is sikeres megállapodást kötöttek, így biztosítani tudjuk a legtöbb alkatrészünk gyártását” – zárták a bme.hu-nak adott interjút az idei Techtogether győztes műegyetemi csapatának tagjai.

 

TZS-HA

Fotók forrása: BME FRT, Automotive Hungary