Rangos szakmai díjjal ismerték el fiatal BME-s kutatók tudományos tevékenységét

Négy fiatal műegyetemi kutató ígéretes tudományos pályamunkáját és kutatási tervét az MTA nagy hagyományú Akadémiai Ifjúsági Díjával ismerték el.

Az idei 22 díjazottból 4 ifjú szakember a Műegyetem munkatársa, oktatója, mindannyian a matematika és a természettudományok területén folytatnak jövőbemutató kutatásokat, vizsgálatokat.

Idén 50 éve alapították az Akadémiai Ifjúsági Díjat, amelyre első alkalommal tavaly pályázhatott a teljes magyar fiatal kutatói közösség, azaz intézeti, egyetemi és közgyűjteményi kutatók egyaránt. A legújabb díjazottak közül 6-6 a bölcsészet- és társadalomtudományok, valamint az élettudományok területén dolgozik, míg 10 további elismert ifjú szakember a matematika és a természettudományok valamely témájában folytat kutatásokat.

Az Akadémiai Ifjúsági Díjat a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára alapította 1972-ben az akadémiai tudományos kutatóhelyen dolgozó 35 év alatti fiatal kutatók szakmai munkájának ösztönzésére és a kiemelkedő tudományos eredmények elismerésére. Célja elsősorban a pályamunkájuk és intézeti igazgatójuk minősítése alapján arra érdemes fiatal kutatók minél nagyobb számban való elismerése, tudományos munkájuk ösztönzése, támogatása.

„Van, aki a dinamitot akarja feltalálni, és van, aki a dinamit feltalálója akar lenni: ezzel a két hozzáállással lehet művelni a tudományt. Szigorú mondat, érdemes elgondolkodni rajta, hogy saját magunkra melyik megállapítás igaz. Kik vagyunk mi, kutatók? Mi a munkánk mozgatórugója? A kérdés az, mi az aránya az egyéni ambíciónak és az igazság keresésének” – köszöntötte e szavakkal a 2022. február 17-ei ünnepi díjátadón az idei elismerteket Kollár László Péter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára. Az akadémikus egykori mentorát idézte beszédében: „a tudomány művelése ugyanúgy kétféle, mint a takarítás: van, aki azt nézi, hogy megtelt-e a szemétlapát, van, aki azt, hogy tisztaság van-e. Sosem szabad szem elől tévesztenünk, hogy az elsődleges cél a ’tisztaság’, azaz a tudományos igazságok felismerése, és ennek eszköze ’a lapát megtelése’, azaz a cikkek, előadások elkészítése. Még akkor is, ha tisztaság csak akkor lesz, ha a lapát is megtelik.”

A matematikai és természettudományok művelői közül Akadémiai Ifjúsági Díjban részesült:

Bálint Erika, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (BME VBK) Szerves Kémia és Technológia Tanszék egyetemi adjunktusa a „Modern szintézismódszerek kidolgozása és alkalmazása potenciális biológiai aktivitással rendelkező heterociklusos vegyületek szintézisére” című pályamunkájáért;

Holló Gábor, a BME Természettudományi Kar (BME TTK) MTA-BME Kondenzált Anyagok Fizikája Kutatócsoport tudományos munkatársa a „Sejtmodellek autonóm osztódásának vizsgálata” című pályamunkájáért;

Józsa Viktor, a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék egyetemi docense a „Keverék hőmérséklet-szabályzott tüzelési koncepció kidolgozása” című pályamunkájáért;

Semeráth Oszkár, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék tudományos munkatársa az „Autonóm járművek ellenőrzése gráfalapú következtetéssel” című pályamunkájáért.

 

A teljes díjazotti névsor elérhető az MTA honlapján.

 

Gratulálunk a nyerteseknek és további sok sikert kívánunk műegyetemi szakmai pályájukon!

 

TZS

Fotók forrása: mta.hu / Szigeti Tamás