Újból részt vehetnek műegyetemi hallgatók az ABB női mentorprogramjában

Öt pályázóból két BME-s diákot is beválasztottak a fiatal női mérnökhallgatók tehetséggondozó programjába, ahol dedikált mentorok segítik a nyertesek szakmai fejlődését.

Két műegyetemi női hallgató is sikerrel pályázott a több éve megrendezett ABB Női mentorprogramra (angolul Sustainable Talent Program – for women in engineering). A kezdeményezésben idén részt vehet Giczi Alexandra és Hernádi Kata, mindketten a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) mechatronikai mérnök szakos hallgatói.

Az ABB által a főiskolai és egyetemi női hallgatók számára életre hívott kezdeményezés célja a hölgyek munkavállalási kedvének növelése és szakmai elfogadottsága a műszaki pályákon, emellett a program azt is elősegíti, hogy a női hallgatók már az egyetemi tanulmányaik során gyakorlati tapasztalatot szerezve megismerkedhessenek egy nemzetközi cég termékeivel, szolgáltatásaival, működésével és folyamataival.

A program legújabb szemesztere 6 kiválasztottal indul útjára, akik a félév során 5 alkalommal személyes és/vagy online konzultáción vehetnek részt mentoraikkal, megismerkedhetnek az ABB női vezetőivel, a vállalat HR szakembereitől tanácsot kaphatnak a későbbi elhelyezkedési lehetőségeikhez, megismerhetik a műszaki területen elérhető különböző életpálya modelleket, vagy akár gyakornokként is részt vehetnek a feladatokban.

A felhívásra másod- és harmadéves alapképzéses, továbbá negyed- és ötödéves mesterképzésben résztvevő, magyarországi aktív féléves nappali, esti vagy levelező képzés hallgatói jogviszonyával rendelkező, angolul legalább középfokon beszélő női hallgatók jelentkezését várták több hazai felsőoktatási intézményből. A nyertes pályázók kiválasztásánál figyelembe vették a jelöltek motiváltságát, szakmai rátermettségét, a nyelvtudás szintjét, a pályázatok formai szempontjait, továbbá előnyt jelentett a korábbi tanulmányi versenyeken elért eredmény és a felsőoktatási szakmai tevékenységben való aktív részvétel is.

„Női mentori programunkkal azt szeretnénk elősegíteni, hogy a műszaki pálya iránt érdeklődő nők bízzanak magukban, és maradjanak a választott mérnöki pályán: vállalatunknál ehhez konkrét lehetőségeket és életpálya modelleket kínálunk. Szeretnénk tovább erősíteni az ABB együttműködését a hazai műszaki felsőoktatási intézményekkel, és hozzájárulni a műszaki végzettségű szakemberek magas szintű gyakorlati képzéséhez” – olvasható Szilvási Krisztina, az ABB Kft. kommunikációs vezetője nyilatkozatában.

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) egy vezető globális technológiai vállalat, amely ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását egy hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében. Az energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióinak különböző szoftverekkel való összekapcsolásával az ABB kitolja a technológia határait, hogy ezzel a teljesítményt új szintre emelje. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban. –

Forrás: ABB Hungary

A BME is elkötelezett az iránt, hogy a lányok körében vonzóvá tegye és népszerűsítse a műszaki és tudományos karrierpályákat. Ennek érdekében az elmúlt években 10 alkalommal rendezte meg a Lányok Napját, amelyhez az egyetem több kara csatlakozott.

 

TZS-HA

Fotók forrása: ABB