A Műegyetem mesterképzései újból az élen

Idén is a BME-n kezdik meg a legtöbben a mesterszintű tanulmányaikat a keresztféléves eljárás keretében jelentkezők közül.

Lezárult a felsőoktatási felvételi eljárás a 2022 februárjában induló keresztféléves képzésekre. Folytatódik a több éve tartó tendencia: a továbbtanulást választók közül idén is a legtöbb hallgató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre (BME) nyert felvételt.

A Műegyetem a keresztféléves felvételi eljárásban csak mesterképzési szakokat hirdetett meg. A 2022 februárjában induló mesterképzésekre országosan 4234 főt vettek fel a felsőoktatási intézmények, amelyből legtöbben, 1029 hallgató, azaz a felvettek több mint negyede a BME-n kezdheti meg tanulmányait.

Legnagyobb részük, pontosan 1000 fő, állami ösztöndíjas, teljes idejű nappali képzésben kezdi meg tanulmányait a Műegyetemen. Ez az összes intézmény nappali képzésére állami ösztöndíjjal felvett hallgatók 47,2%-a.

A keresztfélévben meghirdetett mesterképzések között népszerűnek számít a műszaki képzési terület, amelyre országosan összesen 1288 főt vettek fel, ebből a BME-re 711 hallgatót, tehát több mint a jelentkezők felét. Szintén keresett volt a jelentkezők körében az informatikai képzési terület, amelyre a felvett hallgatók száma országosan 417 fő, ebből a Műegyetemet választotta 222 fő, vagyis az összes hallgató 53%-a.

A BME-re felvettek karonkénti megoszlását az alábbi diagrammon szemléltetjük. Ebből kiolvasható, hogy a legtöbb hallgatót, 405 főt a Villamosmérnöki és Informatikai Karra (BME VIK) vettek fel, ezt követi 297 fővel a Gépészmérnöki Kar (BME GPK). A harmadik legnépszerűbb kar az idei keresztféléves mesterképzéseknél a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (BME VBK) volt 127 felvett hallgatóval, míg ezt szorosan a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (BME GTK) követte 118 fővel.

„Minden műegyetemi hallgatót arra ösztönzünk, hogy a mesterképzést is végezze el, mert így szerezhet igazán versenyképes és elmélyült tudást a szakterületén, továbbá az ipari partnereink is az ilyen felkészültségű szakembereket várják. E szemléletmód visszaigazolása mesterképzéseink népszerűsége. A képzési kínálatot új szakokkal is bővítjük, szeptembertől már az űrmérnök és az építményinformatika mesterképzésen is tanulhatnak, akik a BME-t választják” – osztotta meg Bihari Péter oktatási rektorhelyettes.

A BME-s mesterképzés kiváló ajánlólevél a pályakezdéshez, és az itt szerzett tudás megalapozhatja a későbbi szakmai sikereket is. A mesterszakos végzettséget szerzett kezdők fizetése jelentősen meghaladja a csak alapszakos oklevéllel rendelkezőkét, amelyet a diplomás pályakövetési rendszer legfrissebb kimutatásai is igazolnak.

Sok sikert kívánunk legújabb hallgatóink műegyetemi tanulmányaihoz!

 

 

BME Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport