A legjobbak között tartják számon a műegyetemi laboratóriumokat

Három műegyetemi labort is a legkiválóbb hazai kutatási infrastruktúrák között ismertek el.

Magyarország legkiválóbb és kiemelkedő tudományos eredményeket elérő kutatási infrastruktúráinak teljesítményét ismerték el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) kezdeményezésére. Összesen 57 hazai kutatási infrastruktúrát és infrastruktúra-hálózatot emeltek ki, amelyek között BME-s laboratóriumok, műhelyek is szerepelnek.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Műegyetemről három laboratóriumot is a legkiválóbb hazai infrastruktúrák közé soroltak, sőt, a BME kapcsolatainak erősségét mutatja, hogy több olyan más intézményben működő infrastruktúrát is ismertet az összeállítás, amelyek szoros együttműködő partnerei vagyunk” – foglalta össze a legkiválóbb hazai kutatási infrastruktúrákat elismerő kezdeményezés kapcsán Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes. Hozzátette: „a Műegyetemen csaknem 30 ezer négyzetméter, azaz mintegy 6 futballpályányi korszerű laboratóriumi háttér áll rendelkezésre. Összesen 67 olyan labort működtetünk, amelyek piaci kutatás-fejlesztési megrendeléseket tudnak fogadni. A zömében tanszékekhez kapcsolódó értékes és modern laboratóriumi háttér elengedhetetlen feltétele a több mint 21 ezer fős oktatói-hallgatói szakmai közösség képzési és kutatási programjainak megvalósításához”.

Az NKFI Hivatal kezdeményezésére 57 magyarországi kutatási infrastruktúrát és infrastruktúra-hálózatot ismertek el, köztük 3 műegyetemi szervezeti egységet:

 

BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Polimertechnika Tanszék laboratórium

BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Áramlástan Tanszék laboratórium

Ipar 4.0 Technológia Központ (BME FIEK)

 

Az ünnepi esemény közleménye szerint a kutatási, fejlesztési és innovációs (KFI) ökoszisztémában nagy jelentőséggel bírnak az alapkutatásokat és felfedező jellegű tudományos munkát végző kutatási infrastruktúrák, amelyek tevékenységükkel Magyarország teljesítményének fokozásához is hozzájárulnak. A kutatási infrastruktúrák és a felsőoktatási intézmények között létrejött kutatási hálózatok ugyancsak kiemelkedő szerepet játszanak hazánk nemzetközi szintű tudományos kiválóságában, lehetőséget adva arra, hogy Magyarországot még jelentősebb szereplőként tartsák számon az országok közötti tudományos vérkeringésben.

Az elismerő okleveleket Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Szabó István, az NKFI Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese, valamint Fülöp Zsolt, a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság elnöke nyújtotta át a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában megtartott rendezvényen.

Az elismert kutatási infrastruktúrákról az NKFI honlapján megjelent angol nyelvű kiadványban olvasható bővebb információ.

 

 

TZS-HA

Fotók forrása: UNIV PÉCS – Csortos Szabolcs