„A sport mindig hitet ad a nehéz helyzetekben”

Kiemelkedő műegyetemi sportteljesítményeket is elismertek a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) idei díjátadó gáláján.

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a Testnevelési Egyetemen megtartotta a hagyományos Év Egyetemi Sportolója Díjátadó Gáláját. A rendezvényen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntésében kiemelte, a sport mindig hitet ad a nehéz helyzetekben. „Így volt ez a járvány alatt is, és jó volt látni, ahogy idén sikerült megrendezni az elmaradt versenyeket. A nagy események rendezéséből Magyarország is kivette a részét, mint ahogy a sportsikerekből kivették részüket az egyetemisták is” – hangsúlyozta az egykori olimpikon.

A díjakat a hatályban lévő járványügyi intézkedések betartásával adták át, az eseményen esküt tett a 2021-es Téli Universiadéra utazó magyar csapat is.

A sportolókat köszöntötte Merkely Béla, a MEFS alelnöke, Schmidt Gábor, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, Gál András Levente, a MEFS alelnöke, Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) főtitkára és Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke.

A rendezvény célja olyan kiemelkedő sporteredmények megünneplése volt, amelyeket az egyetemista sportolók tanulmányaik folytatása mellett értek el. Az ünnepi ceremónia további programpontjaként számos szakmai díjat is átadtak.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az intézményi MEFOB pontversenyben a 2020/2021. tanév különdíjas kategóriájában a 2. helyezést érte el. Az elismerést az intézmény nevében Koczkáné Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes vette át.

Az egyetemi sport terén nyújtott sokéves kiemelkedő sportvezetői munkásságáért a MEFS a Hajós Alfréd Aranyplakettet adományozta Józsa Jánosnak, a Műegyetem korábbi rektorának, a BME ÉMK Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék egyetemi tanárának.

Józsa János magasugró, építőmérnök, a Műegyetem korábbi rektora. Számos sporteredménye közül kiemelendő olimpiai kerettagsága az 1980-as ötkarikás rendezvényekre, valamint 207 cm-es magasugró teljesítménye. Sportkarrierjét Achilles-ín szakadás miatt kellett befejeznie, később hobbiból sportolt, és elsősorban szakmai téren lépett előre, mint vízépítő mérnök, majd 1994-től mint egyetemi oktató. A BME professzoraként, 2015-től rektoraként, 2018-tól a Magyar Rektori Konferencia elnökeként sokat tett az egyetemi sportért: a Műegyetemi Atlétikai és Football Club (MAFC) elnökségi tagja is volt, valamint a MAFC atlétika szakosztályának jelenleg is tanárelnöke. Műegyetemi rektori megbízatása idején 114 hallgató vehetett át egyetemi „Jó tanuló, jó sportoló” kitüntetést (amelyet 1979-ben ő is megkapott). Több MEFS országos bajnokság védnöke és fővédnöke, 2019-ben a BME nevében az év legsportosabb egyeteme díjat vehette át. MRK elnökként részt vett a 2019-es Universiade előkészítésében, valamint a MEFS-sel közösen támogatta a honvédelmi nevelést. Mérnöki szakmai és sporttámogatási tevékenységei ötvöződnek például a Budapest Déli Városkapu Fejlesztési Projekt szakmai tanácsadójaként és a BME közreműködés vezetőjeként, valamint a gönyűi erőmű hűtővíz visszavezetésére telepített télen-nyáron használható rafting pálya tervezésében.

(Részlet a laudációból)

A MEFS Halassy Olivér Hallgatói Díját azok a hallgatók kaphatják, akik az egyetemi-főiskolai szabadidősportért kiemelkedően sokat tettek az elmúlt években. Idén Farkas Bálint, a BME Közlekedés- és Járműmérnöki Kar (KJK) logisztikai mérnök BSc-szakos harmadéves hallgatója érdemelte ki az elismerést.

Farkas Bálint a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanulójaként 13 évesen ismerte meg a kézilabdát. Érettségi után a MAFC egyesületnél folytatta és jelenleg is folytatja sportolói pályafutását. A MEFOB, az Universitas és a Budapest Bajnokságokban védi a BME-MAFC csapatok kapuját. Aktív sportéletet folytat, egy évig futsalozott Budapest 1. osztályában, majd a műfüves egyetemi focikupák aktív résztvevője lett, mint például a BME Villanyfényes bajnokság. Tagja az egyetemi röplabda, jégkorong, strandkézilabda, vízilabda és csörgőlabda csapatoknak is. Három éve kézilabdaedző: a legfiatalabb játékosokat oktatja, tanítja. Számos kiemelkedő eredményt ért el az Universitas kézilabda bajnokságban, a MEFOB kézilabda döntőn, az EUSA Egyetemi Európa Bajnokságon strandkézilabdában és a Magyar Felnőtt Férfi Strandkézilabda Döntőn. A kari és az összegyetemi sportélet aktív szervezője és résztvevője. Sporttudományos tevékenységet végez a BME Testnevelés Tanszéken, jelenleg a második TDK-dolgozatát írja.

(Részlet a laudációból)

Az egyetemi sport szervezésében nyújtott több éves kiváló adminisztratív munkásságáért a MEFS a Gedényi Mihály Elnöki Elismerő Oklevelet adományozta Balogh Tündének, a MAFC gazdasági vezetőjének.

Balogh Tünde 1992-ben aerobic oktatóként csatlakozott a BME nagy múltú egyesületéhez, a MAFC-hoz. 4 év oktatás után derült ki róla az akkori MAFC vezetőinek, hogy az eredeti végzettsége egészen más, így 1996 óta, immáron több mint 25 éve a MAFC gazdasági vezetője.

Munkájának része a szakosztályok működtetése pénzügyi szempontból, az ügyviteli és számviteli feladatok ellátása, a pályázatok írása, adminisztratív kezelése és elszámolása, különös tekintettel a TAO, illetve a kiemelt sportágakra vonatkozóan.

Kapcsolatot tart a helyi önkormányzattal és a sportági szakszövetségekkel.

Az elmúlt 25 év során a MAFC kötelékében és rengeteg egyetemi sportrendezvény szervezésében vett részt (pl. a 2500 főt számláló villanyfényes kispályás labdarúgó bajnokság, az ausztriai sítáborok, lovastáborok, valamint a rakparti autós szlalom-party). Évekig szervezője volt a MAFC Bálnak is. A mai napig aktívan sportol, bár ma már csak hobbiszinten.

(Részlet a laudációból)

Gratulálunk a nyerteseknek!

 

MEFS-HA-TZS

Képek forrása: MEFS, BME Testnevelési Központ