A BME vezetőinek látogatása a ZalaZone tesztpályán

2022. január 15-én a BME rektora, kancellárja, rektorhelyettesei, kancellárhelyettese és dékánjai látogatást tettek a zalaegerszegi ZalaZone járműipari tesztpályán.

Az Egyetem vezetői találkoztak Palkovics László professzorral, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) vezető miniszterrel, valamint Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral. A látogatás célja az volt, hogy a BME vezetése átfogó képet kapjon arról az innovációs ökoszisztémáról, ami a ZalaZone járműipari tesztpálya körül jelenleg épül. A résztvevők beszélgetést folytattak arról, hogy a BME hogyan tud még jobban illeszkedni ebbe az innovációs környezetbe, továbbá hogyan tudja oktatási és kutatási tevékenységével hathatósabban erősíteni a magyar gazdaságot.

Az előadások és a BME eddigi, a tesztpályához kapcsolódó K+F+I munkáját tárgyaló poszterbemutatók megtekintése után a BME delegációja a tesztpályán bejáráson is részt vett. A nap folyamán elhangzott, a BME már most is a tesztpályán zajló műszaki tudományos tevékenység 60%-ának hátterét adja, így célszerűen adódik a további szoros együttműködés a ZalaZone és a Műegyetem között.

A szakmai program során az ITM vezetése bemutatta a magyarországi iparfejlesztés fő stratégiai irányait, folyamatait, fókuszterületeit, valamint beszámolt arról, hogy a felsőoktatás hogyan kapcsolódik ezekhez a kormányzati elképzelésekhez. Szó volt az innováció és a kutatás területén a BME által elért fő eredményekről is. A BME vezetése bemutatta a Műegyetem jelenlegi helyzetét, működésének fő jellemzőit, valamint stratégiai céljait.

A Műegyetem Magyarország vezető műszaki képzőhelye, több mint 20.000 aktív hallgatója van, ami a felsőoktatásban tanulók 10%-a. A hazai kutató-fejlesztő mérnöki és informatikai mesterdiplomák 70%-át a BME adja ki, így szerepe és jelentősége kiemelkedő a nemzetgazdaság szempontjából. A BME vezetése folyamatosan nyomon követi a felsőoktatási ökoszisztémában zajló folyamatokat és az egyetem kapcsolódását Magyarország stratégiai céljainak megvalósításához.