Művészeket és mérnököket hív együttműködésre a BME

Kutatási témákhoz kapcsolódó művészeti projekteket támogat a Műegyetem és a Pro Progressio Alapítvány új pályázati programja.

Magyarországon elsőként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen lesz elérhető a művészek, alkotóművészek, illetve a műszaki, mérnöki és természettudományos kutatók újszerű együttműködési formája. A BME és a Pro Progressio Alapítvány a műegyetemi kutatási programokhoz csatlakozó művészek, alkotók pályázatait várja új, formabontó Művészeti Rezidenciaprogramjára.

A kezdeményezés két tetszőleges művészeti terület alkotói és a műegyetemi kutatók közötti szinergiákat hivatott életre hívni. A pályázati támogatást elnyerők a program keretében az egyetem valamely tanszékével, laborjával vagy kutatócsoportjával működnek együtt. Az alkotók a BME tudományos műhelyeiben folyó munkát alaposan megismerve, saját eszközeikkel vesznek részt a szakmai szempontok lefordításában, a nagyközönséggel folytatott hatékony párbeszéd megteremtésében, amellyel egyben új műalkotást is létrehoznak. A 10 hónapos időszakot az együttműködés során készült munkák bemutatása zárja. A program részeként a kiválasztott művészek az alkotói folyamatukhoz kapcsolódóan az érdeklődő kutatóknak és hallgatóknak workshopokat tartanak, amelyek során bevezetik őket a művészeti kreativitás működésébe, és megismertetik velük a tudományos-technikai fejlesztések művészi reflexiójának szempontjait.

A Művészeti Rezidenciaprogram keretében kiválasztott nyertes alkotók 10 hónapon keresztül havi nettó 150 000 forint támogatásban részesülnek.

 

A részletes pályázati kiírás a felhívás weboldalán olvasható.

 

A benyújtott pályázatok az alábbi 6 témakörhöz kapcsolódhatnak:

1. bepillantás az építőanyagok belső világába innovatív képfeldolgozási módszerekkel;

2. mozgás és művészet, azaz a mozgáslaboratóriumi mérések elemzése;

3. áramlások szépsége: a flow élmény, azaz az áramlástani elemzések alkalmazása;

4. műszaki színtan, azaz színek megjelenítése a képalkotó eszközökön és a színtévesztés diagnosztikája;

5. a biomechanika, avagy határterület a mérnöki és orvosi tudományok között, a természet ihlette mérnöki szerkezetek;

6. az anyagtani és anyagszerkezeti kutatások.   

 

A művészek munkáját a BME kutatói mentorként segítik. A megpályázható témák további részletes ismertetése és a résztvevőket támogató mentorkutatók a program honlapján ismerhetők meg.

 

rezidensmuvesz.bme.hu

 

A felhívásra benyújtott pályázatokat a leendő mentorok előzetesen véleményezik, majd meglátásaik figyelembevételével a két nyertest a szakmai zsűri választja ki. A zsűri elnöke Kicsiny Balázs  képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyetemi tanára.

 

A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. március 25.

 

További információk a pályázat honlapján olvashatók.

 

A Művészeti Rezidenciaprogram a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) támogatásával valósul meg. A fennállásának 25. évfordulóját 2021-ben ünneplő Pro Progressio Alapítvány  a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közhasznú  alapítványaként többek között  tehetséggondozással, az egyetemi hagyományok ápolásával és az innovációs tevékenység támogatásával foglalkozik.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport