„A Műegyetemen a környezettudatosság az oktatás középpontjában áll”

Fontos klíma- és környezetpolitikai témákról alakult ki párbeszéd az országjáró konzultáció műegyetemi állomásán.

„A Műegyetemen a környezettudatosság a kutatás, a kutatás-fejlesztés és az oktatás középpontjában áll: 128 tantárgyunk nevében a környezetvédelem, 738-éban pedig a környezet szó szerepel, ami ugyancsak mutatja, érzékenyek vagyunk a témára. A BME képezi az országban a legtöbb környezetmérnököt, a kutatás-fejlesztésben pedig mind a nyolc kar foglalkozik olyan területekkel, mint például a hatékony energetikagazdálkodás, a zöldenergia vagy az újrahasznosítás kérdésköre” – köszöntötte a környezetvédelmi országjáró konzultáción a Rektori Tanácsteremben megjelent hallgatókat és szakembereket Czigány Tibor rektor.

Beszédében az egyetem céljai között említette a papírmentes ügyintézés rövid időn belüli megvalósítását, valamint az egyetem karbonkibocsátásának felmérését. Utóbbival kapcsolatos feladatokat segíti a klímasemlegességi célkitűzéseket támogató, 2021 tavaszán megalakult Zéró Karbon Központ (ZKK) is. (A témáról a bme.hu egy korábbi írásában tudósított – szerk.)

A rektor megerősítette, számos módon felhívják a diákok figyelmét a környezetvédelem fontosságára: a műanyaghulladék-menedzsment tantárgy laborgyakorlatán például a Dunából összegyűjtött PET palackból öntenek újra egy olyan kis tárgyat, amely arra emlékezteti a hallgatókat, hogy semmit sem szabad kidobni, mert minden újrahasznosítható.

2021. október 2-án elindult a „Magyarország zöld úton jár - párbeszéd a környezetünk védelméről” című online konzultáció (www.zold.kormany.hu), amely a klíma- és a természetvédelem legfontosabb kérdéseire, valamint Magyarország Kormányának e területen végzett tevékenységére hívja fel a figyelmet. Az online környezetvédelmi párbeszéd legfontosabb kérdései többek között az illegális hulladéklerakatok felszámolása, a megújuló energia népszerűsítése, illetve a zöldenergia közlekedésben való használata.

Az online konzultációt a felsőoktatási intézményeket célzó országjáró program bővítette ki, melynek 18. állomása volt a Műegyetem. Az eseményen Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára beszélt a zöld konzultáció eddigi eredményeiről, és kötetlen eszmecserén várta az érdeklődők kérdéseit.

A konzultáción részt vett Zsabka Zsolt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) alelnöke, valamint Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke, aki a konzultációt megelőző sajtótájékoztatón jelentette be legújabb programjukat. Az Egyesület ötletpályázattal induló ösztöndíjprogramot hirdet 18 és 25 év közötti fiatalok részére innovatív környezetvédelem témakörben bármely olyan ötletre, ami új kezdeményezés, és amelynek elterjedésével együtt védhetjük meg a bolygónkat. (A felhívás további részletei a bme.hu korábbi írásában olvashatók – szerk.)

A házigazda BME képviseletében Czigány Tibor rektor, valamint Bihari Péter oktatási rektorhelyettes válaszolt a kérdésekre. A konzultáció moderátora Molnár Bálint, a Rektori Kabinet kommunikációs csoportvezetője volt.

Steiner Attila államtitkár köszöntő beszédében felvázolta a kormány zöld stratégiájának legfontosabb pontjait: fontos célként fogalmazták meg, hogy megvitassák a klímavédelem kérdéseit és az ehhez kapcsolódó programokat a hallgatókkal és a társadalom minél szélesebb körével. Kiemelte, az online és jelenléti konzultációval ötleteket is szeretnének gyűjteni a programok finomhangolására.

„A 2050-re elérendő klímasemlegességi célt deklaráltuk, ám ez harmincéves időtávlatot jelent: közelebb kell hozni a témát, hogy már ma olyan konkrét intézkedéseket tegyünk, amely nemcsak a kormány, hanem az egész társadalom, a civil szervezetek és az önkormányzatok számára elfogadható” – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, a klímasemlegesség legegyszerűbb meghatározása, hogy nem bocsátunk ki annál több káros anyagot, mint amit az erdőink semlegesíteni képesek. E célt a drasztikus kibocsátás csökkentés mellett az erdős területek növelésével kell elérni. Az államtitkár kiemelte, az agrárminisztériummal közösen évente egymillió fa ültetését célozták meg, 2030-ra pedig az erdős területek arányát a jelenlegi 22%-ról 27%-re kívánják növelni.

A károsanyag-kibocsátás tekintetében az uniós államok rangsorában Magyarország nem áll rosszul. A rendszerváltás után a kibocsátás csökkenését nagymértékben a szocialista ipar összeomlása okozta, de később már kormányzati döntések is szükségesek voltak a helyzet kedvezőbb alakulásához.

A tervek szerint 2030-ra a villamosenergia-termelés 90%-a széndioxid-kibocsátásmentes lenne, részben az atomenergiára, részben a megújuló energiára – napelemes rendszerekre – építve.

Az államtitkár a közönség kérdésére válaszolva rámutatott, a 2050-es klímacélok elérését többféle eszközzel igyekeznek elősegíteni. Ilyen például az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer, amely az Európai Unió több mint 10 országában jelen van, és amely a hagyományosan ellenérdekelt energiaszolgáltatókat ösztönzi a fogyasztók energiafogyasztásának csökkenésére.

Steiner Attila kiemelte, meglepően jó tapasztalataik voltak a zöld kötvényekkel, sokszoros túljegyzést realizáltak: a vasút elektrifikációja jól mutatta a kötvénykibocsátás terén elért eredményeket.

Az államtitkár hangsúlyozta, a hulladékkezelés és a körfogásos gazdaság témaköre is kiemelt jelentőségű a környezetvédelmi stratégia megvalósításánál: a pandémia rávilágított a globális ellátási láncok sérülékenységére. Példaként említette: a tervek között szerepelt egy pályázati felhívás meghirdetése elektromos rásegítésű teherkerékpárok beszerzésére, ám a gyártók a járműveket alkatrészhiány miatt nem tudták határidőre leszállítani. Mindez megerősíti a körfogásos gazdaság megteremtésének szükségességét, amelyhez a korszerű hulladékgazdálkodás is kapcsolódik: ezáltal akkumulátorokat, napelemeket és ritkaföldfémeket lehetne újrahasznosítani.

Steiner Attila a hallgatóság kérdésére – miszerint hogyan integrálható a biomassza alapú gazdaság a körfogásos gazdaságba – rámutatott, elsősorban a napenergiát részesítik előnyben, a biomassza-technológia – hasonlóan a hazai geotermikus lehetőségekhez - főként lokális megoldásként jöhet szóba, több ezer megawattos nagyságrendben kevésbé hatékony. A kérdéskört bonyolítja a bioüzemanyagokkal kapcsolatos uniós szabályozások változása is.

Az államtitkár a szélenergiával kapcsolatos kérdésre válaszolva leszögezte, a magyar energiamixnek jelenleg mindössze 2%-a szélenergia, ami regionális összehasonlításban nem jelentős, a földrajzi lehetőségeinket csak kis mértékben tudjuk hatékonyan a továbbiakban kiaknázni. A szomszédos országokkal való energiapiaci együttműködés azonban kiegyenlíti az energiahiány és -többlet okozta anomáliákat.

A villamosenergia-hálózat technológiai rugalmatlanságát firtató kérdésre az államtitkár elmondta, e nem speciálisan magyar problémát uniós források felhasználásával igyekeznek orvosolni. E nehézséget csökkentheti a megtermelt energia lehetőség szerint helyi felhasználása, akár a kis települések szintjén kialakított energiaközösségek révén.

Az államtitkár rámutatott, számos kihívást támasztanak az illegálisan elhelyezett hulladékok. A közelmúltban bevezetett hulladékradar applikáció segít a megtalálónak eljuttatni a GPS koordinátákat az illetékesekhez. Több mint 30 ezer tonna hulladékot térképeztek fel ilyen módon az utóbbi időben. A „Te szedd – önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióban több mint 90 ezren vettek részt. Az online konzultáció eredményeképpen az illegális hulladéklerakás elleni erősebb szankciók igénye is megfogalmazódott a döntéshozókban.

Bihari Péter oktatási rektorhelyettes a Műegyetem szerepével kapcsolatban kifejtette, az intézmény nem csak mérnöki tudást teremt, hanem szemléletet is ad, és felelős generációt nevel. A BME az intézményfejlesztési tervének keretein belül már számos programot elindított, amelyek segítenek, hogy fenntartható pályára állítsák működését. Ilyen az irodai folyamatok egyszerűsítése, energiatakarékossági beruházások és épületkorszerűsítés. E projektek folyamatosan zajlanak. Az egyetem példát mutat és a külvilág felé is közvetíti a környezettudatos gondolkodás üzenetét.

Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke nyomatékosította: a szerveződés két évvel ezelőtt alakult a környezetvédelemmel foglalkozó lokális erők segítésére. Az utóbbi időben olyan új jelenségek és betegségek is megjelentek a fiatalok körében, mint például a globális problémák miatti ökoszorongás. „Mi ezt az ökoszorongást pozitív energiává szeretnénk alakítani: a pszichológus felkeresése helyett a fiatalok cselekedjenek. A közös szemétszedéssel például nemcsak a bolygóval tesznek jót, hanem társaságban is vannak” – emelte ki Király Nóra, hozzátéve, akcióterveikkel elsősorban a 18-25 év közötti fiatalokra, valamint a kisebb korosztályra támaszkodnak.

A másik célcsoportot a fiatal családok jelentik: tudatosítani szeretnék a szülőkben a baba jövőjének fontosságát. A nevelés hosszú folyamat, amelyhez össztársadalmi összefogásra van szükség. A kormányprogramokon kívül cégeknek, egyéneknek, intézményeknek, civil szervezeteknek, iskoláknak és óvodáknak is felelősségük van az összefogással megvalósuló szemléletformálásban. Az elnökasszony kihangsúlyozta, a lakosságot kell edukálni, ám ez ma már sok esetben azt jelenti, hogy a gyerekek tanítják a szülőket és a nagyszülőket.

Király Nóra elmondta, az ötletpályázattal párhuzamosan a zöld minősítő programot is elindították, ahol a cégeket e szempontból értékelik.

Zsabka Zsolt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) alelnöke kiemelte, a kis- és középvállalkozóknál dolgozik a munkavállalók több mint 70%-a. A kamara egyik feladata, hogy hidat teremtsen a vállalkozók, a kormányzat, a lakosság és a diákok között.

A szakember hangsúlyozta, a környezeti kérdések a vállalkozásokat nagyon sokféle módon érinthetik. Példaként említette azt az általuk is menedzselt programot, amelyben a taxisok a kevesebb károsanyagot kibocsátó elektromos autókra cserélhették a diesel járműveiket. Hasonlóan komplex terület a KKV-k sokaságát éltető turizmus: szinte minden vállalkozói tevékenység kapcsolatban állt a környezeti lábnyommal.

Zsabka Zsolt rámutatott, bár a nagyvállalatoknak általában külön környezetvédelmi programjuk van, a kisvállalkozásoknál ez még kevésbé jellemző. A Construma építőipari szakkiállításon például külön pontként szerepelt a környezetvédelem: a BKIK tervezi a különféle szakmák környezetvédelmi szakstratégiáinak megalkotását.

 

 

HA-TZS

Fotó: Víg Johanna