A legjobbak között a Műegyetem a QS rangsorában

A feltörekvő európai és közép-ázsiai országok rangsorában hat helyet lépett előre a BME a tavalyihoz képest, így idén a legjobb 30 egyetem egyike.

A brit Quacquarelli Symonds (QS) által közzétett Emerging Europe and Central Asia (QS University Rankings for EECA 2022 | Top Universities)  (EECA) listán 450 egyetem mutatói és eredményei olvashatók. A nemzetközi listára 16 magyar felsőoktatási intézmény került fel; a TOP50-be pedig csak négy. A Műegyetem a 29. helyet szerezte meg, ezzel pedig sorrendben a második megosztva a Szegedi Tudományegyetemmel (29. helyezés) az Eötvös Loránd Tudományegyetem (26. helyezés) után a hazai összehasonlításban.

Magyar felsőoktatási intézmények

Helyezés

Eötvös Loránd Tudományegyetem

26.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

29.

Szegedi Tudományegyetem

29.

Debreceni Egyetem

40.

Pécsi Tudományegyetem

60.

Budapesti Corvinus Egyetem

68.

A QS világranglistájához képest az EECA egy szűkebb rangsor, amely az európai fókusz miatt világosabb képet nyújt a hasonló finanszírozási lehetőségekkel rendelkező feltörekvő országok egyetemeinek egymáshoz képesti teljesítményéről. A sorrend kialakításakor 10 szempont szerint súlyoztak a listakészítők: az akadémiai, valamint a munkaadói elismertség, az oktató/hallgató arány, az egy oktatóra eső publikációk száma, a publikációk idézettsége, a PhD fokozattal rendelkezők száma, a webes megjelenések aránya, a külföldi oktatók és hallgatók aránya, valamint a nemzetközi együttműködések száma.

A BME az egy oktatóra jutó publikációk száma (21. helyezés) és a munkaadói elismertség (25. helyezés) tekintetében az első helyen szerepel a magyar egyetemek között. A webes megjelenések arányában (14. helyezés) érte el az egyetem a legjobb eredményt, továbbá a nemzetközi együttműködések számában (29. helyezés) ugyancsak szép helyen végzett.

A hazai műszaki egyetemek között első a Műegyetem, továbbá a szomszédos, illetve a visegrádi országok műszaki egyetemeinek eredményeit vizsgálva is jól teljesített a BME. A rangsorban az első helyen a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem (Lomonosov Moscow State University) áll, őt követi a prágai Károly Egyetem (Charles University) és a Szentpétervári Állami Egyetem (Saint Petersburg State University). Az első műszaki egyetem a listán a 10. helyen szereplő Moszkvai Fizikai és Műszaki Intézet (Moscow Institute of Physics and Technology). A 450 intézményt rangsoroló listán a BME és az ELTE megelőzte a szlovák, szlovén, szerb, horvát és román egyetemeket, régiónkból csak cseh és lengyel egyetemek szerepelnek a rangsorban előttük.

 

Rektori Kabinet Tudományos Igazgatóság – Kommunikációs Csoport