A Műegyetem is bemutatkozott a Planet 2021 Fenntarthatósági Expón

A BME legújabb kutatás-fejlesztési eredményeit is megismerhették a látogatók a nagyszabású nemzetközi kiállításon a Magyar Mérnöki Kamara vendégeként.

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót november 30. és december 5. között rendezték meg a Hungexpon. A rendezvényen számos fenntarthatóságért tevékenykedő szervezet mutatta be legújabb fejlesztéseit, valamint szolgáltatásait a zöldebb környezetért és a természet védelmével kapcsolatban. Az esemény Fejlődés harmóniában a természettel címet viselő programegyüttesében a Magyar Mérnöki Kamara vendégeként a Műegyetemet kilenc tanszék szakemberei képviselték.

A bme.hu kérdésére Czigány Tibor, a BME rektora a kiállítási részvétellel kapcsolatban elmondta: „A Műegyetemen számos fenntarthatósággal kapcsolatos kutatás és fejlesztés folyik, és a Planet 2021 Expón lehetőségünk adódott ezeket bemutatni. Ez egyaránt fontos egyetemünk vezetői, oktatóink és kutatóink számára, valamint a hallgatóknak is, akik egyre tudatosabbak döntéseikben, ha a környezetről és jövőnk megóvásáról van szó. Az egyetemi működés fenntarthatóbbá tétele során, valamint kutatásaink és képzéseink témái között is minden karon, illetve szakjaink többségén foglalkozunk a fenntarthatósághoz és a környezettudatos működéshez kapcsolódó témakörökkel.”

November 30-án a fenntartható környezet témakörében a BME GTK Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszékről, december 1-jén a vízválság megoldásával kapcsolatosan a BME ÉMK Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszékről, valamint a kar Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszékéről, december 2-án a fenntartható mobilitás témakörében a BME KJK két szervezeti egységétől: a Gépjárműtechnológia Tanszékről és a Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszékről, valamint a BME ÉMK Út és Vasútépítési Tanszékéről voltak jelen a kiállításon a műegyetemi mérnökök. December 3-án a fenntartható lakókörnyezettel kapcsolatosan a BME GPK Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék, december 4-én a fenntartható energiagazdálkodás témakörében a BME VIK Villamos Energetikai Tanszék, míg  a kiállítás utolsó napján, december 5-én pedig a fenntartható táj és település témakörében a BME ÉPK Urbanisztikai Tanszék munkatársai mutatták be a műegyetemi kutatás-fejlesztési eredményeket és a témákhoz kapcsolódó képzéseket.

A Hungexpo további három programcsoportnak is otthont adott a rendezvény idején. A Fenntarthatóság Univerzuma világtalálkozón kormányfők és szakértők tárgyaltak a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásokról. A Te Bolygód című közönségprogramok során fenntarthatósággal kapcsolatos előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. E téma köré épült A Jövő Hősei nevet viselő ifjúsági esemény is, amelynek keretében 10-16 éves fiataloknak szerveztek szabadidős programokat, hogy felhívják a figyelmüket a fenntartható életmód fontosságára és az ezzel kapcsolatos lehetőségekre.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport

Fotó forrása: Magyar Mérnöki Kamara / Mérnök Újság