Átlag feletti jövedelemre számíthatnak a BME-n végzettek

A Műegyetemen diplomát szerzők tudása versenyképes, elhelyezkedési rátájuk magas, kezdő fizetésük jóval meghaladja az adott szektorban tapasztalt átlagbért.

Akár havi közel 700 ezer forintos bruttó kezdő jövedelemmel is számolhatnak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végzett diákok – derül ki a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) legújabb felméréséből, amelyben a 2011/12. és a 2017/18. tanévek között abszolutóriumot szerzettek munkaerőpiaci helyzetét vizsgálták a szakemberek. (A 2020-as kutatás anyaga az alábbi linken érhető el – szerk.)

 

Magas kezdő bérezés

A Diplomán Túl című 2020-as kutatás anyagából kiderül, hogy a Műegyetemen végzettek valamennyi területen gyorsan elhelyezkednek, és az átlagosnál jóval magasabb jövedelemmel kezdik pályájukat. Az intézmény fő profilját adó műszaki képzési területen a mesterképzésben diplomát szerzők az országos átlagot meghaladó jövedelmet érnek el: pályakezdőként átlagosan 522 600 forint, míg 8-9 évvel a végzés után már 792 000 forint bruttó jövedelemmel számolhatnak. A kutatás rámutat, hogy az egyes mesterszakok között lehetnek különbségek: például a csúcstartó energetikai mérnöki mesterszakon 8-9 évvel a végzés után akár az egy millió forintot is meghaladja a havi átlagjövedelem, továbbá a nagy népszerűségnek örvendő, magasabb létszámmal induló gépészmérnöki, vegyészmérnöki és műszaki menedzser szakokon végzettek bére is meghaladja a bruttó 700 ezer forintot.

„A BME-n megszerzett tudás egy egész életpályát alapoz meg, hiszen a diákok megtanulják szakterületük változásait és trendjeit követni, ennek köszönhetően sikeresek maradhatnak további karrierjük során is. Frissdiplomásaink igencsak keresettek a munkaerőpiacon, tapasztalatuk és rálátásuk egy-egy szakterületre messze kiemelkedő, így nem is kell sokat várniuk az első állás betöltésére, amelyre gyakran egy hónapon belül sor kerül. Hallgatóink versenyképes tudásának további indikátora a fizetésük, amely műszaki területen akár a havi bruttó egymillió forintot is elérheti” - fejtette ki a kutatás eredményeit megerősítve Bihari Péter, a BME oktatási rektorhelyettese.

 

Élen az informatikai képzésben is

A speciális IT tudást igénylő szektorban becslések szerint mintegy 44 ezer szakemberre lenne szükség, a hiány a duplájára nőtt az elmúlt hat esztendőben. Részben a digitális transzformációnak köszönhetően ez a szám várhatóan tovább emelkedik: a szektornak hatalmas szüksége van a hazai egyetemeken végzett fiatal szakemberekre. Az informatikai képzési területen csúcstartó a Műegyetem: a mérnökinformatikus mesterszakon 8-9 éve végzettek egy millió forintot meghaladó havi jövedelme, míg a pályakezdők 740 ezer forintos havi bére is kiemelkedő a többi felsőoktatási intézményben diplomát szerzettekhez képest.

 

Egy hónapon belül elhelyezkednek

A műegyetemi gazdaságtudományi képzésen végzettek is jó esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon. Az alapképzéses diploma kézhezvétele után átlagosan kb. egy hónappal sikerült munkát találnia a felmérésben megkérdezett végzett hallgatóknak. A havi bruttó 405 ezres jövedelem is az országos átlag felett van ezen a szakterületen. A BME a bölcsészettudományi mesterképzésben is vezető pozícióban van: a többi felsőoktatási intézményhez képest a Műegyetemen végzett mesterszakos hallgatók hamarabb elhelyezkednek.

 

Személyre szabott megoldások a hallgatói lemorzsolódás ellen

„A BME mentorálással, felkészítő tárgyakkal segíti az elsőévesek egyetemi pályakezdését, így támogatva beilleszkedésüket és tanulmányi sikerességüket, hozzásegítve őket a diploma gyors megszerzéséhez” – erősítette meg Bihari Péter oktatás rektohelyettes. Ennek érdekében a Műegyetem Human & Social Data Science Lab-ja (HSDSLab) adattudományi kutatásokat indított többek között olyan oktatáspolitikai szempontból releváns kérdéskörben, mint a hallgatói lemorzsolódás. A HSDSLab munkája révén előre jelezhetővé válnak a hallgatók szempontjából kritikus tanulmányi területek, így lehetőség nyílik a célzott és személyre szabott beavatkozásra az érintett diákok körében, például a megfelelő felzárkóztató kurzusok ajánlásával.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport