A Műegyetem ismét szerepel az egyetemek világrangsorában

Idén mindösszesen négy magyar felsőoktatási intézmény, köztük a BME került fel az Academic Ranking of World Universities közismert nevén a „Shanghai-listára”.

A nemzetközi felsőoktatási lista szűkebb, szakterületi összesítése szerint is jól szerepeltek a Műegyetem képzései.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, valamint a Szegedi Tudományegyetemet a 601-700., a Semmelweis Egyetemet a 701-800., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet a 801-900. kategóriába sorolták az ARWU-rangsor készítői.

A szakterületi listákon még előkelőbb helyre került a BME. A Global Ranking of Academic Subjects 2021-es szakterületi listáján a BME a mérnöki tudományokon belül, a gépészmérnöki (mechanical engineering) területen évek óta tartja pozícióját a 201-300. helyen, ezzel a legjobb hazai felsőoktatási intézményként szerepel ebben a kategóriában. Ugyanakkor a természettudományok szakterületi rangsor  matematika kategóriájában (mathematics) a BME jelentősen előrelépett,  hiszen immár a 301-400. legjobb képzések között tartják számon, a tavalyi a 401-500. helyhez képest (részletek a bme.hu korábbi cikkében).

A világranglista első három helyezettje a Harvard University és a Stanford University (USA), illetve a Cambridge University (UK).

A teljes lista megtekinthető az ARWU aloldalán.

A világ egyik legjelentősebb felsőoktatási rangsorát, az ARWU-t 2003 óta minden év augusztusában a kínai Chiao Tung Egyetem készíti el. Az ezres lista és az 500-as szakterületi lista összeállításakor az oktatók publikációs teljesítményét, idézettségét, valamint a tudományos munkájuk jelentőségét veszik figyelembe, de számít a Nobel-díjas és Fields-érmes oktatók és öregdiákok aránya egyaránt.

A világrangsor összeállítása során több mint 1800 felsőoktatási intézményt vizsgálnak, amelyeket hat indikátor alapján csoportosítanak.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport